La 16a Fira d'ONGs tindrà un joc gegant a Sant Domènec

Una de les novetats és l'exposició d'instruments fets a diferents instituts de Manresa a través de tallers de consum responsable

Publicat el 01 d’octubre de 2010 a les 20:17

Roda de premsa parlant de Comerç just. AjM

Aquest dissabte 2 d'octubre de les 10 a les 20 hores a la Plaça Sant Domènec, dins les activitats de la Manresa Solidària 2010, el Consell Municipal de Solidaritat durà a terme la 16ena Fira d'ONG, una activitat consolidada per les entitats de la ciutat, on xics i grans tindran l'oportunitat de conèixer els projectes i treballs de les organitzacions, participar de jocs didàctics, comprar productes solidaris, trobar-se amb gent nova, cantar, ballar i donar suport a les accions de solidaritat internacional que es fan des de Manresa.

Evidentment, les protagonistes del dia seran les ONG que treballen tant a Manresa com arreu del món diferents projectes de cooperació per aconseguir canvis cap a situacions de major justícia, solidaritat i sostenibilitat als pobles del món i a la nostra societat global. Durant tot el dia a més de la cafeteria de Comerç Just, hi haurà taules d'informació on els visitants podran informar-se de projectes ciutadans als àmbits de la pau, l'educació, els drets humans, la interacció entre cultures, el desenvolupament sostenible, la salut, i les accions contra la pobresa i la fam.

Però l'aprenentatge i la acció no es limitarà a les taules d'informació, perquè la Fira presentarà diferents jocs solidaris, inclòs el joc de taula "Fem un món per a tothom!" en format gegant, un nou joc ideat pel propi Consell de Solidaritat que els assistents podran estrenar al llarg d'aquesta16ena Fira d'ONG.

Com cada any, es realitzarà el dinar popular cap a les 2 de la tarda, per continuar les activitats a les 5, amb la presentació de l'espectacle infantil Karibú, de Carles Cuberes, que amb les seves cançons posa a ballar els nens i nenes a més dels pares i mares que s'animin.

La Fira conclourà amb la lectura pública del Manifest de la Manresa Solidària 2010, amb el missatge que aquest any el Consell Municipal de Solidaritat i les ONG volen compartir amb la gent que vol un canvi en aquesta societat i que està disposada a participar per fer-lo realitat.

I és que la Manresa Solidària i la Fira ens recorden una cosa fonamental: tots i totes fem el món tots els dies, i cada dia podem anar fent, amb petites i grans accions, un món per a tothom.

Nicaragua: La importància de ser justos en el comerç
Exolina Magdely Aldana, nicaragüenca, treballadora d'una cooperativa de comerç just de Nicaragua ens explica de primera mà els beneficis que comporta el consum de productes de comerç just. La Central de Cooperatives Cafetaleras del Norte (CECOCAFEN) constituïda a l'abril de 1997, amb cinc organitzacions cooperatives afiliades, integrades per 2637 productors localitzats als territoris de Matagalpa i Jonotega s'esforça en millorar el preu del cafè produït pels seus associats destinant esforços continus per estar dins el món dels cafès més especials, aconseguint un lloc dins el Comerç Just on el més important és propiciar el treball de la dona i els joves cooperativistes, que es manifesta a la millora continua del nivell de vida dels seus associats

Manresa disposa d'un producte per contribuir a impulsar el coneixement i el consum del comerç just a la ciutat. Es tracta del Cafè Manresa, un cafè de comerç just identificat amb la ciutat, que procedeix de Chiapas (Mèxic). El Cafè Manresa s'inclou en el projecte Cafè Ciutat, una iniciativa que també han tirat endavant altres ciutats catalanes com Terrassa i Mataró. Per tal de fomentar la consciència en el consum de cafè d'una manera responsable, coneixent el seu origen i les condicions de comerç just. Prenent cafè de comerç just, els consumidors gaudeixen d'un producte de qualitat, a la vegada que contribueixen a millorar les condicions de vida de moltes persones del sud.

El consum pot arribar a ser un instrument per augmentar la justícia i la dignitat de bona part de la població mundial i per disminuir la degradació ambiental. La decisió de la ciutadania a l'hora de consumir és la que determina promoure uns productes o altres i, per tant, potenciar unes polítiques comercials o d'empresa o unes altres. És ben cert que els motius que fan augmentar les desigualtats al món i dins els mateixos països són complexos, però un factor determinant ha estat i continua sent l'injust joc del comerç convencional. En aquest sentit, el comerç just garanteix el compliment dels següents principis: Salaris dignes, Igualtat de gènere, Respecte al medi ambient, Productes de qualitat, Relacions a llarg termini, Prefinancia la producció i assegura als camperols un preu just i estable per sobre les fluctuacions del mercat.