El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles engega el seu primer de setmana amb propostes cinematogràfiques i culturals potents per donar relleu a la celebració del seu desè aniversari. Una conferència del professor Gerardo Pisarello, estrenes cinematogràfiques de qualitat, mostra de curtmetratges d'èxit, presència de directors i creadors així com l'entrega del Premi Casaldàliga són, entre d'altres, els atractius culturals del certamen navarclí que en aquestes primeres jornades tenen "la llibertat en risc", com a tema central i eix vertebrador.
Per començar, aquest divendres a les 21:00h hi haurà una xerrada del professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona i Vicepresident de l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Cultural, Gerardo Pisarello, que parlarà de "La Llibertat, en risc", una reflexió sobre com l'actual crisi econòmica, política i social repercuteix en l'exercici dels drets dels ciutadans.
De la programació cinematogràfica prevista per aquest cap de setmana, que es projectarà al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas i la sala d'actes del Centre Cultural La Creueta, es pot destacar:
- El film "Hannah Arendt" que retrata la vida de la filòsofa jueu-alemanya Hanna Arendt, que va treballar com a reportera en el judici a Adolf Eichmann, el nazi que va organitzar el genocidi contra els jueus. La pel·lícula va obtenir l'espiga de plata del Festival de Valladolid.
- "Pequeñas Voces" és un documental d'animació on els nens colombians expliquen la seva experiència en un país on hi ha un milió d'infants desplaçats a causa de la violència. El director Jairo Eduardo Carrillo dóna la veu als nens i través dels seus dibuixos perquè expliquin les seves terribles experiències.
- "Le cochon de Gaza", una comèdia sobre el conflicte àrab-israelià, que explica la història d'un pescador palestí que troba a les seves xarxes un porc. Com a musulmà es vol desfer de l'animal per impur, però la seva situació econòmica li aconsella vendre'l. Premis Cèsar a la millor òpera prima.
- La pel·lícula "Rebelde", ens parla de l'experiència de Komana, una nena de catorze anys embarassada que viu a l'Àfrica subsahariana, i que explica al nen que creix dins d'ella la història de la seva vida durant la guerra. Tot va començar quan va ser segrestada per l'exèrcit rebel. Nompinda a l'Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa (2012).
- "Món petit", protagonitzada per l'Albert Casals és un jove que es mou amb cadira de rodes a causa d'una leucèmia patida amb només 5 anys. En aquest documental veurem com l'Albert i la seva xicota Anna van des de Barcelona fins a un remot far de Nova Zelanda. És un cant a la imaginació i al coratge. (també és projecta als cinemes Bages de Manresa amb la col·laboració de l'Associació ASCàndol Cultural de Manresa. El director Marcel Barrena hi serà present per presenta la pel·lícula.
- "Margin Call", pel·lícula nord-americana que fa la crònica de vuit treballadors d'un poderós banc d'inversió durant les 24 hores prèvies de la crisi financera de 2008. Nòmina als Oscar l'any 2011.
- "Los increibles (Ala Rota, la Dama de Hierro y Mujer Radioactiva)", l'òpera prima de David Valero i és un documental que explica la història de tres herois: Ala Rota, la Dama de Ferro i la dona radioactiva. Són tres persones que pateixen les adversitats de la vida i que lluiten contra la mort, el desamor i la solitud. El director David Valero presentarà la pel·lícula.
Lliurament del Premi Pere Casaldàliga, diumenge al migdia
Com cada any es concedirà el premi Pere Casaldàliga a la persona o entitat que, a criteri de l'organització del CLAM, hagi significat més o especialment en la defensa dels principis que inspiren el Festival. Enguany, el guardó ha estat per a La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).
El premi Pere Casaldàliga serà lliurat per Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, en un acte que tindrà lloc el diumenge dia 5 de maig, a les 12:00h del migdia, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas.