La pluja fa tallar mig diumenge de Fira de Sant Miquel

Fins al migdia d'aquest diumenge tots els actes santpedorencs han funcional amb molta participació

Publicat el 28 de setembre de 2014 a les 21:11
Presentació del llibre sobre Santpedor durant la Guerra de Successió. Foto: AjSTP

La celebració del 30è aniversari de la Colla Gegantera de Santpedor i la multitudinària inauguració de la residència de Can Jorba han estat les principals novetats de la Fira de Sant Miquel que enguany s'ha vist afectada pel mal temps. La persistència de pluja que ha començat a caure amb força intensitat a partir de la una del migdia ha portat l'ajuntament a donar per finalitzat l'apartat comercial de la Fira de Productes Naturals i Ecològics que enguany ha comptat amb la presència de 104 paradistes. Amb tot, fins a la una del migdia, l'elevada afluència de visitants ha tornat de deixar la imatge dels carrers del casc antic plen de gent que han pogut gaudir, encara que només mitja jornada de la qualitat i diversitat dels productes que s'hi oferien: des dels agroalimentaris fins als de medicina i cosmètica natural o lleure. 
 
La fira s'ha celebrat després d'una intensa setmana d'activitats, que ha tingut com a moments àlgids la inauguració de la nova residència de Can Jorba, aquest dijous passat, i la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, amb la presentació del llibre de recerca històrica sobre el 1714 a Santpedor en un acte que divendres al vespre va omplir l'auditori del Convent de Sant Francesc. 
 
Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió
Santpedor ha aprofitat enguany la Fira de Sant Miquel per portar a terme la commemoració del Tricentenari. En aquest context va tenir lloc, divendres al vespre, la presentació del llibre 'Santpedor durant la Guerra de Successió 1705- 1714' a càrrec de l'autora, la historiadora i arxivera municipal, Mireia Vila; i del catedràtic d'Història Contemporània i especialista en aquest període històric, Llorenç Ferrer, que es va encarregar de fer el pròleg del llibre. 
 
Després de la presentació, que es va desenvolupar a l'auditori del Convent de Sant Francesc, va tenir lloc un petit concert a càrrec del conjunt de música antiga 'Bergamasca' que va interpretar diverses partitures del repertori de la cort de l'Arxiduc Carles. Després del concert, a l'exterior de l'auditori-convent, l'Associació d'Esgrima Antiga de Santpedor va recrear un combat d'època. 
 
La Teia i la Cera, nous capgrossos de la colla gegantera
Enguany, Sant Miquel ha estat l'aparador per a la celebració dels trenta anys de trajectòria de la Colla Gegantera que, aquest dissabte a la tarda, va centrar l'atenció del programa festiu amb la presentació de la nova imatgeria, a la plaça de l'església, amb la incorporació de dos capgrossos: la Teia i la Cera. 
 
Els personatges fan referència a l'episodi històric que, entre els anys 1911 i 1915, va mantenir enfrontada la vila en dos bàndols –els industrials i treballadors del tèxtil amb l'ajuntament i la resta de població- per l'assecament d'un pou d'aigua del qual s'abastia la població i fàbrica tèxtil. El noms de la Teia i la Cera fan referència, d'una banda, als habitants més desafavorits, que s'il·luminaven amb teies perquè no tenien recursos per a sistemes d'il·luminació més confortables, els quals demanaven l'aturada de l'activitat de la fàbrica, la qual feien responsable de l'assecament del pou. De l'altra, el bàndol de la Cera corresponia als industrials i obrers del tèxtil que es podien permetre comprar espelmes per veure-s'hi millor. El final d'aquest enfrontament de la població de Santpedor i de les autoritats municipals contra els industrials i obrers de la fàbrica el va dirimir la justícia, amb una sentència del Tribunal Suprem que va obligar els amos de la fàbrica a abastir d'aigua el pou. 
 
La presentació en societat de les noves figures va ser una gran festa que va comptar amb la participació d'una desena de colles geganteres de la comarca que van prendre part del cercavila posterios que va portar tota la imatgeria fins a la plaça Gran, on va tenir lloc la ballada de les colles amb les noves incorporacions. 
 
El concurs de músics al carrer més disputat dels darrers anys
Un dels plats forts d'aquesta fira ha estat e l Concurs de Músics al Carrer, que enguany ha comptat amb nou grups participants, distribuïts per diferents punts del nucli antic. Enguany, el jurat ha tingut moltes dificultats per seleccionar les tres formacions finalistes donada "la gran qualitat artística de tots els participants". Així ho ha explicat el regidor de Patrimoni de l'ajuntament de Santpedor, Ferran Aguilera, durant l'anunci públic del veredicte que s'ha fet a 2/4 de 2 del migdia a l'ajuntament, amb la presència de tots els participants. 
 
'Arlet' és el nom de la formació guanyadora del concurs que, a banda del premi en metàl·lic de 300 euros, també s'ha endut un contracte per actuar a la Festa Major de l'any vinent. Els 'Easy Drets' o els '4Cat' s'han endut el 2n i 3r premi, respectivament, dotat amb 200 i 100 euros. 
 
Bona afluència de visitants als espais d'interès patrimonial
Les visites als espais d'interès patrimonial ha estat l'activitat que menys ha notat la incidència de la climatologia adversa i durant aquest diumenge a la tarda, entre les 5 i les 7, una cinquantena de persones han participat a l'activitat programada en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. Als dos edificis que tradicionalment s'obren al públic durant aquesta jornada - l'església de Sant Pere d'Or i l'antiga fàbrica de Cal Clarassó- s'hi ha afegit enguany l'antiga impremta del carrer del Monjo. L'església parroquial ha obert únicament els espais de les catacumbes, la nau central i la capella lateral on hi ha l'ossari de Pere de Prat, cedit l'any passat pel Museu Comarcal de Manresa. No ha estat possible obrir les dependències del campanar, el rellotge i les voltes, a causa de la pluja. A l'edifici de Cal Clarassó, les visites s'han pogut fer amb normalitat tant a l'interior de l'antiga nau industrial com a la xemeneia i la capella.