Niu de ciència. Foto: FUB
La directora dels estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Montserrat Pedreira, ha estat l'encarregada d'elaborar el projecte de l'espai per nens de 0 a 6 anys del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona, que aquest diumenge 27 de març estrena instal·lacions al Parc del Fòrum. Per al projecte, Pedreira ha comptat amb la col·laboració de l'arquitecte, Manel Briones, que és professor col·laborador dels estudis d'Educació Infantil. A més, entre les educadores que guiaran les famílies en aquest espai hi haurà també una alumna de la FUB.
Segons ha explicat Montserrat Pedreira, el nou Museu de les Ciències Naturals de Barcelona "ha tingut molt interès a incorporar propostes per a l'etapa de 0 a 6 anys en el nou projecte per defugir d'un museu elitista i fer un museu obert a tothom". En el marc d'aquest objectiu és en el qual s'ha pensat el "Niu de ciència", que és l'espai destinat als nens i nenes més petits. Es tracta d'un espai destinat a "incentivar la curiositat dels infants a partir dels continguts del Museu", diu Pedreira. La conceptualització de l'espai està fonamentada pedagògicament i científicament i s'ha vetllat perquè tots els materials que s'hi trobin tinguin relació amb les col·leccions patrimonials del museu i siguin de qualitat.
Un espai amb moltes possibilitats
El "Niu de ciència" ocupa una superfície d'uns 70 metres quadrats a la planta vestíbul del Museu. A l'interior hi haurà diferents elements, des de paneres amb diferent material que es posarà a disposició dels infants perquè el puguin manipular, fins a un espai de mediateca amb temes relacionats amb els continguts del Museu. L'element principal és un cub o "caixa màgica" de 2,40 metres d'amplada per 2,40 d'alçada que es plegarà i desplegarà en funció de les activitats que es vulguin dur a terme. Així, el cub es pot convertir en un teatre de titelles, en espai per a l'observació amb lupa binocular, en caixa de llum o en sorral, entre d'altres possibilitats.
L'espai de l'entorn del cub estarà envoltat de racons temàtics on es plantegen diferents propostes d'activitats. Segons ha explicat Pedreira, "l'objectiu no és adoctrinar sobre cap contingut concret, sinó afavorir l'actuació dels infants a partir de les seves inquietuds i la seva curiositat. L'element que ha de provocar aquest interès i ganes de saber és el material procedent del nostre entorn, el mateix que col·lecciona el patrimoni del museu i que emociona els científics pel repte que representa la seva comprensió".
Sorra, plomes i banyes
Entre les propostes d'activitat que hi funcionaran hi haurà la recreació d'ambients naturals, com el de platja, amb un espai de sorra fina on els nens i nenes podran trobar pedres, estrelles de mar, o petxines, entre d'altres materials; o el d'un bosc fet amb terra, restes d'animals diversos, troncs, molsa o fulles seques.
Per als més petits s'han creat sonalls naturals fets amb diferents llavors o sorres, pilotes transparents plenes de material natural, com plomes o cecidis, o rodanxes de troncs per a fer construccions.
Per als nens una mica més grans, d'entre 3 i 6 anys, s'han dissenyat propostes que plantegin diferents preguntes: "de qui pot ser?" al voltant de diferents elements curiosos com banyes, peülles o nius; "qui ha perdut el cap?", al voltant de l'exposició de cranis de diferents animals; o "com s'ha fet aquest forat?", per a imaginar quina causa poden tenir diferents tipologies de forats naturals, entre d'altres.
Famílies i escoles
Aquest nou espai està dissenyat pensant en dos tipus d'activitat. D'una banda, la que es pugui generar a l'entorn de la visita del públic familiar que visita el Museu i de l'altre, el públic escolar. De moment, l'activitat s'iniciarà amb el públic familiar i a partir del mes de setembre s'hi podran fer visites escolars.
La FUB, amb el nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona
La directora d'educació infantil de la FUB dissenya l'espai dedicat a la primera infància del nou Museu de les Ciències de Barcelona
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 30 de març de 2011 a les 21:06
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives