Súria comença la 8a Campanya d'Excavació Arqueològica

A la zona de les Guixeres amb la participació d'una trentena de persones

Publicat el 03 de juliol de 2012 a les 21:02

La 8a Campanya d'Excavació Arqueològica de Súria va començar dilluns, 2 de juliol, a la zona de les Guixeres amb la participació d'una trentena de persones. L'objectiu principal d'aquesta edició és ampliar els treballs desenvolupats en anys anteriors a les restes de l'església preromànica de Sant Pere del Puig i de la torre descoberta l'any passat al Puig de Sant Pere.

Com en edicions anteriors, la majoria de participants són alumnes de l'institut Mig-Món, que hi prenen part de forma voluntària, per tal de remarcar l'interès pedagògic d'aquesta iniciativa de recuperació del patrimoni històric de la vila i introducció a la pràctica de l'arqueologia a partir de criteris professionals. L'edició d'enguany es desenvoluparà fins el proper 13 de juliol.

La Campanya d'Excavació Arqueològica és una iniciativa de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de l'institut Mig-Món i de la família propietària dels terrenys. Els treballs compten amb l'autorització i el suport del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

Les Guixeres va ser un important nucli d'extracció de guix durant l'edat mitjana. L'excavació planificada per a enguany forma part d'un programa més ampli per revitalitzar la zona com a conjunt arqueològic. A mitjà termini es pretén fer visitable el jaciment, establint-hi un itinerari turístic i cultural que permeti explicar l'origen i evolució d'aquest espai.

Les primeres referències documentals de l'església de Sant Pere del Puig daten del segle XI. Les anteriors edicions de la Campanya van permetre treure a la llum elements rellevants de l'estructura del temple, a més de restes d'eines, de peces de ceràmica i de construccions externes.

Pel que fa a la torre del Puig de Sant Pere, les primeres restes descobertes l'any passat fan preveure que es tractava d'una edificació important, formada per diferents cossos distribuïts en una àmplia superfície situada al cim d'aquest turó.

En aquesta edició de la Campanya d'Excavació Arqueològica també hi col·laboren el Casal de la Dona i Amics Moto Valls de Torroella en tasques d'avituallament i infraestructura, a més de diferents empreses locals.