Interpretant la vida de la Manresa del segle XIV

El Centre d'Interpretació de la Manresa Medieval vol esdevenir el motor turístic de la ciutat

Publicat el 27 d’agost de 2011 a les 20:38
El Conseller Francesc Homs durant la inauguració del Centre d'Interpretació. Foto: Mar Martí

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha inaugurat aquest dissabte al matí la museïtzació de l'històric carrer del Balç de Manresa. El nou Centre d'Interpretació de la Manresa Medieval ofereix als visitants un viatge en el temps cap al segle XIV, el segle d'or de la ciutat. El nou centre te l'objectiu d'ajudar a potenciar el centre històric de la ciutat i al mateix temps convertir-se en el "motor turístic" de la capital del Bages, ha explicat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Emplaçat a les dependències de l'antic casal gòtic, el centre d'interpretació ofereix un muntatge amb recursos multimèdia que permet descobrir com era la Manresa del segle XIV.

Homs ha expressat que un equipament com el Centre d'Interpretació de Manresa no és "una mirada nostàlgica al passat" sinó una "reafirmació d'un moment d'esplendor del país". Per Homs, "enlloc no està escrit que es pugui tornar a reproduir un episodi similar". Per la seva banda, l'alcalde de Manresa ha dit que l'equipament ha de ser el "motor del turisme" de la capital del Bages i que les ciutats que recorden la seva història "són les que poden construir el seu futur amb força".

Les obres del nou Centre d'Intepretació de la Manresa Medieval han consistit en restaurar el primer tram del carrer del Balç, el més proper a la baixada del Pòpul, i s'ha transformat un antic palau gòtic en un centre d'interpretació. La museïtzació d'aquest històric espai ofereix als visitants la visió d'una etapa històrica fonamental per a la ciutat, molt vinculada als favors i a les visites del rei Pere III.

Els visitants del centre podran conèixer el món dels gremis, les oligarquies i les famílies nobles de la ciutat, com era la vida quotidiana en un carrer medieval i els factors que van fer possible la construcció de la Sèquia. La història està narrada per la figura de Pere III el Cerimoniós, el gran monarca forjador de les principals institucions catalanes i impulsor de l'expansió comercial de la Corona d'Aragó i de Catalunya a la Mediterrània.

Les grans obres religioses i civils que es van construir a Manresa el segle XIV (la Seu, el Carme, l'Hospital de Sant Andreu, l'ampliació de les muralles, el Pont Nou i la Sèquia) tenen un protagonisme destacat al Centre d'Interpretació. També hi ha representants els gremis i els personatges dels diferents estrats socials de la ciutat que van des de la venedora de la plaça o el paraire que treballa al seu obrador, fins als juristes o el conseller de la ciutat.

Museografia virtual
El recorregut al museu s'inicia amb un seguit d'audiovisuals que es projecten a diverses sales de l'antic palau gòtic i que parlen de la Manresa medieval i el rei Pere III. Al soterrani, un muntatge audiovisual explica gràficament el creixement de la ciutat al segle XIV. La visita finalitza a una sala que acull una maqueta virtual del carrer del Balç a l'època medieval i on es pot veure un muntatge escenogràfic i audiovisual sobre la vida de l'època i les persones que hi vivien o el freqüentaven.

El carrer del Balç
El carrer del Balç apareix documentat per primer cop l'any 1307 amb el nom de Pere Sarroca i, a la segona meitat del segle XIV, com a carrer de Goscemps. Aquest carrer formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l'entorn del mercat i és un clar exemple de l'urbanisme medieval.

El carrer discorre sota els porxos que s'aixequen entre casa i casa per tal d'aprofitar el poc espai que hi havia a l'interior de la ciutat emmurallada. Aquest espai s'ha conservat gràcies a la peculiar orografia del terreny que ha propiciat que quedés com un carrer intermedi, molt estret.