
Escena de "Pell de Poble". Albert Castellano
L'espectacle "Pell de Poble" va celebrar ahir, diumenge, les seves darreres representacions, que van tornar a omplir la Plaça Major del Poble Vell. En total, unes 2.100 persones han assistit a les set representacions realitzades, xifra que converteix "Pell de Poble" en un èxit sense precedents en la història del teatre surienc per nombre d'assistents, participació i ressò popular.
Aquestes noves representacions han tingut lloc vint-i-cinc anys després de l'estrena de l'obra, original del desaparegut home de teatre manresà Agustí Soler i Mas. Com aleshores, la reposició de l'espectacle ha tornat a ser un esdeveniment cultural, social i ciutada, amb la participació d'unes 200 persones entre actors, músics, cantaires i dansaires, tot i que el nombre total de col·laboradors es troba al voltant de 280 persones.
La gran acollida a "Pell de Poble" va fer necessari afegir dues noves representacions a les cinc que hi havia previstes inicialment, ja que les entrades posades a la venda anticipadament gairebé es van esgotar en pocs dies. En aquestes dues noves representacions, que van tenir lloc dijous i diumenge a la nit, també es va cobrir pràcticament tot l'aforament disponible.
En la realització de l'espectacle hi ha participat el Foment Cultural, la cobla Vila de Súria, la Societat Coral La Llanterna, la coral L'Esplai, la coral Sòrissons, l'Agrupació Sardanista, el Tro Gros, els Geganters del Poble Vell, l'associació de veïns del barri de Sant Jaume, el Casal de la Dona, l'associació de veïns del Poble Vell i l'Ajuntament de Súria.
La música, un component molt important de l'espectacle, és original del músic surienc Joan Pelfort i Ribera, que també n'ha dirigit la interpretació en directe a càrrec de la cobla Vila de Súria. La direcció de la posada en escena ha estat de Marialba Esquius i Miquel, i de Josep Peramiquel i Cols.
"Pell de Poble" recorda el gran impacte que va tenir a Súria l'epidèmia de còlera de 1885, que va donar lloc a la tradició del Vot de Poble en honor de sant Sebastià. La reposició de l'obra forma part dels actes commemoratius del 125è aniversari del Vot de Poble, que culminaran el proper mes de gener.
Al final de la darrera representació, Josep Peramiquel va agrair en nom de l'organització el treball de totes les persones que han fet possible l'èxit de "Pell de Poble", que va descriure com "un somni fet realitat". També va fer un reconeixement a la comprensió mostrada pels veïns i veïnes de la Plaça Major del Poble Vell i el seu entorn davant de les possibles molèsties causades pels preparatius i representacions de l'obra.
A més dels suriencs i surienques amb avantpassats que van viure els fets del còlera, "Pell de Poble" ha estat presenciat pels descendents d'alguns dels personatges protagonistes d'aquells esdeveniments, desplaçats expressament des dels seus llocs de residència per a l'ocasió.
És el cas de Julián Solesio, descendent del governador civil de l'època, Antonio González Solesio, i dels descendents del mestre Salvador Vancell, que van presenciar, respectivament, les representacions de divendres i dissabte passats. Aquests dos personatges històrics, amb carrers dedicats a Súria, tenen un paper destacat a l'obra.
Ahir, diumenge, van assistir a l'espectacle la directora territorial del departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya central, Gemma Boix, en representació del conseller de Cultura, i el diputat de Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor.
L'Ajuntament es congratula de l'èxit de "Pell de Poble", que ha estat una gran mostra de participació i un nou exemple de la capacitat de les entitats surienques d'aplegar esforços en favor d'un objectiu comú. "Pell de Poble" ha tornat a posar de manifest la vitalitat social i cultural de Súria, en recollir una llarga tradició de teatre, música, cant i dansa que ha donat lloc a un espectacle d'alta qualitat escènica.
Al mateix temps, l'Ajuntament vol reiterar el seu reconeixement a les persones que fa vint-i-cinc anys van fer possible l'estrena de "Pell de Poble", posant així la llavor de l'èxit actual i enriquint el patrimoni cultural de la vila amb un espectacle amb el qual s'han sentit identificats el conjunt de suriencs i surienques.