
La historiadora manresana Rosa Toran recull el Premi Bages de Cultura. Foto: AjM
L'acte ha estat presidit per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, el president d'Òmnium Cultural del Bages, Jordi Corrons, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet. Com a cloenda, l'Orfeó Manresà ha interpretat l'obra Campanades de records, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2014.
Durant l'acte s'hi han lliurat també els premis Lacetània següents:
Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Cultural. El jurat decideix atorgar el premi a Jordi Sabata i Freixa, pel treball: "Dos apunts patumaires", que fa aportacions inèdites sobre aspectes de la Patum de Berga, centrades en dos personatges situats en dos períodes històrics diferents: l'intent de prohibició de la festa per part de l'alcalde Gerónimo Agüero del Peredo el 1806 i l'aportació a la festa per part del músic, director i compositor Fernando Cobeño Heredia entre 1911 i 1916.
Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat per la Fundació Orfeó Manresà i dotat amb 600 euros per Framun SA "Memorial Pasqual Piñot i Busquet". Atorgat a Jordi Sansa i Llovich, de Tremp (Pallars Jussà), per l'obra Vora mar, pel seductor caràcter melòdic i el domini dels diferents recursos compositius emprats per fer lluir el cor com a instrument.
Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre algun aspecte històric de l'edat moderna des d'una perspectiva social, humana, artística o patrimonial emmarcat a l'entorn de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), de la seva canonització (1622), dels llocs de la ruta ignasiana de la ciutat, de la presència de la Companyia de Jesús a la ciutat o sobre la Manresa dels segles XVI o XVIII, Convocat per l'Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.000 euros per Tertúlies a la Cuina. Atorgat al treball "El convent de Sant Domènec de Manresa des del segle XIV al XX. Testimoni històric del pas de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat", de Mireia Barbé Rius, una bona aportació al coneixement de la història de la ciutat de Manresa, amb un treball singular sobre la història d'un edifici i del seu contingut artístic, que representa un dels llocs emblemàtics i de més significació de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat.
Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a Tànit Fernández i Isaac Rodríguez, per "Inamovibles", curtmetratge documental sobre barraques de vinya al Bages realitzat en el marc del programa VISUALS que promouen l'Ajuntament de Manresa i la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central. El jurat ha valorat tant la iniciativa que ha donat lloc al documental com el documental en ell mateix i la sensibilitat amb què plasma la perdurabilitat de les barraques de vinya al llarg del temps. Igualment, el jurat decideix atorgar una menció honorífica a l'emissora municipal Ràdio Igualada pel cobriment del núvol químic que va obligar a confinar la ciutat i el seu entorn el dia 12 de febrer de 2015. El jurat ha valorat la immediates amb què l'emissora va donar la notícia i la persistència amb què va fer el seguiment, bo i convertint el cobriment periodístic en un servei públic.
Premi Revista Dovella per al Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en l'àmbit d'humanitats i ciències socials i en el cientificotecnològic. Convocat i dotat amb 250 euros per als autors i subscripció a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi a Aina Berenguer i Santamaria, pel treball "Set vetes per Catalunya", tutoritzat per la professora Lluïsa Batista i Garcia, del Col·legi La Salle, de Manresa, i dedicat a recollir els orígens i la història de tres grans esbarts dansaires catalans, entre els quals i principalment l'Esbart Dansaire Santvicentí.
Premi Sibelius-La Casa dels Pianos a la Millor Cançó per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l'establiment Sibelius-La Casa dels Pianos amb 150 euros i l'enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l'obra "La por", composta per Eudald Camprubí, pel seu text, l'originalitat i la frescor en la composició.