
Unes 120 persones van assistir divendres al vespre, a l'Auditori de la Plana de l'Om, a la taula rodona "Josep Maria Planes, una personalitat excepcional", amb la participació de l'escriptor i professor Llorenç Capdevila, el periodista i escriptor Jordi Finestres, i l'advocat, editor i escriptor Quim Torra, presentada pel periodista Marc Serena. Va ser el primer acte del petit cicle organitzat pel Col·lectiu Desvalls dedicat a Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). El 2011 va fer 75 anys de la seva mort i des del Col·lectiu Desvalls s'ha volgut recuperar aquesta efemèride per posar en valor l'obra literària i, sobretot, l'obra periodística de Planes entre la societat manresana, tenint en compte que va ser l'introductor del periodisme d'investigació a Catalunya.
En l'acte d'ahir, Finestres, Capdevila i Torra van oferir una interessant exposició sobre els diversos vessants de la trajectòria personal i professional de Planes, i van remarcar el seu paper determinant com a membre de la generació de periodistes catalans durant els anys de la República. En la xerrada es va destacar el caràcter crític i compromès del seu periodisme, cosa que finalment el va conduir a la mort a mans d'un escamot de la FAI, a la carretera de l'Arrabassada de Barcelona, l'estiu de 1936, poques setmanes després de l'esclat de la guerra. Igualment, en la taula rodona es va posar de relleu la qualitat literària de la seva obra i el seu paper fonamental entre la intel·lectualitat de l'època. Planes era un personatge que combinava el "compromís, el cosmopolitisme i la catalanitat", en paraules de Quim Torra. Entre els presents hi havia familiars de Josep Maria Planes, de Manresa i també del mas familiar de Sant Mateu de Bages.
El cicle dedicat a Planes tindrà continuïtat el proper divendres, 18 de maig, a les 8 del vespre al Vermell, les actrius Laia Oliveres i Àngels Sánchez, del Grup de Teatre dels Carlins, sota la direcció de Fina Tàpias, oferiran la lectura dramatitzada ‘Nits de Barcelona', de Josep Maria Planes. Farà una introducció a l'acte l'escriptor Lluís Calderer.
A banda d'aquests dos actes, els organitzadors estan preparant altres activitats per donar relleu a la figura del Planes, que es donaran a conèixer properament. Aquest reconeixement al periodista manresà està organitzat pel Col·lectiu Desvalls, juntament amb Òmnium Bages i Grup de Periodistes Ramon Barnils.
El Col·lectiu Desvalls és una entitat dedicada a potenciar la interrelació dels Països Catalans en els més diversos àmbits (cultural, polític, econòmic, social, mediàtic…). El col·lectiu ha organitzat darrerament actes de record a personatges de gran rellevància en l'àmbit cultural dels Països Catalans però sovint oblidats pels grans mitjans de comunicació i que probablement no han gaudit del reconeixement que haurien merescut. Fa dos anys es va organitzar un concert d'homenatge al cantautor d'Alcoi Ovidi Montllor, amb motiu del quinzè aniversari de la seva mort, i l'any passat un cicle en record al periodista de Sabadell Ramon Barnils, en el desè aniversari de la seva mort.
Josep Maria Planes
El manresà Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) va ser un escriptor brillant, innovador, avançat a la seva època i un dels millors periodistes de Catalunya. Iniciador del periodisme d'investigació al nostre país, va tenir trajectòria professional curta, però brillantíssima.
Va iniciar la tasca periodística el 1924, a Manresa a les pàgines d'"El Pla de Bages" amb només 17 anys. Dos anys després, amb només 19, va fer el salt a Barcelona, on va fer una carrera fulgurant que el va portar a fundar i dirigir la revista "Imatges" als 23 anys; a ser director de l'històric setmanari humorístic "El Be Negre" als 24 anys; i a col·laborador assíduament amb les publicacions més prestigioses de l'època com "La Rambla", "Mirador" i "La Publicitat".
Era un escriptor capaç d'utilitzar i aprofitar eficaçment múltiples registres de l'idioma; de parlar de gairebé tot amb una prosa brillant. Així, va escriure des d'unes innovadores cròniques esportives, fins a unes reflexions lúcides i compromeses sobre l'actualitat política dels anys 30. Destaca especialment el seu retrat del món noctàmbul barceloní recollit en l'obra "Les nits de Barcelona", considerat el seu millor treball literari.
Planes també va conrear la literatura de creació. Va escriure narracions, contes i l'any 1930 s'inicia en el món del teatre estrenant dues obres: "L'home que s'havia de morir" i "Qui l'ha vist i qui el veu!". El 1932 n'estrena una altra: "Un dinar fred". I el 1933, la darrera: "Amor".
Va ser, però, la seva faceta de periodista d'investigació el que va marcar la seva vida. Va publicar grans reportatges a "La Publicitat", d'entre els quals sobresurt la sèrie "Els gàngsters de Barcelona" i "L'organització de l'anarquisme a Catalunya i a Espanya", en què denuncia la vinculació entre la FAI i el pistolerisme. El 24 d'agost del 1936, un escamot de la FAI el va assassinar a la carretera de l'Arrabassada de Barcelona.