Puigdemont apel·la a «l'esperit» de la Batalla de Talamanca

El president de l'AMI assisteix al costat de Jordi Sánchez i Muriel Casals a l'acte que recorda la darrera victòria de l'exèrcit català a la Guerra de Successió

Publicat el 13 d’agost de 2015 a les 23:38
Actualitzat el 13 d’agost de 2015 a les 23:43

Vista general de l'acte de commemoració de la Batalla de Talamanca. Foto: Jordi Torras


Les eleccions del 27-S han marcat la commemoració de la Batalla de Talamanca, que s'ha celebrat aquest dijous. Durant l'acte, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, ha apel·lat a "l'esperit de Talamanca" per afrontar els comicis, i és que va ser on l'exèrcit català va guanyar la seva última batalla. "Van guanyar perquè s'ho van creure", ha afegit. Per la seva banda, Muriel Casals, de Junts pel Sí, ha manifestat que "hem comprovat que som capaços de resistir, però ara el que volem és guanyar". Jordi Sánchez, president de l'ANC, fent un símil a l'episodi del 1714, ha retret que ens aquests moments "l'enemic té por als vots i a la voluntat democràtica".

Sànchez, després de fer l'ofrena al monument que recorda els patriotes catalans que van donar la vida per defensar les llibertats nacionals, ha manifestat que la Batalla de Talamanca representa "tota la gent que lluitava per mantenir la dignitat d'un país". El president de l'ANC, ha dit que la Guerra de Successió es va perdre, però que ara "estem aquí per agafar l'herència d'aquells homes". "Tenim la sort que hi ha l'oportunitat de guanyar a tocar", ha afegit. Sànchez també ha explicat que, en aquest cas, les armes són "el civisme, la voluntat de la gent i les urnes", uns elements que, segons ell, "fan por a l'adversari". 

El president de l'ANC també ha dit que "Europa no ens espera amb els braços oberts" però s'ha mostrat convençut que "ens acollirà si sabem expressar majoritàriament la nostra voluntat". "Espanya haurà d'assumir que haurà perdut la batalla democràtica", ha afegit. Sànchez també ha manifestat que quan el nacionalisme i les mobilitzacions cíviques han sigut més destacades "és quan s'ha rebut el major menyspreu per part de les institucions espanyoles". En aquest sentit, Sànchez ha qualificat els pressupostos de l'Estat destinats a Catalunya "d'humiliants per la dignitat d'aquest país". 

Puigdemont, de la seva banda, fent referència a la Guerra de Successió, ha explicat que durant molts anys "ens ha dominat l'estigma de Barcelona", on es va perdre la batalla, però que ens havíem oblidat de "l'esperit de Talamanca", on sí que van guanyar les tropes catalanes perquè "s'ho van creure". Puigdemont també ha manifestat que des del 1714 "no ens hem rendit mai" i ha apel·lat a l'esperit dels que van guanyar la batalla del municipi bagenc per anar a votar a les eleccions del 27-S. "La causa ens reclama la victòria i ens necessita a tots", ha afegit. 

La número tres de la candidatura de Junts pel Sí, Muriel Casals, també fent referència al 1714, ha manifestat que "es va perdre la guerra però hem demostrat que hem sigut resistents" i ha afegit que "ara volem mostrar al món que volem guanyar". Casals ha explicat que per fer-ho possible es necessita "la unitat, les urnes i la independència", segons ella, "l'única manera de poder ser com volem ser". La número tres també ha explicat que Europa "està en construcció" i que "necessita la diversitat de Catalunya". "No volem privar els compatriotes europeus de la diversitat cultural del nostre país", ha afegit. Casals ha reconegut que "no serà fàcil" però alhora ha manifestat que és una situació "molt engrescadora".

L'acte s'ha celebrat a l'entorn del Monument Memorial 1714, situat a l'era del Castell de Talamanca. Allà s'ha hissat la senyera i, després de la salva dels Miquelets de Catalunya, s'ha fet l'ofrena floral. Des del consistori bagenc han considerat que la commemoració d'aquest anys havia de ser "una mostra d'unitat davant les eleccions del proper 27 de setembre" i que també havia de posar de manifest "la rellevància que han tingut les entitats i associacions en el procés que està vivint el país".