Definir la Fira Mediterrània de Manresa com una cita estrictament musical, és un error considerable que cal esmenar. Més enllà d'omplir els carrers i escenaris de la ciutat de ritmes i melodies, la Fira sempre s'ha mostrat oberta a la paraula i a l'expressió corporal de tal manera que, avui en dia, la Mediterrània no tindria raó de ser sense la important presència del teatre i la dansa. La programació no enganya i només cal una ullada interessada per comprovar que les propostes teatrals i les coreografies incloses en el cartell d'enguany, integren una de les cames més musculoses en les que es sustenta el cos de la proposta artística.
El teatre i la dansa, doncs, tornen a tenir un important pes específic en aquesta 16a edició. L'avantguarda i la tradició comparteixen protagonisme en aquesta sèrie de propostes procedents de diverses escenes europees que van destinades a espectadors de totes les edats, gustos i intencions. Una oferta variada i completa que abasta des del públic infantil al més selectiu, oberta al mateix temps a qui cerca expressions de caire primordialment visual i estètic, com a qui es vulgui endinsar en la intensitat dels continguts.
En relació amb el teatre, la companyia portuguesa Pia – Projectos de Intervenção Artística, portarà per primer cop a Catalunya la instal·lació titulada Passagem, un muntatge que neix amb la intenció de transformar l'espai públic en un escenari privilegiat per a la poesia visual, en el qual, i durant les quatre jornades de la Fira, els artistes decoraran diversos arbres del Parc de Casino per fer-hi, finalment, una actuació de teatre físic en xanques utilitzant la tècnica de la màscara. Per la seva banda, la companyia madrilenya La Rueda Teatro Social van un pas més enllà de la senzilla representació per convertir l'obra Los Rodríguez: una familia en crisis, un muntatge molt particular que ells situen dins l'anomenat teatre-fòrum. Una representació en la que el públic present a la plaça Major podrà intervenir per modificar el transcurs d'aquesta proposta que mostra les vicissituds d'una família que decideix viure al carrer després de patir un desnonament.
La unió de les companyies Taaroa Teatre i Bufa & Sons, és un altre dels plats forts de la programació escènica d'aquesta edició de la Mediterrània, amb l'adaptació del clàssic El baró de Rampant, d'Italo Calvino. Una obra de contingut vigent amb la que ambdues companyies volen esperonar l'espectador a creure que les coses no només poden ser d'una altra manera, sinó que som nosaltres mateixos qui les pot canviar. També es presenten amb una adaptació l'Associació Cultural Recreativa de Fals, amb la recuperació del mite d'Antígona que Salvador Espriu va adaptar el 1939 sobre el clàssic de Sòfocles. Una altra adaptació és la que proposen els valencians Albena Teatre amb Kafka i la nina viatgera. Una peça basada en la novel·la de Jordi Serra i Fabra que els especialistes coincideixen en considerar com una de les millors propostes actuals de teatre familiar. I, de l'escriptor Miquel Àngel Riera, és Centaures, una dramatització de tres contes signada per la companyia Iguana Teatre, originària de ses Illes, que es pot definir sense complexos com una petita perla teatral.
En referència als espectacles de carrer, la companyia FaberTeater, arriba d'Itàlia per oferir la peça Emigranti. Es tracta d'un espectacle de carrer destinat a un públic familiar, en la que els sis membres que la integren proposen un viatge carregat d'accions i cants amb el qual volen evocar un recorregut per mons diferents, una aventura plena de fantasia a través d'amors i traïcions, de balls i disputes. D'Holanda, en canvi, venen els Lichtbende amb Poufff, una proposta inclosa també dins del teatre familiar, destinada a despertar les emocions dels assistents amb unes antigues llanternes màgiques amb les que intentaran mostrar com es fabriquen els somnis.
