Mars, oceans i contaminació marina, eix temàtic del Carnestoltes infantil de Manresa

Famílies i infants estan convocades el matí del diumenge 19 de febrer a la rua i a l'espectacle final de la companyia L'Avi Lluís i la Tremenda Banda

Anna Crespo, Joan Vilà i Josefina Gonzàlez amb el cartell del Carnestoltes Infantil de Manresa
Anna Crespo, Joan Vilà i Josefina Gonzàlez amb el cartell del Carnestoltes Infantil de Manresa | AjM
Redacció
08 de febrer del 2023
Actualitzat el 19 de febrer a les 10:31h
A conseqüència de la pandèmia, el 2021 no hi va haver rua de Carnestoltes Infantil a Manresa, sinó un concert al pati de l'Anònima a càrrec d'Ambauka. El 2022 es va recuperar la rua amb el mateix itinerari que els darrers anys, del passeig de la República a la plaça Font de les Oques, però sense carrosses ni temàtica comuna entorn de la qual les AMPA confeccionen les disfresses.

Enguany el Carnestoltes Infantil se celebrarà el diumenge 19 de febrer. L'elecció de la data respon a la voluntat de no coincidir amb la Fira de l'Aixada (25 i 26 de febrer) ni amb la Transéquia (5 de març). Segons el calendari del 2023 el Carnaval es delimita entre el dijous 16 de febrer i el dimecres 22 de febrer, ja que la celebració és 40 dies abans del Dijous Sant (el 6 d'abril del 2023).

El Carnestoltes Infantil 2023 arriba a la 45a edició. És, com sempre, una festa adreçada sobretot al públic familiar, amb la disbauxa i la gresca com a elements centrals. La cercavila, organitzada per l'Ajuntament de Manresa i Imagina't, s'iniciarà a 2/4 de 12 del migdia a la Plana de l'Om i la concentració dels grups inscrits es farà al passeig de la República a les 11. El recorregut serà a peu, amb algunes carrosses, la carrossa del Rei i la Reina, batucades, grups de música i altres elements d'atrezzo.

La rua acabarà a la plaça Font de les Oques, on es realitzarà l'espectacle final. Serà aproximadament a partir de l'1 del migdia, amb Visca la Pepa! de la companyia bagenca L'Avi Lluís i la Tremenda Banda.

Des del novembre 2022, Lluís Pinyot ha reviscolat la Tremenda Banda, ara rebatejada com L'Avi Lluís i la Tremenda Banda. Els músics grans de la banda beuen de la força, les ganes i l'espectacular formació musical de les noves incorporacions joves. Oferiran un espectacle d'animació caracteritzat per la gresca, la rauxa, la festa, les riallades i la punyeteria. L'acte es clourà amb la salutació del Rei i la Reina Carnestoltes.

L'eix temàtic entorn del qual giraran les comparses inscrites: mars, oceans i contaminació marina, va ser escollit en prepandèmia i s'ha reservat fins a l'actual Carnestoltes 2023, plenament normalitzat.  

Normalment, al Carnestoltes hi solen participar fins a unes vint comparses d'entitats, amb un total d'unes 2.600 persones (3.000 si hi afegim els instrumentistes de les batucades locals i les persones no inscrites). A l'edició 2022, encara amb certes restriccions (mascareta) hi van participar un total de 12 entitats, 5 grups musicals i un total de 2.000 persones, entre les inscrites i les que es van afegir a la rua.

La regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i els representants d'Imagina't Joan Vilà i Josefina Gonzàlez, s'han trobat a la plaça Font de les Oques per fer la fotografia amb el cartell. El disseny és de la jove Laia Jaumandreu que ha il·lustrat tres personatges vestits segons la temàtica d'enguany: un tauró i un gran envàs de plàstic reciclable. 

Recorregut de la rua
A les 11 del matí, les comparses inscrites es concentraran al passeig de la República (antic carrer Alfons XII) i, a 1/4 de 12, s'iniciarà el recorregut que passa per la Plana de l'Om, el carrer del Born, la plaça Sant Domènec, el primer tram del Passeig Pere III, la plaça de Crist Rei, el carrer Àngel Guimerà i el carrer Carrasco i Formiguera, per arribar a la plaça de la Font de les Oques, on hi haurà la festa final.

En cas de pluja continuada, s'informarà oportunament i se suspendrà l'acte.

Grup i comparses participants
Les inscripcions per a entitats es van tancar el passat divendres 3 de febrer. S'hi ha inscrit una total de tretze entitats/grups:
 • Llar d'Infants Municipal La Llum Els peixets de la Llum
 • AFA La Sèquia Fons marí
 • AMPA Bages Mar de plàstic
 • AMPA Ave Maria Gota a gota el mar s'esgota
 • AMPA La Flama Les estrelletes de la Flama
 • AMPA FEDAC GAF Green AMPA FEDAC
 • Escola Ítaca Els guardians del mar
 • AMPA Joviat Jovimar Fons Marí SA
 • Llar Sant Joan de Déu El circ marítim
 • AMPA Puigberenguer Els pops del Puigberenguer
 • AMPA Escola Sant Ignasi Peixos i peixets del Sant Ignasi
 • AMPA Escola Valldaura Escola Valldaura
 • AMPA Vedruna Manresa Pirates del reciclatge
Les entitats infantils, pares, mares i famílies no inscrites que vinguin a la rua el mateix 19 de febrer cal que s'incorporin al final de tot de la rua, immediatament després de la darrera batucada.

Rei i Reina
El Rei i la Reina Carnestoltes, Roger de las Cuevas Millan i Júlia Manchado Gallego, es renoven cada dos anys. Per als dos alumnes del segon any del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral, que es realitza a les instal·lacions del teatre Kursaal, aquesta és la seva segona rua.

La carrossa i el vestuari i la carrossa del Carnestoltes Infantil es van estrenar el 2020. El disseny acolorit del vestuari és de Marga Riera, d'acord amb les idees del Consell d'Infants del curs 2016-2017 i a la confecció de Leo Fíguls. El disseny de la carrossa, amb batucades, màscares, barrets i serpentines, és de Txema Rico i es va construir amb la col·laboració del personal de manteniment de l'Ajuntament de Manresa.

Música i figures a la rua
La cercavila compta amb la participació dels grups musicals Tabalers de Xàldiga, Les Vilatukades, la Unió Musical del Bages, els Batrakes i els xanquers Minairons. A més, moltes comparses porten la seva pròpia música.

Entitats col·laboradores
L'organització és a càrrec de l'Ajuntament de Manresa i Imagina't, amb la col·laboració de les Ampas de la ciutat, Lolita Rovira Estudi de Maquillatge i Carme Fusté Perruquers.