Èxit de participació a la jornada de divulgació dels estudis genealògics de Moià

Publicat el 31 de maig de 2009 a les 17:21


La Jornada de divulgació dels estudis genealògics que ha tingut lloc aquest dissabte a Moià, ha estat un èxit de participació. 53 persones vingudes preferentment del Bages i de l’Osona, però també de l’àrea metropolitana de Barcelona, del Berguedà i fins hi tot de Canadà, han participat en aquestes jornades organitzades per l’Arxiu Històric de Moià, secció del Museu de Moià i l’Associació Catalana de Documentació Històrica Patrimonial i Familiar – Arxiu Familiar Fàbregas (ACDHPFAHFF), amb la Col·laboració de l’Ajuntament de Moià, l’Associació Cultural Modilianum i del Institut Ramon Muntaner.

Les jornades han comptat amb la presència ponents de primer ordre en el panorama arxivístic de casa nostra, i han donat una visió rigorosa i alhora divulgativa, de la documentació que hi ha en un arxiu i que és útil per reconstruir la història familiar en la recerca del nostre arbre genealògic.

La presentació de la jornada ha estat a càrrec d’en Ramon Tarter i Fons de l’Arxiu Històric de Moià i d’en Miquel de Fàbregas i Sabater, president de ACDHPF-AHFF.

Els ponents han estat en Llorenç Ferrer i Alòs, Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que sota el títol “Anar més enllà de la simple genealogia, Una eina per la Història local”, ha aportat la visió universitària d’aquest tipologia de documentació. Seguidament en Jordi Torner i Planell, Director de l’Arxiu Comarcal del Bages, a través de la ponència “L’esudis genealògic a través de diferents tipologies documentals” i en Rafel Ginebra i Molins, de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, amb la ponència “Fons eclesiàstics i recerca genealògica”, han donat la visió dels arxius administratius i eclesiàstics respectivament, detallant el tipus de documentació que hi ha en un arxiu i que permet seguir històries familiars, i han aportat a més a més diversos exemples pràctics. La darrera intervenció ha estat a càrrec del Historiador i estudiós de la genealogia Esteve Canyameres i Ramoneda, que amb la ponència “El punt de vista de l’investigador”, que ha donat el contrapunt de l’usuari que utilitza aquests arxius i les receptes per afrontar d’una manera pràctica i resolutiva la tasca de recerca.

Una taula rodona i torn de preguntes obertes entre els ponents i el públic participant ha servit per concloure l’acte.

Amb aquesta jornada s’ha pretès, d’una forma molt divulgativa i planera, fer una aproximació a aquest món i a la vegada donar a conèixer alguns dels recursos, tipologies de documents o fonts documentals que es poden trobar en els diferents arxius, fent especial esment als més propers geogràficament com ara l’Arxiu Comarcal del Bages o l’Arxiu i Biblioteca del Bisbat de Vic.