Manresa obre les portes a la memòria històrica del sXX

L'Espai Memòries pretén ser un punt de recerca i creació artística al voltant de la recuperació de la història de la ciutat

Publicat el 20 d’octubre de 2010 a les 20:18

Un dels espais de la nova sala. Foto: Estefania Escolà

El Museu Comarcal de Manresa té a partir d'aquest dijous un nou espai dedicat a la recerca i a la creació artística al voltant de la recuperació històrica de la ciutat en el segle XX. La nova sala, anomenada Espai Memòries, es planteja com un projecte cultural i singular, de proximitat amb la ciutadania. El seu objectiu, segons el regidor de cultura de l'Ajuntament, Ignasi Perramon, és "implicar la societat en la promoció dels valors de la pau, la llibertat i la democràcia". L'equipament s'ubica a la segona planta del Museu i abasta tota una ala del que va ser el Col·legi de Sant Ignasi. La nova sala s'adhereix als més de setanta equipaments que la xarxa d'Espais de Memòria Democràtica té a Catalunya.

Uns plafons explicatius donen la benvinguda al visitant que troba, dins del centre, ordinadors de consulta i una pantalla de projeccions gegant. L'Espai Memòries neix amb la voluntat de generar un marc innovador i interdisciplinari per a la producció cultural.

Una de les seves singularitats és que incorpora la creació artística contemporània com a element diferencial en el procés de recerca i de reflexió. Per això, fa una crida a la participació d'especialistes de diferents disciplines.

Un projecte obert
L'Espai Memòries programa activitats i exposicions obertes a la participació. En aquest sentit, els responsables dels projectes demanen les aportacions dels ciutadans en cas que tinguin material que vulguin deixar al museu o bé, com a protagonistes de les vivències que s'estudien.

Cada temporada, dos equips de treball tractaran un eix temàtic diferent. El primer, que s'ha iniciat aquest dimecres i acabarà el mes de juny, se centra en el desenvolupament de les Pedagogies del segle XX per investigar sobre l'educació a les aules manresanes durant els últims anys.

D'altra banda, l'equip artístic treballarà amb divuit alumnes del mòdul d'animació sociocultural de l'institut Guillem Catà de Manresa, que cada dijous al matí es desplaçaran al museu per realitzar el projecte anomenat "l'Herència". L'objectiu és la creació d'un serial televisiu que narrarà les lluites que s'han fet al llarg del segle XX per conservar o per destruir la memòria i la pràctica de les pedagogies progressistes.

L'Espai Memòries també iniciarà un nou projecte anomenat "l'Arxiu en procés", una iniciativa que es té previst construir per mitjà de la recerca documental i els testimonis històrics. L'arxiu s'articula a l'entorn d'una gran maqueta de Manresa que servirà per posar en escena diferents relats de memòria, alhora que per visualitzar la mateixa història com un tauler o com un joc.

Un edifici amb història
L'edifici té una vinculació històrica rellevant, a més de col·legi i escola d'arts i oficis, va ser caserna i presó. Va ser objectiu dels bombardejos de l'aviació franquista i, finalment, és la seu del Museu Comarcal de Manresa, que conserva entre els seus fons bona part d'aquelles obres d'art que van ser salvades de la destrucció dels primers anys de la Guerra Civil. L'adequació de l'espai s'ha fet amb el suport del Memorial Democràtic i conserva les parets, les portes i les finestres en l'estat en què van quedar quan el centre va quedar en desús.