
L'Orfeó Monistrolenc en una imatge dels anys 50. Foto: Orfeó Monistrolenc
L'orfeó Monistrolenc clou aquest dissabte, 15 de novembre, els actes del seu Centenari amb un concert que repassarà el repertori que el conjunt coral ha interpretat durant els darrers 25 anys de la mà dels directors que han estat al capdavant del cor durant aquest període. El concert, que tindrà lloc a l'església parroquial de Sant Pere de Monistrol de Montserrat, a partir de les sis de la tarda, es convertirà en un repàs de la història de l'entitat, fundada l'any 1913. L'acte comptarà amb la presència de la presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Corals, Montserrat Cadevall, de la responsable de la demarcació Bages-Berguedà de l'entitat, Carme Quintana, i dels representants del teixit associatiu de la vila així com de l'ajuntament de Monistrol de Montserrat.
Amb aquest concert, l'Orfeó clourà el seguit actes que es van iniciar l'any passat amb l'objectiu de festejar els 100 anys de trajectòria de l'entitat que, malgrat haver estat fundada l'any 1913 per mossèn Jaume Barberà, llavors rector de la parròquia de Sant Pere, va tenir un període d'inactivitat fins la represa, que van impulsar un grup de cantaires locals, l'any 1989, de la mà del també monistrolenc Joaquim Piqué. Durant aquest 2014, l'entitat ha desenvolupat una desena d'activitats, entre concerts i participacions a Rodes Corals, a Sallent i a Castellbell, ha cantat a les misses de Festa Major, de la Setmana de la Gent Gran i del Centenari dels Gegants de Viserta, a Monistrol de Montserrat, i ha protagonitzat sengles actuacions en el marc de la Festa dels Romeus, el Concert de Primavera i la tradicional cantada de la Passió que es porta a terme la nit de Divendres Sant pels carrers de la vila. El juliol del 2013, l'entitat també va organitzar una xerrada retrospectiva sobre el món coral a Catalunya a càrrec del pare Daniel Codina, monjo de la comunitat benedictina de Montserrat, que es va cloure amb l'actuació de la soprano Queralt Aymerich i la concertista de piano Mariona Casellas.
La primera part del concert es centrarà en període 1912-1989 i anirà a càrrec de les veus del Cor Juvenil del Conservatori Municipal de Música de Manresa que dirigeix Francesc Vallès, director de l'Orfeó Monistrolenc entre els anys 2007 i 2014. Durant la segona part del concert, s'interpretaran fins a una desena de cançons del repertori de música tradicional i popular catalana i del Renaixement, a banda de les partitures pròpies que relaten la passió de Crist, i obres del mestre Francesc Vila que han caracteritzat el cançoner de l'orfeó durant els darrers 25 anys. Cada un dels directors d'aquest període exceptuant el ja desaparegut Jordi Usán, dirigiran dos temes per cada una de les cinc etapes posteriors a la represa de l'any 1989.
L'actual junta directiva que encapçala Elvira Lladós, pretén fer un repàs a la història de l'entitat amb una clara vocació d'homenatge a totes aquelles persones que "d'una manera o altra, han fet possible que l'orfeó arribés al segle XXI". És per aquest motiu que l'acte commemoratiu de diumenge "permetrà sentir les veus, però també veure les cares de tants i tantes cantaires que, amb la seva il·lusió i dedicació, han fet possible la pervivència d'una tradició tant nostra com és el cant coral".