
La 9a edició de la campanya d'excavació arqueològica a Les Guixeres de Súria ha tret a la llum les primeres restes òssies humanes descobertes al jaciment. Es tracta de set esquelets de diferents edats que estaven enterrats en cinc tombes medievals excavades al terra. L'arqueòloga responsable de l'excavació, Cristina Belmonte, ha explicat que aquesta troballa posa de relleu la importància de l'indret durant l'edat mitjana com a espai de poblament vinculat a l'extracció de guix. A més, els estudiosos creuen que es tractaria del primer nucli de població estable de Súria, anterior al Poble Vell -actual nucli antic del poble-. Belmonte ha explicat que l'activitat al jaciment va anar del segle XI al XVI.
Súria (Bages) ha finalitzat aquest divendres la novena campanya d'excavació al jaciment de Les Guixeres. Els treballs d'enguany, que s'han allargat nou dies, han comptat amb una quarantena de voluntaris, trenta dels quals són alumnes de l'institut Mig-Món que, un any més, s'han convertit en arqueòlegs per uns dies. Els treballs s'han centrat a l'entorn de l'església de Sant Pere del Puig i al turó del Puig de Sant Pere.
L'arqueòloga responsable de les obres, Cristina Belmonte, ha explicat que la troballa més important d'enguany ha estat la descoberta de la necròpolis que, segons ella, podria ser anterior al segle XII. En aquest indret s'hi ha localitzat les primeres restes òssies humanes que es troben al jaciment. En concret, es tracta de cinc tombes medievals excavades a la part posterior de l'antiga església preromànica de Sant Pere del Puig i que pertanyen a la sagrera. A més, també s'han trobat les restes de set individus de diverses edats.
En l'altre focus del jaciment, al turó del Puig de Sant Pere, Belmonte ha destacat que en l'excavació d'enguany s'ha pogut delimitar l'extensió i dimensions de la torre i el caràcter dels habitatges que s'han localitzat al seu voltant. La torre medieval, que es va localitzar fa dos anys, es tractaria d'un dels principals edificis del nucli de població que estaria integrat per altres habitatges. Segons Belmonte, la torre original del segle XI era una construcció de guaita per protegir el territori "però després va evolucionar fins esdevenir una 'domus', és a dir, una gran casa que dataria del segle XIII adequada com a vivenda".
El primer nucli de població estable de Súria
Les descobertes fetes enguany al jaciment de Les Guixeres han permès donar força a la hipòtesi dels arqueòlegs que es tractaria del primer nucli de població estable de Súria. D'aquesta manera, seria un poblament anterior al Poble Vell de Súria, un nucli que va néixer a finals de l'edat mitjana a sota del castell.
Un dels participants en l'excavació i estudiós de Súria, Albert Fàbrega, ha explicat que es tractava d'un nucli relacionat amb les explotacions de guix, ja que al seu entorn s'han localitzat cinc forns. Segons ell, el 'modus vivendi dels habitants del nucli era l'explotació del guix. Fàbrega ha explicat que l'activitat principal a Les Guixeres va anar del segle XI fins a principis del XIV.
L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, s'ha mostrat molt satisfet amb la feina feta a l'excavació i ha assegurat que els treballs estan garantits pels propers anys. "Creiem que treure a la llum la història de la vila és molt important i seguirem apostant, si podem amb més mitjans i més dies, per poder-hi treballar".