«La nova sèquia dels manresans és el dret a decidir i l'estat propi»

Josep Camprubí, ex president d'Òmnium Cultural del Bages, fa una crida a emular els moments històrics en què la ciutat ha estat transgressora durant el pregó institucional de la Festa de la Misteriosa Llum

Publicat el 16 de febrer de 2013 a les 18:58
L'alcalde lliura un obsequi al pregoner de la Llum. Foto: Jordi Preñanosa

La nova sèquia que han de construir els manresans del segle XXI és "impulsar i consolidar a la Catalunya Central" el procés que està en marxa per fer realitat "el dret a decidir i la construcció d'un estat propi" per a Catalunya, segons que ha afirmat el pregoner de la Festa de la Llum 2013, Josep Camprubí, en l'acte de pregó institucional de la Llum que ha tingut lloc aquest divendres al vespre en un saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa ple de públic.

Camprubí, ex president d'Òmnium Cultural del Bages i portaveu de Manresa per la Independència, ha iniciat el seu recordant alguns aspectes del seu entorn familiar abans de fer un agraïment a la tasca feta per Òmnium Cultural del Bages a favor de la llengua, la cultura i el país i de destacar la seva feina com a entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany.

També ha fet una repàs de la història de la ciutat amb especial atenció als diversos moments del passat en què la ciutat s'ha mostrat transgressora i en certa manera ha trencat la legalitat existent per aconseguir el seu objectius.

En aquest sentit ha esmentat la construcció de la sèquia al segle XIV com la primera transgressió, especialment quan els consellers manresans van deixar d'obeir al bisbe i van continuar construint la sèquia per tal d'obtenir l'aigua que havia de salvar la ciutat. La segona va ser la Crema del paper segellat, l'any 1808, que va acabar amb la marxa dels francesos del país. I la tercera és l'Assemblea de les Bases de Manresa que el 1892 va crear l'estructura i el cos doctrinal del moviment catalanista amb l'oposició del govern espanyol.

A partir d'aquestes reflexions, el pregoner s'ha preguntat "quines són les sèquies que hem de construir de cara a demà?" establint un clar paral·lelisme entre les greus dificultats que patien els manresans del segle XIV i el sotrac econòmic que està viu el país actualment i en el qual "som directament responsables de fer avançar el procés que el país ha engegat, en el territori que és la nostra àrea d'influència", ha assegurat, en clara referència al procés pel dret a decidir i per la construcció de l'estat propi que Catalunya ha iniciat.

"La principal sèquia que els manresans tenim entre mans en aquests moments és posar-nos d'acord per impulsar i consolidar aquest procés a tota la Catalunya Central" , ha sentenciat.

Abans del pregó, Jaume Puig, en representació d'Òmnium Cultural del Bages, administradors de les Festes de la Misteriosa Llum d'enguany, ha explicat les novetats que l'entitat ha introduït a la festa en aquesta edició i ha presentat alguns aspectes biogràfics del pregoner.

Valentí Junyent: Acabar el que es comença i la nova Manresa
Per la seva part, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha fet el parlament de cloenda tot i agraint les paraules del pregoner pel "missatge d'esperança i d'il·lusió que transmeten a aquells que creiem fermament en el procés de transició nacional que ha iniciat Catalunya" perquè "tots els que volem l'estat propi ens sentim molt a prop del teu missatge". També ha reconegut la tasca dels administradors de la Llum, Òmnium Cultura del Bages, i de l'Associació de la Misteriosa Llum, en l'organització del programa d'actes d'enguany, carregat de novetats.

Seguidament, Valentí Junyent ha ressenyat un passatge del "Llibre Verd" de Vicenç Prat sobre els tòpics manresans en el qual ens diu que "deixar les coses a mig fer" és "una especialitat manresana" per afirmar que "els que hem tingut, tenim i tindran alguna responsabilitat política a la ciutat s'haurien de marcar com a prioritat desmentir aquest tòpic" perquè "les coses s'han d'acabar, no n'hi ha prou de començar-les, i hem d'aprendre dels errors del passat per projectar-nos cap al futur amb plenes garanties".

L'alcalde ha afegit que Manresa es necessita projectar a l'exterior i per aconseguir-ho "ha de posar en valor una oferta comercial, gastronòmica, turística i cultural que molts poques ciutats de la nostra dimensió poden oferir". "Ens hem de sentir capital i hem d'exercir de capital, però amb arguments que avalin aquest sentiment", ha assegurat.

Junyent ha considerat que "hem de construir, entre tots, una nova Manresa capaç d'atendre les necessitats dels que hi vivim, una ciutat amable i amb carrers nets, amb places d'aparcament, cívica i endreçada, solidària i atenta amb les necessitats dels que ho estan passant malament" i també "hem de ser capaços d'aconseguir traduir en creixement econòmic els actius de que disposa la nostra ciutat".

L'alcalde ha tancat el seu parlament declarant que "volem construir una nova ciutat que sigui l'orgull dels manresans i també atractiva per als que ens visitin. I per aconseguir-ho necessitem la complicitat i l'empenta de tothom".

Tot seguit, el pregoner ha signat al Llibre d'Honor de la ciutat i ha encès el tro que ha donat pas a la Cercavila de tabalers i al Correfoc de la Llum. En acabar el seu parlament, l'alcalde ha fet el lliurament d'un obsequi al pregoner i amb el cant dels Goigs de la Llum, a càrrec de la Capella de Música de la Seu i sota la direcció de Mireia Subirana, s'ha posat punt i final a l'acte. Tot seguit, el pregoner ha signat al Llibre d'Honor de la ciutat i ha encès el tro que ha donat pas a la Cercavila de tabalers i al Correfoc de la Llum.