Folkincats a les Jornades del Patrimoni a Sant Fruitós

Sant Fruitós celebrarà les Jornades Europees del Patrimoni amb un programa doble que preveu la presentació del treball guanyador del Premi Riu d'Or de Recerca i un concert a càrrec del grup Folkincats

Publicat el 22 de setembre de 2010 a les 16:27

Aquest dissabte -25 de setembre- Sant Fruitós de Bages celebrarà, un any més, les Jornades Europees del Patrimoni.  Per a aquesta ocasió l'Ajuntament, a través de l'Àrea de Cultura, ha preparat un programa centrat en dues activitats que tenen un eix comú: la reivindicació del patrimoni com a element d'identitat col·lectiva.

El programa començarà a les vuit del vespre amb la presentació del llibre De la Valldelshorts i Montpeità al poble de Torroella de Baix. Mil anys d'evolució del paisatge i de la propietat de la terra. L'obra –signada pels historiadors Jaume Plans i Maestra i Llorenç Ferrer i Alòs- recull el treball que va resultar guardonat amb la primera edició del Premi Riu d'Or de Recerca, convocat per l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. El llibre serà el quart volum de la col·lecció "Quaderns Monogràfics Locals", dins la qual fins ara han aparegut tres títols més: Els cals del poble –de Jaume Grandia i Jesús Ruiz-, Cent anys de cors de caramelles –de Jaume Plans- i Sant Jaume d'Olzinelles i el Pont de Cabrianes. Una ullada a la seva història –de Jaume Plans i Llorenç Ferrer.

El nou treball de Jaume Plans i Llorenç Ferrer mostra les transformacions que, al llarg d'un mil·lenni, ha experimentat l'actual poble de Torroella de Baix. Episodis com el procés de feudalització, el sorgiment dels masos, l'impacte de la Pesta Negra, la puixança de Sant Benet de Bages, la consolidació de la pagesia, la desamortització, l'expansió de la vinya, la industrialització, l'evolució de la propietat de la terra i les onades migratòries de la segona meitat del segle XX queden reflectits en aquesta obra, fruit d'un exhaustiu treball d'investigació.

Un cop finalitzat aquest acte, posteriorment, a les deu del vespre, el programa es reprendrà amb l'actuació del grup Folkincats, que oferirà un concert acústic de música folk. Format per quatre joves intèrprets, Folkincats ofereix una mirada renovada, suggerent i moderna a la música tradicional i popular catalana. Prenent com a punt de partida aquest material, interpretarà variacions lliures, tant a nivell rítmic com tonal o melòdic, de tot aquest repertori. El concert –l'entrada al qual serà lliure- se centrarà en la interpretació i adaptació de temes de la música tradicional dels Països Catalans realitzades pels mateixos músics del grup. En el seu repertori habitual trobem entre d'altres, La dama d'Aragó, La presó de Lleida, El rossinyol, El testament d'Amèlia, La Clavellinera, La ploma de perdiu, La filla del traginer, El ball de la Post, Ball de la Post, So de pastera, Un homo quan seu reposa, No ni no, El poder del cant, Muntanyes regalades, Bolero de Palma, Fandango pollencí, La Gata i el Belitre.