Navàs venç el temor a parlar de la «seva» Guerra Civil

Més de 200 persones omplen l'Escola Diocesana en la presentació de "Silencis. República, Guerra Civil i Repressió Franquista a Navàs"

Publicat el 24 de gener de 2015 a les 18:00

Aspecte de l'Escola Diocesana de Navàs durant la presentació del llibre. Foto: AjNVS


La sala d'actes de l'Escola Diocesana de Navàs ha quedat petita aquest dissabte per acollir les dues-centes persones que han assistit a la presentació del llibre 'Silencis. República, Guerra Civil i Repressió Franquista a Navàs', escrit pels historiadors locals Jordi Algué, Ester Llobet, Miquel Arceda, Arcadi Vilà i Rossend Sellarés, i editat per l'Ajuntament de Navàs.

Jordi Algué, en acabar la presentació, estava content i satisfet, mentre signava llibres sense parar, "avui a Navàs s'ha trencat el silenci, un silenci que durant dècades ha estat la resposta a una realitat callada, amagada, desconeguda dels qui van perdre la guerra, dels que van defensar els seus ideals, dels qui van lluitar per la República, dels qui van ser perseguits, dels qui van patir en la seva pell la repressió franquista i dels qui en van ser-ne víctimes".

S'han viscut moments ben emotius, recordant l'alcalde republicà, Ramon Sala Besa, que va morir assassinat al camp de concentració de Mauthausen l'any 1942, un detall històric desconegut per la gran majoria de navassencs. A la presentació hi havia el seu fill Ricard Sala, al costat de testimonis vius com la Marina Casas, l'Elvira Molgosa, l'Assumpció Flotats, el Palatí Casellas i el Josep Obradors, entre altres persones que han aportat el seu testimoni directe als autors del llibre.

El regidor, Joan Fernández, en la presentació de l'acte ha dit que era el projecte que li havia fet més il·lusió de la legislatura. "Crec que aquest treball ens ajuda a dignificar totes les víctimes de la guerra, els afusellats com el meu avi i els fills de la guerra i la postguerra, com el meu pare", ha assenyalat.

La historiadora Ester Llobet, de Palà de Torroella, coautora, ha recordat que aquest dissabte feia 76 anys que les tropes franquistes entraven al terme de Castelladral. En la seva intervenció ha recordat al sindicalista de la UGT, Joan Peramiquel Sibila, que va presidir la col·lectivització de la fàbrica, gràcies al qual a Palà no es va vessar ni una gota de sang, tot i que va patir l'exili, va ser perseguit, detingut, jutjat i empresonat.

Miquel Arceda, ha recordat els fets del 6 d'octubre que "per primera vegada en un llibre s'expliquen amb pluralitat de mires i donant cabuda a les veus fins ara silenciades". Arceda ha dit que "la recerca de documents m'han fet descobrir un poble que volia ser un exemple de modernitat, en àmbits com la cultura i l'educació, que des de la dreta o l'esquerra eren considerats com les claus del futur".

Arcadi Vila, ha anat teixint un discurs ple de cites de diferents personalitats erudites i com a conclusió ha dit que "la publicació d'aquest llibre farà realitat que moltes persones del municipi s'hagin convertit en immortals, que d'una vegada per totes se'ls hagi escoltat i s'hagi fet un xic de justícia".

Rossend Sellarés, coautor del llibre, ha començat dient que "el silenci no és una bona teràpia". Ha recordat que a Navàs se'l va conèixer durant anys com el poble on van matar el capellà i que la guerra civil era un tema tabú. El llibre posarà una mica més de llum a uns anys foscos, on la informació del què va passar "sempre va arribar esbiaixada i des de la perspectiva dels qui van guanyar la guerra". Va acabar amb la lectura del poema 'Els vencedors, convençuts, encadenen els vençuts'.

L'alcalde de Navàs, Jaume Casals ha celebrat l'arribada del llibre i ha felicitat als autors "per la feina ben feta". També ha tingut el gest simbòlic i emotiu de lliurar els primers exemplars del llibre 'Silencis', als testimonis directes que han ajudat als historiadors a fer la seva feina, persones que ja tenen entre 80 i 95 anys i que des de primera fila no s'han volgut perdre aquest acte de justícia i memòria històrica.

En poca estona s'han venut 150 exemplars del llibre, tot un rècord a Navàs en una presentació multitudinària. Aquest interès contradiu els comentaris que consideraven que encara no havia arribat el moment d'afrontar aquestes qüestions públicament.