.jpg)
Una vintena de gegants centenaris d'arreu de Catalunya s'han aplegat aquest dissabte a la tarda a Monistrol de Montserrat per celebrar l'aniversari dels gegants del barri de la Viserta. Des de principis de juny i fins a finals d'any, la colla gegantera del municipi ha organitzat diverses activitats per commemorar el centenari dels seus gegants, el Ramir i la Constança. El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha explicat que el món geganter viu un "moment fantàstic", ja que "des de sempre han estat molt estimats". A Catalunya hi ha prop de 4.000 gegants, dels quals 112 tenen cent anys o més. Monistrol de Montserrat també ha inaugurat aquest dissabte una plaça dedicada als seus gegants.
Els gegants del carrer Viserta de Monistrol de Montserrat celebren enguany cent anys i, per això, han organitzat un seguit d'actes que tenien com a plat fort la trobada de gegants centenaris que ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda. El coordinador de les activitats del centenari, Joan Pozo, ha explicat que es tracta d'una trobada "única", ja que "totes les peces convidades són originals i tenen cent anys o més. Per tant, cada peça té un valor patrimonial molt important per Catalunya". Entre les ciutats convidades s'hi trobava Capellades, Balaguer, Barcelona, Sant Quintí de Mediona o Tivissa.
Un dels convidats a la celebració ha estat el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, qui ha assegurat que a Catalunya hi ha prop de 4.000 gegants, dels quals 112 tenen cent anys o més. Segons Puig, es tracta d'un cens "increïble" i se'n troben de molt variats, des de "gegants que expliquen personatges històrics, altres de mítics, etc.". "Des de sempre els gegants han estat uns personatges molt estimats i la gent, hagi passat el que hagi passat, ha volgut conservar-los i restaurar-los", ha manifestat Puig.
Amb motiu del seu centenari, els gegants de la Viserta s'han restaurat i aquest dissabte han estrenat nou vestuari. Pozo ha explicat que els gegants del carrer Viserta es van comprar l'any 1914 quan a Monistrol era tradició "fer rivalitat entre els carrers". "La rivalitat consistia en qui feia la passada més lluïda per anar als oficis i també qui tenia els millors guarniments", ha explicat Pozo, qui ha afegit que "al carrer de la Viserta era costum construir gegants i l'any 1913 se'n van comprar uns de nous per subscripció popular". Amb tot, ha dit, "els diners només van arribar per comprar els caps dels gegants".