La 65a Innocentada recupera el gran format amb «un dels millors guions dels darrers anys»

La sàtira manresana per excel·lència s'estrenarà aquest divendres a la sala gran del Kursaal i tindrà el cinema i la vida de Sant Ignasi de Loiola com a temàtiques principals

Publicat el 02 de febrer de 2022 a les 20:53
Després de seixanta-cinc anys de vida, la Innocentada de Manresa les ha vist de tots colors. Però mai, absolutament mai, s'ha deixat de celebrar. No es va anul·lar l'any que va morir el seu creador, Agustí Soler i Mas, i tampoc ho va fer el 2021, en plena quarta onada pandèmica. En aquest sentit, doncs, era pràcticament inconcebible imaginar que aquest any no n'hi hagués. I no només perquè a nivell de dades epidemiològiques estem millor que fa unes setmanes, sinó perquè aquest 2022 és un any especial. És l'any del 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa; l'any perfecte per donar a conèixer la ciutat a la resta del món i, per què no dir-ho, l'excusa ideal per dedicar l'argument de la Innocentada a aquest icònic personatge que va entregar les armes a Montserrat per acabar esdevenint el fundador de la Companyia de Jesús.

I això és, ni més ni menys, el que ha fet Carles Claret, que repeteix com a guionista de la farsa manresana després d'estrenar-se l'any passat amb un text que, tot i haver de sortejar una bona colla de condicionants (que fos curt i tingués pocs actors i ballarins quan normalment la Innocentada es caracteritza per ser llarga i enormement participada), "va funcionar molt bé", assegura. Així doncs, quan aquest setembre des de la comissió de la Innocentada van proposar-li idear la trama de l'obra del 2022, ell va acceptar. "Amb encara no tres setmanes ja tenia el guió fet", diu, mentre afegeix que igual que fa un any, "he comptat amb l'ajuda inestimable de l'amic Agustí Franch per bastir l'esquelet argumental".

[h3]Una comèdia de situació que hollywooditza la figura de Sant Ignasi[/h3]
Íñigo: l'home rere el sant és el títol de la 65a Innocentada que s'estrenarà aquest divendres, 4 de febrer, i que també es podrà veure el dissabte 5 i el diumenge 6. Es tracta d'una comèdia de situació que, tal com explica el mateix Claret, parteix de dues premisses: la primera és que hi ha una persona que vol reconstruir la vida d'Ignasi de Loiola ("però no aquella vida que narren les biografies de sants, sinó la vida real, la d'abans i durant la transformació espiritual", apunta) per portar-la a la gran pantalla. L'altre punt de partida és l'idil·li de Manresa amb el cinema i el món audiovisual: "cada cop s'estan venint a rodar més pel·lícules i sèries", assenyala.

L'argument, doncs, presenta a l'espectador una Manresa entusiasmada per l'arribada a la ciutat d'una gran productora de renom internacional (Petflix) que ha de rodar, a l'Anònima, un film sobre la vida d'Ignasi de Loiola abans d'esdevenir sant. Casualment, la superproducció coincideix amb la posada en marxa del projecte Manresa 2022, que pretén projectar la ciutat i la figura de Sant Ignasi al món. Sembla l'ocasió perfecta perquè la capital del Bages tingui, per fi, el reconeixement i la fama que es mereix... Però, com acostuma a passar, el que sembla que serà el remei a tots els mals s'acaba convertint en el pitjor dels suplicis. Acabarà arribant a bon port, el rodatge? Només ho sabrà qui vagi a veure l'obra.

[h3]Tornar al gran format i fer-ho al Kursaal[/h3]
La del 2021 va ser una Innocentada atípica en tots els sentits: durada, nombre d'intèrprets, ubicació del públic... En comptes de ser una producció de gran format tenia una estructura més aviat de peça de microteatre. "Com a experiència va estar bé, però la veritat és que poder recuperar el format original de l'obra ha estat com tornar a la normalitat; com tornar a casa", manifesta Jordi Gener, director de la farsa per cinquè any consecutiu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qMwozMX2vCc[/youtube]
Convençut que la trama de la Innocentada d'enguany "agradarà molt al públic", Gener no escatima elogis cap a la feina de Carles Claret: "ha fet un guió ben pautat i molt clar tant pels actors com per a mi. Funciona molt bé i la trama i els personatges són molt atractius. Penso que és dels millors textos que hem tingut en els darrers anys".

Si a això se li suma el fet que, per qüestions externes a l'organització, la 65a edició d'aquesta sàtira tan nostra se celebrarà a la sala gran del Kursaal (i no al Teatre Conservatori tal i com estava previst), el retorn al gran format encara s'ageganta més: "actuar aquí sempre és un caramelet", somriu el director, tot recalcant que el canvi d'escenari "va obligar-nos a redimensionar l'espectacle sobretot a nivell d'escenografia i de distàncies". Haver canviat el Conservatori pel Kursaal, però, també té un contra: "només hi haurà un cap de setmana de funcions, i això farà que molta gent no pugui acabar venint". 
 

Com és habitual a la Innocentada, el ball també hi serà present. Foto: Pere Fontanals


[h3]Els balls, part indestriable de l'argument[/h3]
Amb la renovació, l'any 2017, dels membres de la comissió de la Innocentada, també es van modificar una mica els objectius a treballar perquè la sàtira sobrevisqués enmig d'una societat que, generalment, posa poc en valor la cultura i la creació. En aquest sentit, es va decidir treballar perquè a l'obra primés la qualitat davant de la durada; perquè els balls del cos de dansa estiguessin totalment integrats en la trama, i perquè els preus de les entrades fossin assequibles per a tothom.

Cinc anys després poden dir, amb la boca ben oberta, que ho estan acomplint tot, sobretot l'objectiu de convertir els balls del cos de dansa en una part més de l'argument de l'obra. Una de les grans responsables d'aquest èxit és Ariadna Guitart, l'encarregada de la direcció coreogràfica de la farsa, que ja fa temps que treballa perquè dramatúrgia i ball siguin indestriables. La coreògrafa assegura que tant Claret com Gener han remat en un mateix rumb perquè això fos possible.

A Íñigo: l'home rere el sant hi haurà quatre coreografies, una d'elles creada per Guillem Cirera (nova incorporació d'aquest any); dues d'ideades íntegrament per la mateixa Guitart, i una feta a quatre mans juntament amb la seva germana Aina, "que també entra a formar part de l'equip de coreògrafs perquè és més jove i pensem que és important vetllar pel relleu generacional", diu.

[h3]Horaris i entrades[/h3]
La 65a Innocentada celebrarà la primera funció aquest divendres, 4 de febrer, a dos quarts de nou del vespre. També oferirà un passi el dissabte dia 5 (a les sis de la tarda) i el diumenge dia 6 (a les sis de la tarda). Les entrades tenen un preu de 15 euros i de 13 per a les persones majors de 65 anys, menors de 30 i pels socis d'El Galliner i de l'Agrupació Cultural del Bages. Es poden adquirir a través d'aquest enllaç.