
Història, cultura i tradició conflueixen els dies 26 i 27 de gener a la Festa dels Romeus, una iniciativa de base popular que farà tornar la vila de Monistrol de Montserrat i els seus habitants fins al segle XVI, època clau en la història del municipi. Durant tot el cap de setmana, el casc antic de Monistrol oferirà quadres escènics i teatre de carrer a partir de la representació de fragments històrics com ara el retorn de la temuda pesta i el procés de construcció de l'església de Sant Pere, parròquia del municipi. La iniciativa inclou també una petit mercat amb productes artesanals vinculats a la salut i la demostració d'oficis artesanals de l'època.
El Vot de Poble és l'eix d'aquesta festa que pretén popularitzar i donar més entitat a aquest episodi històric de finals del segle XV, origen de la Festa de Sant Sebastià que es celebra aquest mateix diumenge. A partir de la representació del "Vot de Poble", iniciativa que va posar en marxa l'Associació de Sant Sebastià l'any 2007, es pretén consolidar i ampliar el projecte teatral original però amb la incorporació, de la mà de la companyia "Gog i Magog". La pretensió és contagiar els visitant de l'esperit dels peregrins que des de temps ancestrals han marcat la vida del poble i convertir, alhora, l'estada a Monistrol en una espècie de peregrinatge per la història. Amb aquest objectiu s'han concebut tota una sèrie de reprsentacions que reprodueixen fidelment escenes quotidianes de les primeries del segle XVI.
Els referents de la festa i el teatre al carrer
Els esdeveniments que van tenir lloc durant l'Alta Edat Mitjana, amb l'arribada de la pesta que va assolar la vila, es recuperen i es transporten fins a les primeries del segle XVI, quan Monistrol viu una de les etapes de gran vitalitat de la seva història amb la reactivació econòmica i social que suposen les obres de construcció de l'església.
Per aquest motiu, la festa tindrà com a escenari principal els carrers a l'entorn del perímetre de l'església: Sant Pere, Manresa i les escales dels Espilons. En aquest darrer punt es podrà gaudir d'un dels muntatges més vistosos de la festa: el funcionament del joc de les pilones que penjaven antigament del campanar a partir d'una performance artística d'acrobàcia aèria. L'església ha recuperat el sistema manual del toc de campanyes, automatizat des de fa anys, perquè els nens i nenes de Monistrol puguin viure l'experiència de fer tocs de campana.
En total, seran quatre els quadres escènics que prendran els carrers de la vila: la història del Martiri de Sant Sebastià, que es farà al passeig de la Canaleta; l'arribada de la Pesta, que transcorrerà pels carrers Sant Pere i Manresa; la construcció de l'església, al carrer Sant Pere; i el vot de Poble, representació itinerant pel carrer Sant Joan, plaça del Bo-Bò i plaça de l'església.
La construcció de l'església parroquial
La façana lateral de l'edifici situada al carrer Sant Pere s' habilitarà una bastida on operaris i mestre d'obres explicaran les vicissituds del procés de construcció de l'església, que va coincidir en el temps amb l'aixecament de la Basílica de Santa Maria
de Montserrat. Aquest fet va suposar l'aparició de diversos conflictes, sobretot per disputar-se la mà d'obra.
Els Mestres picapedrer, vitraller, ferrer i retauler faran demostracions de la feina que desenvolupaven en aquell temps al peu de l'església. La demostració es complementarà amb una sèrie de parades d'artesania que oferiran als visitants articles relacionats amb les teràpies naturals, com ara les herbes remeieres, l'aromateràpia i les pedres curatives, instal·lades a la plaça del Bo-Bò, carrer Manresa al passeig de la Canaleta.
Les muralles de la vila renaixentista
El segon referent de la Festa dels Romeus són les muralles, que van quedar al descobert recentment, i que seran el punt de partida del viatge al passat. El tram situat al passeig de la Canaleta acollirà una de les tres portes d'entrada a la vila renaixentista.
Les altres dues s'habilitaran al principi del carrer Manresa, a la zona del Pontet, i a l'accés del carrer Sant Pere, des de la plaça de la Font Gran. Als tres punts, personatges caracteritzats de metges de l'època alertaran del brot de pesta a tots els visitants: reals i ficticis.
Un grup de comediants, al l'ús dels que recorrien les viles i llogarrets durant l'Edat Mitjana, explicaran als vilatans el "Martiri de Sant Sebastià". Els efectes devastadors de la pesta es faran plenament visibles amb el carro encapçalat per la comitiva de frares que recorreran els carrers recollint cadàvers.
Tot un poble implicat amb l'esdeveniment
La iniciativa arrenca amb la implicació de les entitats del poble i persones a títol individual que, des de l'estiu passat han estat gestant i treballat en la definició i concrecció d'aquest nou esdeveniment que vol donar més entitat a les representacions del "Vot de Poble" que es van posar en marxa l'any 2007 a l'entorn de la Festa Major d'Hivern que es celebra aquest diumenge en honor a Sant Sebastià, patró de la vila.
La celebració continua després de la "festa grossa", aquest diumenge 20 de gener, durant la qual es celebra la renovació d'aquell vot de poble del segle XV i que ha estat el pretext per iniciar aquest il·lusionant projecte, que neix amb la intenció de ser cada vegada més gran i més atractiu per a tots aquells que s'atreveixIn a buscar l'ànima de pelegrí que s'amaga al seu interior.