
Valentí Roqueta durant la seva exposició amb Jaume Biarnés al fons. Pere Gendrau
La Festa de la Verema del Bages ha començat aquest divendres a la Fundació Alícia de Sant Benet amb l'ull posat en les varietats de raïm tardanes. El president de la Denominació d'Origen del Bages, Valentí Roqueta, ha alertat que la verema encara no està acabada i que s'està patint "una mica" per l'excés de pluja. No obstant això, tant Roqueta com l'alcalde d'Artés, Damià Casas, s'han mostrat satisfets pel renom que ha agafat la festa i han destacat la recuperació de varietats perdudes que s'ha fet a la comarca. El cuiner investigador Jaume Biarnés ha dinamitzat la inauguració amb un taller didàctic que ha fet tastar diversos productes elaborats amb vi al públic.
La Festa de la Verema del Bages celebra aquest any el seu 15è aniversari i aquest divendres s'hi ha donat el tret de sortida amb el taller "La textura del vi", a càrrec del responsable de cuina de recerca de la Fundació Alícia Món Sant Benet, Jaume Biarnés. El president de la D. O., Valentí Roqueta, ha resumit l'activitat que es produeix als cellers assegurant que "no parem mai".
Roqueta ha alertat que l'excés de pluja pot afectar les varietats més tardanes de vi però ha afegit que "patir forma part de la feina" i, en aquest mateix sentit, ha resumit el sentit de la festa assegurant que "quan arriba el fruit i el portes al celler, estàs feliç, i per això celebrem la Festa de la Verema". D'altra banda, Roqueta ha destacat la recuperació de raïms que havien estat cultivats al Bages i que es van oblidar.
L'alcalde d'Artés, Damià Casas, també ha valorat aquesta feina de recerca i ha convidat a tot el públic, format per un centenar llarg de persones, a gaudir de la Festa de la Verema que es fa al seu municipi aquest cap de setmana. Casas ha explicat que hi haurà mostres d'artesania, de teatre i de música que aplegaran més de 200 artistes. A la plaça, hi haurà les parades dels cellers del Pla de Bages i també es podrà "xafar raïm".
Textures del vi
La part més festiva de la inauguració ha estat el taller de textures del vi a càrrec de Jaume Biarnés que han degustat els assistents. Biarnés ha explicat que la Fundació Alícia és la primera empresa espanyola que col·labora amb la Universitat de Harvard, i ha destacat la feina que es fa en el terreny d'investigació. Els cambrers que han distribuït els plats són becaris de la fundació de diversos països i amb una formació elevada, com ara d'enginyeria.
Biarnés ha fet provar als assistents una "sangria del pol nord", i ha citat Ferran Adrià per subratllar que "la diferència entre una sangria i un polo de sangria són 4 graus" de temperatura. També ha fet tastar una mousse de vi blanc i un postre elaborat amb albergínia blanca, una espècie del Bages que des de la Fundació han impulsat, posant en contacte els seus productors amb cuiners de primer ordre com Ferran Adrià o Carme Ruscalleda.