Memoria.cat crea un web sobre els primers 20 anys de franquisme a Manresa

A través d'aquest nou mitjà es donen a conèixer més de 2.000 documents i diferents imatges i retalls de premsa de l'època

Publicat el 26 de gener de 2011 a les 19:10

Presentació del web sobre els primers 20 anys de franquisme a Manresa. Foto: AjM

L'Associació Memòria i Història de Manresa ha creat la pàgina web "El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)" (www.memoria.cat/franquisme), que posa a l'abast de la ciutadania un extraordinari volum de documentació inèdita i d'un gran valor històric. En concret, dóna a conèixer més de 2.000 documents i diferents imatges i retalls de premsa sobre els primers vint anys del franquisme a Manresa.

Aquest treball que es presenta no pretén ser una història exhaustiva del franquisme a Manresa, però sí que ofereix un volum immens de documentació que retrata com era i com actuava un règim de llarga durada, que va reprimir els drets més elementals de les persones.

Aquest web ha estat creat amb el suport del Ministeri de la Presidència i la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, i constitueix el testimoni d'una època que va ser nefasta per a Manresa i Catalunya.  Els autors del web són Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Josep Castilla, Pere Gasol i Oriol Luján amb la col·laboració de Jordi Bonvehí i Miquel Àngel Alfaro. D'altra banda, l'autor de l'article La població és Xavier Rubio.

La localització dels documents ha estat fruit d'una recerca llarga i sistemàtica, que s'ha realitzat especialment a l'Arxiu Municipal de Manresa, i que va començar fa tres anys.

El contingut
En aquest web es poden llegir bans i discursos dels alcaldes de Manresa, conèixer els telegrames que van enviar a Franco i alguns escrits de la premsa manresana, tan servil sempre al règim. També es poden conèixer –o recordar–  les grans celebracions anuals del franquisme (18 de julio, Fiesta de la liberación, Día del Caudillo,...) i el procés de construcció del monumento a los caídos, entre d'altres. A banda, s'hi troba documentació de la Falange, papers sobre la División Azul, i la relació de medalles de la ciutat lliurades a jerarques significatius del règim, començant pel mateix Franco.

El web recull també documents sobre la repressió, les depuracions, autoritzacions i prohibicions de tota índole, i informes sobre gent "sospitosa". I s'hi pot constatar la repressió contra la llengua catalana i la política d'imposició d'un ensenyament espanyolista que va anul·lar de soca-rel el sistema pedagògic avançat de l'època de la República.

Paral·lelament, s'hi pot veure també una quarantena de fotografies de la primera visita de Franco a Manresa, que va ser rebut massivament per una ciutat que un any abans havia protagonitzat una de les primeres vagues obreres del règim a tot l'estat –la vaga de la Fàbrica Nova.

A banda, es pot comprovar el pes immens que tenia la religió i les grans manifestacions litúrgiques de l'època i conèixer quina era la moralitat llavors predominant. També són d'interès les imatges de la construcció de l'església de Crist Rei, localitzades a l'Arxiu d'Alcalá de Henares.

El web consta dels següents apartats:

  • Què fou el franquisme?
  • L'entrada de les tropes franquistes
  • Víctimes de la Guerra Civil
  • El difícil retorn a la normalitat
  • La misèria de la postguerra
  • La política del nou règim
  • La repressió franquista
  • La persecució de la llengua catalana
  • La substitució dels noms dels carrers
  • L'ensenyament
  • Sindicalisme i moviment obrer
  • La religió
  • La moralitat
  • La població

La intenció és que, més endavant, el web es vagi ampliant progressivament amb més apartats.

L'Associació Memòria i Història de Manresa
Creada l'any 2006 per un grup d'estudiosos de la Catalunya central, l'Associació Memòria i Història de Manresa s'ha centrat sobretot a investigar l'etapa de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la capital del Bages. Les seves recerques tenen com a objectiu la recuperació de la memòria col·lectiva, no tan sols a través de l'estudi i la divulgació de documents escrits –localitzats en diversos arxius de Manresa, l'estat espanyol i Europa–, sinó també per mitjà d'entrevistes a testimonis, d'acord amb les tècniques de la memòria oral.

Compromesa amb la funció social de la història, l'Associació adreça els seus treballs a un públic el més ampli possible i els difon a través de les noves tecnologies. En aquest sentit, molts dels treballs de l'Associació estan disponibles al portal telemàtic www.memoria.cat.

A més, l'Associació ha participat en la realització de documentals, exposicions i publicacions, i ha pres part en nombroses activitats destinades a reivindicar la memòria històrica.