La Unió Musical del Bages té a punt el seu concert de Cap d'Any

Serà el dia 1 de gener a partir de les 7 de la tarda a la sala gran del teatre Kursaal

Publicat el 27 de desembre de 2013 a les 20:27
Unió Musical del Bages

La sala gran del Kursaal tornarà a acollir aquest any el dia 1 de gener a les 7 de la tarda, el tracicional Concert de Cap d'Any a càrrec de la Unió Musical del Bages. 
 
Enguany la banda proposa un repertori variat i respectuós amb la tradició europea per aquests tipus de concerts. Valsos com Masquerade, que obre la suite orquestral del mateix nom, obra del compositor georgià d'origen armeni Aram Khatxaturian, i el Vals de les Flors, de Piotr Ilitx Txaikowski, i les polques Fígaro-polca, de Johann Strauss fill, i Festa del Foc, de Josef Strauss, juntament amb la nadala Nadal Blanc, donaran el toc adient a les festes.
 
Totes les obres esmentades es van composar originalment per a orquestra, i se n'interpretaran adaptacions per a banda de música. Per això es completarà el programa amb obres de repertori bandístic, com l'Oberture to a New Age, del danès Jan de Haan, i el pasdoble Gerona, de Santiago Lope Gonzalo, i alguna sorpresa més. 
 
Un concert idoni per encetar la recta final de les festes nadalenques a càrrec d'aquesta formació, dirigida per Joaquim Piqué i formada per músics professionals o estudiants avançats de música, on també hi tenen cabuda joves estudiants provinents d'escoles diverses, amb gustos i inquietuds variades, però aplegats per disfrutar fent música.
 
Les entrades pel concert de dissabte a Manresa, que costen 12 euros (10 amb el carnet del Galliner) es poden comprar a les taquilles del Kursaal, per telèfon i per internet
 
Concert d'Any Nou 2014

Programa
 
Primera part
 
Gerona (Santiago Lope Gonzalo, 1871-1906)
The Lord of The Ring (Howard Shore, 1946)
Overture For a New Age  (Jan de Haan, 1951)
 
Segona part
 
Nadal Blanc (Irving Berlin, 1888-1989)
Festa de les trompetes (Leroy Anderson, 1908-1975)
Fígaro (polca)  (Johann Strauss fill, 1825-1899)
Vals de les Flors (Piotr Ilitx Tschaikowsky, 1940-1893)
Festa del Foc (polca) (Josef Staruss, 1827-1870)
Masquerade (vals) (Aram Khatxaturian, 1903-1978)
La direcció és de Joaquim Piqué i Calvo
 
Banda de la Unió Musical del Bages
La Unió Musical del Bages, associació musical amb seu a Manresa, fou creada el 15 de desembre de 1995 i presentada públicament el 18 de març de 1996, fent la seva primera actuació el 24 de març de 1996.
 
La Banda de la Unió Musical, grup flexible d'instruments de vent i percussió, està formada per músics professionals, amateurs i estudiants avançats de música. Tot així també hi tenen cabuda joves estudiants, essent un punt de trobada intergeneracional de músics provinents d'escoles diverses, amb gustos i inquietuds variades, però aplegats per gaudir fent música.
 
El seu repertori està format per un ventall d'obres que va des de la música clàssica harmonitzada per banda fins a la contemporània, passant per la popular (sardanes, pasdobles, marxes...), sarsueles, bandes sonores de pel·lícules, musicals ...
 
Des de la seva creació ha interpretat el tradicional Concert de Cap d'Any a Manresa, ha organitzat la celebració de Santa Cecília amb la participació d'alumnes de les escoles de música del Bages i comarques veïnes, ha realitzat actuacions amb els Cors de Clavé i corals manresanes i de Barcelona, ha executat concerts per a orgue i banda; també ha realitzat concerts benèfics i actuacions de Festa Major i a la Díada de Catalunya. La Banda ha gravat el CD “Músiques de Manresa 2”
 
La seva peculiaritat tímbrica i estructural ha permès la realització d'actuacions a l'aire lliure, pavellons esportius, casals, teatres, auditoris, esglésies i a d'altres molt peculiars com els dispòsits vells de Manresa, espais escolars (gimnàs, porxo), envelats ... 
 
La majoria de les seves actuacions s'han dut a terme a Manresa i a la comarca del Bages (Artès, Cabrianes, Callús, Camps, Cardona, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet, Sallent). Altres llocs d'actuació han estat Barcelona, Tarragona, Granollers, Torroella de Montgrí, Olesa de Montserrat, Vacarisses, Solsona, Berga, Benissanet ...
 
Els seus directors titulars han estat Francisco Rodríguez Azorín, Raúl Pérez Piera, Alfred Cañamero, Diego Javier Lorente i, en els darrers quatre anys, Joaquím Piqué. Han actuat com a directors convidats Bernat Castillejo, Carles Chordà, Josep Fuster, Miguel Àngel Gómez, Albert Gumí i Josep Padró.
 
El Director
Inicià la formació musical a l'Escolania de Montserrat, i la prosseguí després als conservatoris de Badalona i Manresa. Des del 1990, va estudiar direcció i fenomenologia amb Francesc Llongueras, al mateix temps participa com a alumne actiu en el curs que Eric Ericson imparteix a Barcelona.
 
Ha estat professor de diverses escoles de música de Catalunya, a més de participar com a director assistent i professor de Música de Cambra al cinquè Campus Internacional de Joves Intèrprets de Granada, organitzat per Joventuts Musicals d'Espanya. Ha estat director de l'Orfeó Monistrolenc i del Cor de la Passió d'Olesa de Montserrat. Des del 1991 fins al 1999 va ser director de l'Orfeó Manresà. Ha estat membre des de la seva fundació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, del qual n'és sotsdirector.

Des del 1997 és professor de Conjunt Coral i Tècnica Vocal a l'Escolania de Montserrat, de la qual n'ha sigut director de l'Escolania (2000-2007) i de la Capella de Música de Montserrat. També dirigeix l'Orquestra de Flautes de Barcelona.