La Nit Blanca de la Cultura fa el ple

Publicat el 11 de setembre de 2009 a les 10:12

La cua al Kursaal va arribar a categoria de mítica. Àlex Gómez Ribera

Consolidar la vigília de l'onze de setembre com una nit cultural i participativa és la intenció de la Nit Blanca. Una idea que va sorgir l'any passat arrel dels 25 anys de TV3 i que, en aquesta ocasió, ha estat rebatejada com a nit 10. Així doncs, per segon any, la Nit Blanca ha estat un espectacle televisiu però també un complement important d'activitats culturals en diverses ciutats catalanes. Manresa n'ha estat una d'elles. Coordinada pel teatre Kursaal, la nit 10 manresana ha obert espais i equipament culturals de la ciutat fins al voltant de la mitjanit. Espais que han prés una vida diferent a través de d'activitats teatrals i visites dramatitzades.
 
La nit 10, o Nit Blanca, partia aquest segon any amb un menor pressupost. Una retallada que ha estat resolta i superada gràcies a la intensa col•laboració de les entitats de la ciutat. Un col•lectiu humà i participatiu format per gent relacionada amb escoles de dansa i teatre, esbarts dansaires o el conservatori de música entre d'altres. Un complex entramat organitzatiu que ha treballat per oferir propostes variades. Un esforç que ha rebut una bona resposta de públic.
 
Espais com les piscines municipals també han viscut algunes de les activitats d'aquesta nit. Però sobretot els museus eren un dels equipaments que es tenia com a objectiu dinamitzar durant aquesta nit. En el museu de la tècnica s'ha recreat a través de danses i teatralitzacions l'ambient de fàbrica de primers del segle XX. Un ambient aconseguit gràcies a l'escenografia única de telers i la maquinària tèxtil. Unes màquines antigues que avui han retrobat per unes hores, els obrers que les ajudaven a funcionar. D'altra banda el Museu Comarcal ha ofert una visita dramatitzada per la valuosa sala barroca i per d'altres espais desconeguts. Unes visites dramatitzades complementades amb música i dansa que conduïen els visitants a través de l`art però també a viure la lluita entre el bé i el mal. Als claustres i al parc de la basílica de la Seu s'ha fet una nova edició del camí dels Sirvensis, un recorregut que explica la història del temple i de la ciutat de Manresa. Però més enllà del barri antic i en ple Passeig de Manresa també s'han desenvolupat altres activitats. A la sala d'exposicions del Casino s'ha fet una lectura de contes intercalada amb la interpretació de diverses peces musicals. Pocs metres més enllà, al teatre Kursaal, s'ha desenvolupat una de les activitats que han generat més expectació, el Kursaal de por. Una recreació dels temps inhòspits, a cavall entre els anys vuitanta i noranta, en que el teatre va estar tancat. Un recorregut tètric i ple de sorpreses que ha portat el públic per espais com la sala petita però també per espais poc visitats habitualment pel gran públic com les escales interiors, el fossar de músics o el pont de l'escenari, situat a gran alçada.
 
Un gran nombre d'activitats que ha fet viure una nit diferent i activa a l'interior d'alguns dels equipaments manresans més emblemàtics.