El poeta i rapsoda barceloní Josep Pedrals, ofereix Dir-se en cruïlla, un recital de poesia en companyia del guitarrista Albert Sagrera, en el que proposa un recorregut pels mots originaris de la Mediterrània que amb els pas dels segles han passat a formar part de la nostra llengua. Una recerca dels orígens com la que també fan Jordina Biosca i Mauricio Molina, que amb Tots som sants ens explicaran tot un seguit d'històries apassionades inspirades en personatges que en altres temps van ser herois i que ara formen part de les nostres dites i celebracions.
Un cap de burro és l'atrezzo triat per Jordi Rocosa a l'hora d'escenificar Excèntric plàstics. El símbol de la tossuderia i la força de treball d'aquest animaló, que aquest artista convidarà a posar-se als espectadors per compartir l'experiència en una original performance que es representa a través d'una instal·lació portàtil. Les estructures de tres metres d'alçada dels Galiot Teatre, que ells han batejat com Els bowts i el ball de gegants dels Geganters de Manresa completen l'oferta teatral d'aquesta edició de la Fira Mediterrània.
La dansa a la Mediterrània
Dins del món de la dansa, cal destacar la presència de la tunisiana Héla Fattoumi i del francès Eric Lamoreux que signen conjuntament Manta, un muntatge produït pel Centre Coreogràfic Nacional de Caen, premiat pel ministeri de Cultura gal, en el qual se'ns proposa una reflexió punyent sobre el paper de la dona en el món àrab. Un altre artista guardonat, en aquesta ocasió amb el Premi Ciutat de Barcelona 2012, és Álvaro de la Peña, que es posa al capdavant d'un grup d'interns del Centre Penitenciari Lledoners, amb els que presentarà el treball realitzat amb ells en el decurs de les setmanes anteriors a la celebració de la Fira.
Una estrena absoluta és la que es viurà a la plaça Major amb l'escenificació de l'espectacle Balla-Fira a càrrec de la Factoria Mascaró. Un altre muntatge de participació creat amb l'objectiu que els nens i les nenes dels centres educatius de Manresa que hi participen aprenguin a expressar-se a través del cos. No serà aquesta la única proposta de la Factoria Mascaró, ja que aquest grup polièdric portarà al Teatre Conservatori les quatre peces coreogràfiques que integren l'espectacle titulat La Via Crucis.
També destinat a un públic familiar es troba la proposta dels Nats Nus. Un muntatge dirigit per a infants de més de sis anys que han anomenat Mons (quan tanco els ulls), en el que la companyia catalana s'ha inspirat en el treball de l'escriptor i il·lustrador Jimmy Liao. Un altre projecte engrescador és el que proposen els integrants de Proyecto D_Ruses, format per Jordi Vilaseca i Moisés Rojo, anomenat 5. Una peça curta creada en residència a la fàbrica de creació l'Estruch de Sabadell.
Menció especial mereix la prestigiosa companyia basca Kukai Dantza que estrenarà a Catalunya la peça Gelajauziak, signada per Cesc Gelabert i gestada a partir de la trobada que els ballarins van tenir amb el coreògraf català durant la Fira Mediterrània 2011. Tanmateix, destaca la presència del francès Thomas Chaussebourg que amb la seva participació estrenarà a l'Estat espanyol un espectacle eqüestre titulat Ma bête noire, una coreografia pensada per a un ballarí i un majestuós cavall nu, sense regnes ni cadira, com un company d'escena més que una muntura controlada. Per la seva part, la parella formada per Sònia Sànchez i Jordi Molina presentaran Temple, un muntatge en el que es fusiona el ball flamenc amb el particular so de la tenora.
L'ús de la música d'arrel per assolir la contemporaneïtat és la pedra angular dels cinc ballarins que integren CollectifPoPs a l'hora de crear Units. I, per finalitzar, esmentar la participació dels esbarts dansaires de Mollet i Rubí que proposen, els primers, un recorregut per la diversitat lingüística dels Països Catalans amb el muntatge SomDansa, de llevant a ponent; mentre que els segons ens ofereixen Festa-3 que, com el seu nom indica, repassa en tres coreografies diferenciades alguns dels balls festius originaris de les comarques del Baix Llobregat i el Vallès.