
Els visitants de la Fira Medieval d'Oficis de Súria posen al certamen una nota de 8,3 sobre 10, segons un estudi d'avaluació fet a partir dels resultats de més de 500 enquestes durant la darrera edició, celebrada el novembre passat. En el treball es destaca el poder d'atracció de la Fira, amb un 76,3% de visites foranes, i la bona valoració del Poble Vell com a escenari adient per a la seva celebració.
Aquest és el primer estudi d'impacte en tota la història de la Fira Medieval d'Oficis, que l'any passat va arribar a l'onzena edició. L'estudi va ser realitzat per l'Institut Opinòmetre (Barcelona) sobre la base de 514 entrevistes als visitants i d'altres 77 als expositors, en una iniciativa de l'Ajuntament de Súria.
La presentació de l'estudi va tenir lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila, en un acte que va comptar amb la presència de membres de la corporació, expositors suriencs i representants de diferents entitats participants en el certamen. La introducció de l'acte va anar a càrrec del regidor de Desenvolupament Local, Miquel Caelles.
Entre les principals fortaleses de la Fira, l'estudi es refereix a l'alt percentatge de visites foranes sobre el total de visitants, el seu caràcter familiar, l'entorn urbà, l'important grau de fidelització assolida i la bona valoració dels serveis firals.
El 99,8% de visitants enquestats van opinar que Súria és un lloc adient per a la celebració de la Fira, per la idoneïtat de l'entorn (38,2%) i per la fesomia urbanística de la vila (34,5%), entre d'altres raons.
Els autors de l'estudi recomanen, entre d'altres qüestions, fomentar la participació d'expositors locals, incrementar l'oferta d'activitats d'interès per als visitants i aprofitar més el potencial d'internet per a la difusió del certamen.
Altres punts destacats de l'estudi són els següents:
Procedència dels visitants. La majoria de visitants de la Fira Medieval d'Oficis provenen de la resta de Catalunya, sense incloure-hi el Bages (52,7%), per davant dels visitants suriencs (23,7%) i de la resta de la comarca (22,8%). Els visitants de fora de Catalunya representant el 0,8% del total. La durada mitjana de la visita és de mig dia o d'un dia sencer.
- Procedència dels expositors. El 51,9% dels expositors provenen de la resta de Catalunya, sense incloure-hi el Bages. Menys presència tenen els expositors suriencs (13,0%), de la resta de la comarca (27,3%) i de fora de Catalunya (7,8%). Gairebé la meitat dels estands són de productes d'alimentació (49,3%).
- Fidelització. El 92,2% de visitants expressa la seva intenció de tornar a la Fira en properes edicions. El 55,2% dels visitants ja havia estat a la Fira en anys anteriors. Pel que fa als expositors, el 58,4% hi participaven per primera vegada i el 66,2% del total d'enquestats mostraven la seva intenció de tornar-hi en els propers anys.
- Valoració dels visitants. Els visitants posen al recinte firal una nota mitjana del 8,0. També obtenen bones qualificacions l'entorn urbà (7,8) i els serveis firals (7,8). Els aspectes més valorats són la localització (8,0), el servei d'urgències (8,0), la distribució dels estands (7,8), la seguretat (7,8), l'espai (7,8), l'atenció al públic (7,8) i la neteja (7,8). La varietat de l'oferta és valorada com a bona o molt bona pel 68,3% i el 21,2% dels visitants, respectivament.
- Valoració dels expositors. Els expositors posen a la Fira Medieval d'Oficis una nota mitjana global del 6,1. El recinte firal rep una nota del 6,3, per sota de les qualificacions que reben els serveis firals (6,8) i l'entorn urbà (7,3). Els aspectes més valorats pels expositors són la neteja de l'entorn urbà (7,2), el servei d'urgències (7,2), la sala d'exposicions (7,1), l'atenció al públic (7,0), la senyalització (7,0) i la neteja de residus (7,0).
- Despeses dels visitants. El 62,45% dels visitants fan compres a la Fira Medieval d'Oficis, amb una despesa mitjana de 18,28 euros. Altres despeses van destinades al transport (37,9% de visitants, amb una despesa mitjana de 12,67 euros) i a la restauració (33,3% de visitants, amb una despesa mitjana de 16,03 euros).
- Despeses dels expositors. Les principals despeses dels expositors són destinades al transport (87,0% d'expositors, amb una despesa mitjana de 60,21 euros), a la restauració (66,2% d'expositors, amb una despesa mitjana de 20,75 euros) i a l'allotjament (33,8% d'expositors, amb una despesa mitjana de 46,44 euros).
- Difusió del certamen. Les recomanacions d'amics, coneguts i familiars (35,2%) i internet (20,8%) són les principals fonts d'informació dels visitants sobre la celebració de la Fira, per davant de la ràdio (12,6%) i de la premsa (11,5%).