Exposició arqueològica sobre cultura funerària al Museu Comarcal

Dijous 14 de març s’inaugurarà la mostra "L'altra cara de la vida" organitzada pel grup Mèmora

Publicat el 11 de març de 2013 a les 17:23
El grup Mèmora i el Museu C omarcal de Manresa apropen la cultura funerària a tots el públics amb l'exposició "L'altra cara de la vida" que es podrà visitar des del 14 de març fins al 21 d'abril. La mostra convida a reflexionar sobre el significat de la mort al mateix temps que conceptua els rituals funeraris com a formes d'expressió que s'han anat succeint al llarg de la història.
 
L'exposició iniciarà la seva estada al Museu amb la celebració de la conferencia inaugural; "Un ritual funerari pot perdurar més de 10.000 anys", a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, Catedràtic d'Arqueologia de Grècia i Roma (URV), el dijous 14 de març a les set de la tarda.
 
La mostra s'emmarca, dins del compromís de Responsabilitat Social Corporativa del Grup Mémora que té per objectiu que la ciutadania integri la mort com una part de la vida. Així, es presenta una col·lecció de més de 100 peces arqueològiques que inclou eines de sílex, urnes ibèriques, ornaments de grecs, o joies de la cultura romana entre d'altres.
 
A més d'explicar de forma rigorosa però amena la cultura funerària al llarg de la història, la finalitat pedagògica de la mostra va més enllà i vol ajudar al fet que la gent s'apropi a la mort de forma natural, integradora i sense tabús. I ensenya a considerar l'art funerari com una forma fonamental d'expressió humana.
 
L'exposició estarà oberta els horaris habituals del museu, de dimarts a divendres, de nou a dues del matí; divendres i dissabtes de deu a dues del matí i de cinc a vuit de la tarda; i també els diumenges de deu a dues del migdia. Els interessats en altre s dies i horaris necessitaran visites concertades. Dilluns no festius tancat. L'accés a les exposicions temporals del Museu és gratuït
 
Activitats paral·leles
Per complementar aquesta exposició itinerant s'han organitzat una sèrie d'activitats paral·leles com cicles de conferències i tallers escolars. Aquestes activitats realitzen una activitat divulgadora a les escoles i entre diferents col·lectius. En aquest sentit es vol aprofundir en l'anàlisi del passat i el present de les creences i rituals funeraris i es fonamenten els espais de reflexió.
 
Conferències
A més de la xerrada inaugural a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, s'impartirà una segona conferència "Entre el món dels vius i el dels morts, els mons entermedis", a càrrec de Manuel Delgado, professor d'Antropologia Religiosa (UB). Programada pel dimarts 16 d'abril a les vuit del vespre al Museu Comarcal de Manresa.
 
Tallers escolars
Quant als tallers escolars es proposa el taller "Fem d'arqueòlegs" on es pretén que els alumnes coneguin de prop la metodologia de treball de l'arqueòleg i l'apassionant món de la recerca. La visita convida a posar-se en la pell d'un arqueòleg i a seguir totes les pistes que dóna una troballa arqueològica. Revelar els secrets de les peces de l'exposició permetrà entendre el passat i construir el present
 
El taller didàctic s'adreça a grups de 2n i 3r cicle de primària i de 1r i 2n d'ESO. Estarà disponible entre els dies del 8 al 19 d'abril. Cal concertar la visita trucant al Museu: 93 874 11 55. Aquesta activitat, patrocinada pel Grup Mèmora, és gratuïta.
 
El Grup Mèmora
El Grup Mémora és el primer grup a Espanya i Portugal de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementiris. A més col·labora en l'edició de llibres i documentals, i organitza el cicle de conferències, "Aproximacions entorn de la mort", entre d'altres activitats.
 
A tota Espanya, el grup explota i gestiona més de 125 tanatoris, 26 crematoris i 23 cementiris, oferint servei a nivell local amb solucions nacionals i visió internacional. La facturació del Grup al 2012 va superar els 165 milions d'euros i està format per més de 1.200 professionals i 130 empreses funeràries.
 
A través de Servilusa, el Grup Mémora, lidera també el sector funerari a Portugal. El grup ha estat pioner en la construcció dels pr imers tanatoris i crematoris a Elvas i Figueira da Foz. Al 2012 Servilusa va facturar més de 23 milions d'euros, va realitzar més de 5.500 serveis i compta amb 300 treballadors.