
Els autors de les músiques del Correfoc de la Festa Major, Lluís Torán i Lluís Sarró, han signat avui la cessió a l'Ajuntament de Manresa dels drets d'ús d'aquestes peces musicals per a la seva edició i difusió pública en una reunió amb l'alcalde Valentí Junyent i el regidor de Cultura, Joan Calmet.
L'objectiu és fixar les músiques del Correfoc per a la seva conservació de cara a la transmissió a generacions futures, per la seva correcta utilització per part de les persones que participen activament i fan possible el Correfoc, i per la difusió del seu coneixement entre la ciutadania.
A partir de la voluntat expressa dels autors de les músiques del Correfoc, i amb la participació activa de Carles Jódar, de la Unió Musical del Bages i de Xàldiga, entitat responsable del Correfoc, l'Ajuntament de Manresa ha iniciat les tasques de registrar totes les músiques que intervenen en el Correfoc en un format –partitures i màster sonor- que en permeti la fixació i la conservació de cara a la seva projecció futura en una única versió consensuada i que se cenyeixi a la versió inicial dels músics que les van crear.
L'enregistrament, mescles i masterització s'ha fet als estudis de Produccions musicals Kay Manresa, amb la interpretació de músics de la Unió Musical del Bages i la col·laboració dels tabalers de Xàldiga. Els arranjaments de les partitures han estat fets per Jordi González Marquès.
De cara a l'any vinent es preveu fer-ne una edició en dos formats, CD musical i llibret de partitures, per tornar a posar a disposició de la ciutadania les músiques del Correfoc actualitza des i les partitures en una forma que pugui ser utilitzada per qualsevol persona que vulgui interpretar-les, i especialment adreçada als estudiants de les escoles de música, en una versió especialment pensada per a poder ser interpretades per un o dos instruments.
Les músiques del Correfoc són:
- Marxa del Correfoc, autor: Lluís Torán (1982)
- Vacances, autor: Lluís Torán (1982)
- Ball de la Víbria, autor: Lluís Torán (1984)
- Ball del Drac, autor: Lluís Torán (1984)
- Valset, autor: Lluís Torán (1989)
- Ball de l'Asmodeu, autor: Lluís Torán (1984)
- Mulassa, Coll-llarg i Nas de Sutge, autor: Lluís Torán (2006)
- Gàrgola, autor: Lluís Torán (2006)
- Ball de Dimonis, autor: Lluís Torán (1982)
- Ball dels diablons, autor: Lluís Torán (2006)
- La Nova criatura, autor: Lluís Sarró Planas (2005)
La música, part imprescindible del Correfoc
La música és un element molt important del desenvolupament del Correfoc en les seves diverses parts –la Mostra i el Correfoc, amb les moscades-, acompanya les figures del Correfoc en els seus moviments i contribueix en gran manera a crear el clima festiu de l'esdeveniment. És a dir, forma part indissociable d'aquest element tan tradicional, popular i inserit de ple en el cicle festiu de la nostra comunitat.
Des dels seus inicis a l'any 1982, s'ha tocat música en directe al Correfoc de Manresa. I el fet de tenir unes músiques pròpies és un element que distingeix i singularitza el Correfoc de Manresa dels d'altres localitats.
Les músiques del Correfoc han passat a formar part de la identitat manresana. S'utilitzen en infinitat d'actes socials i hi ha una important demanda per part d'entitats culturals, socials i cíviques, escoles de primària, secundària i de música i estudiants de música i particulars, per tal de poder incorporar aquestes melodies als seus repertoris o als seus estudis.
La llarga trajectòria de les músiques del Correfoc, les diferents versions que se n'han interpretat i el fet que s'ha incorporat nova imatgeria a la Mostra i, per tant, s'hi han afegit noves músiques, incloses les del Correfoc infantil, tot plegat fa que la música que s'ha interpretat més vegades en directe a la Mostra (enguany serà la quinzena), no s'hagi registrat mai, i fins i tot que les cinc noves peces restin encara inèdites.
L'any 1993, el grup manresà Masos Rònecs va enregistrar-les en un disc, avui exhaurit. A partir del 1998 es va buscar gent per a formar un nou grup que interpretés les músiques en directe a la Mostra. Finalment es va aconseguir reunir un grup de músics manresans, majoritàriament pertanyents a la Unió Musical del Bages i es varen fer nous
arranjaments que van donar un caire diferent als què s'havien interpretat amb anterioritat, i que són els què s'han anat tocant fins ara.
En aquests moments, doncs, no hi ha cap document sonor a disposició de la ciutadania amb les músiques tal com sonen actualment al Correfoc i a la Mostra. Tampoc no es disposa d'una partitura simple de la melodia que, a més de poder ser interpretada de manera general, fixaria d'una manera formal aquesta música en la versió més propera a la creació inicial i més propera a la que s'interpreta realment al carrer, durant la festa.