La Flama del Canigó arriba enguany a Manresa

La Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, arribarà enguany a la Plaça Major de Manresa, la nit de Sant Joan, en un acte ple de simbolisme, coordinat per Òmnium Bages, amb la col·laboració d'Imagina't

Publicat el 14 de juny de 2010 a les 18:33

Imatge d'arxiu del pas d'un ramal de la Flama del Canigó per Coll d'Ares (Ripollès). Arnau Urgell

Antecedents històrics
A totes les comarques de la Catalunya del Nord i a una gran part de la resta dels Països Catalans no és un senzill i anònim llumí que encén els Focs de Sant Joan. És una sola i mateixa flama, anomenada "Flama del Canigó", que baixa efectivament de la muntanya sagrada el 23 de juny.

Des de fa prop de 50 anys, el dia 22 de juny al matí es recull la flama al Castellet de Perpinyà i es puja al cim a darreres hores de la tarda; al punt de mitjanit es fa la cerimònia de regeneració i, a partir de llavors, tothom qui ho vol pot prendre la flama cap a les seves contrades. Amb la flama regenerada s'encendrà, la nit del dia 23, una foguera feta amb els feixets de llenya que, provinents de tot arreu dels Països Catalans, s'hi hauran pujat el diumenge abans.

El dia 23 de juny la Flama que des del dia abans crema dalt la Pica del Canigó és portada fins al refugi dels Cortalets i, amb vehicles tot terreny, es duu fins a prop del Coll d'Ares i el pla dels Baladres. En aquest indret de la comarca de l'Alt Vallespir comencen els relleus. En el seu camí travessarà diferents comarques del nostre país i, a la tarda, serà lliurada als pobles de l'itinerari.

La importància de la Flama del Canigó d'Igualada
La Flama del Canigó d'Igualada és una de les quatre rutes que fa la flama juntament amb la de Berga, Barcelona, i Lleida. A través d'aquestes quatre rutes principals, la flama es distribueix per tot el territori en forma de teranyina. La ruta d'Igualada, per exemple, passa per pobles com Ripoll, Montesquiu, Perafita, Prats del Lluçanès, Cardona, Navés, Manresa, des d'on la flama es continua expandint. Un cop arribada a Igualada, la flama va cap a Carme, Capellades, Jorba, Òdena, Orpí, Sant Martí de Tous, Santa Coloma de Queralt, la Torre de Claramunt, Vallbona d'Anoia i Vilanova del Camí.

Arribada a Manresa
Així, doncs, la Flama passarà per Manresa, camí d'Igualada, en un recorregut de més de 120 km, i quedarà dipositada a la torre de Santa Caterina, en col·laboració amb l'associació de veïns del barri.

Des de la torre Santa Caterina, els portadors de la flama que s'hagin inscrit prèviament faran el recorregut fins al pont Vell, passeig del Riu, plaça de la Reforma, Alfons XII, la Plana i Sant Miquel, fins arribar a la Plaça Major on s'encendrà el pebeter.

L'acte a la Plaça
Hi actuarà el grup de música folk La Trona. Tot seguit es llegirà el missatge que posa de manifest la unitat dels Països Catalans. Des de la Plaça Major de Manresa la Flama també es repartirà als barris de la ciutat que la vulguin venir a recollir. L'acte acabarà amb el Cant dels Segadors. Tot seguit es farà la revetlla sense petards organitzada per Imagina't, amb el grup Xerric.

Recorregut i inscripcions
Per ser portador de la Flama cal inscriure's a la secretaria d'Òmnium o bé per telèfon 938726321 o correu electrònic: bages@omnium.cat. Data límit, dilluns, 21 de juny.

Activitat del Quedem?
Des del Quedem? Bages també s'ha organitzat una activitat a l'entorn de la celebració de la revetlla de Sant Joan. Totes les persones que vulguin rebre la torxa i portar-la, poden apuntar-se a l'activitat.