Tres mesos d'espectacles inèdits al Bages i al Moianès: així serà el 19è Testimoni Escènic

El circuit artístic impulsat per Cal Gras amb el suport de la Xarxa de Pobles Creatius, donarà a conèixer set produccions de petit format des d'aquest dissabte i fins al 22 de maig

L'artista Oriol Borràs oferirà la preestrena de la seva darrera creació circense, «Proxima Centauri»
L'artista Oriol Borràs oferirà la preestrena de la seva darrera creació circense, «Proxima Centauri» | Arxiu Oriol Borràs
10 de març del 2023
Actualitzat a les 12:33h
Falten menys de vint-i-quatre hores perquè es posi en marxa una nova edició de Testimoni Escènic, el circuit artístic que dona veu i ajuda a materialitzar projectes culturals en procés de creació. Impulsada fa divuit anys per la residència d'artistes Cal Gras d'Avinyó, la iniciativa busca, d'una banda, proporcionar espais perquè companyies teatrals i intèrprets puguin acabar de polir les seves darreres propostes escèniques i, de l'altra, oferir sales on preestrenar-les per, així, conèixer la reacció del públic. 

Fins l'any passat, les residències creatives dels artistes es feien totes a les instal·lacions de Cal Gras, però amb el naixement de la Xarxa de Pobles Creatius, la dinàmica ha canviat una mica. Tal com ja va explicar NacióManresa, el mes de març d'ara fa un any, catorze municipis de laCatalunya Central (onze del Bages, un del Moianès, un d'Osona i un del Berguedà) van decidir contribuir a fer créixer Testimoni Escènic a través d'aportacions econòmiques i cessions d'espais municipals per a ús creatiu. Tots ells, a més, van comprometre's a programar, en els respectius teatres o sales polivalents, els espectacles que sortíssin de les residències creatives dels artistes.

Després de la bona experiència del 2022, aquest dissabte 11 de març, els catorze municipis de la Xarxa de Pobles Creatius donaran el tret de sortida al Testimoni Escènic d'enguany, que oferirà la preestrena dels set espectacles que des de Cal Gras es van seleccionar per formar part de l'edició d'enguany d'aquest circuit.

Es tracta de propostes variades que al darrere hi tenen companyies amb característiques molt diferents. Totes elles han estat polint les seves respectives creacions en algun dels municipis de la Xarxa, i serà a partir d'aquest dissabte -i fins al 22 de maig-, que passaran pels pobles en qüestió a preestrenar-les amb el públic que les vulgui acompanyar. Tres mesos d'espectacles inèdits que faran parada a Avinyó, Artés, Balsareny, Callús, Gironella, Santa Maria d'Oló, Navarcles, Navàs, Prats de Lluçanès, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Santpedor, Sant Salvador de Guardiola i Cabrianes. 
 

Sinopsis i calendari d'actuacions

 

L'Actitud, de JAM

Amb 10 anys de trajectòria en solitari i diversos premis a l'esquena, el clown i humorista lleidatà Jaume Jové torna als escenaris amb L'Actitud, un espectacle en què es posa de manifest la importància de com ens prenem el que ens passa a la vida. Perquè les dificultats sempre hi són (i si no, apareixen del no-res); el que marca la diferència és com s'hi enfronta cadascú. 
 

Quan i on?

>Dissabte 11 de març a les cinc de la tarda (17:00) - Plaça Catalunya de Santa Maria d'Oló.
>Dissabte 1 d'abril a les dotze del migdia (12:00) - Plaça U d'Octubre de Santpedor.
>Divendres 21 d'abril a les onze del matí (11:00) - Passi escolar a Cabrianes.
 

Recuerden su nombre, de Cia. La Malcriada

A través del teatre físic i d'objectes, la ment pensant d'aquesta proposta homenatja la trajectòria de l'escriptora, filòsofa i activista feminista franco-peruana Flora Tristán (1803-1844), tot plegat valent-se d'una atmòsfera musical que despertarà en l'espectador una curiositat assedegada de conèixer més sobre una de les màximes exponents del feminisme modern, alhora que el conduirà a reflexionar sobre el camí que encara queda per assolir la igualtat de gènere
 

Quan i on?

>Divendres 28 d'abril a les onze del matí (11:00) - Fàbrica Vella de Sallent.
>Dissabte 29 d'abril a les sis de la tarda (18:00) - Local Catalunya d'Avinyó.
 

A Redossa i la pell dels camins, d'Irene Herbera i Maria Ribera

Amb aquesta proposta, les bagenques Irene Herbera (música) i Maria Ribera (dansa) volen establir un diàleg entre la teoria i la pràctica; un punt de partida del moviment humà en què caminar esdevingui, alhora, un instrument de connexió territorial, una eina de cartografia i un format d'expressió creativa. Es tracta d'un projecte itinerant que convida el públic a viure una experiència d'interacció paisatgística i cultural, tot posant l'accent en la vivència personal i col·lectiva de transitar i habitar diversos senders i marges naturals dels entorns més propers i de la perifèrie dels nuclis urbans.
 

Quan i on?

>Dissabte 1 d'abril a les sis de la tarda (18:00) - Lloc per confirmar.
>Diumenge 2 d'abril a les deu del matí (10:00) - Camí de la Séquia en el seu pas per Sallent.
>Dissabte 29 d'abril a les onze del matí (11:00) - Plaça de la Vinya de Cabrianes.
>Dissabte 6 de maig a les sis de la tarda (18:00) - Parc de Can Crusellas d'Artés.
 

Proxima Centauri, d'Oriol Borràs

Proxima Centauri. Així és com s'anomena l'estrella més propera al Sistema Solar. Igual que passa amb la resta, aquest astre passarà per diferents fases al llarg de la seva existència, i en funció de la massa que tingui, l'esperarà un destí o un altre. Amb aquesta premissa, el músic, físic i artista de circ Oriol Borràs pren com a referència cadascuna de les cinc fases de la vida d'una estrella i utilitza els conceptes astrofísics com a font d'inspiració per crear nous llenguatges circenses. Una roda Cyr, aigua, un terra ple de fulles i dos pèndols són els elements que serviran per teixir una peça que es val d'una experiència personal: la del nen confús que s'obsessiona amb l'astrofísica.
 

Quan i on?

>Dissabte 6 de maig a les set de la tarda (19:00) - Artés (espai per confirmar)
>Diumenge 21 de maig a les dotze del migdia (12:00) - Navàs (espai per confirmar)
 

Aigua, de Cia. Aclam

Es tracta d'un espectacle íntim i participatiu de música i dansa pensat per a públic familiar, especialment per a la primera infància. Dues ballarines que es mouen per l'espai i dues músiques que creen el món sonor, conviden a fer volar la imaginació dels més petits amb materials, sons, formes i colors. Les múltiples expressions de l'aigua són el tema principal d'aquest viatge multidisciplinar.
 

Quan i on?

>Dissabte 1 d'abril a les onze del matí - Aula de Música de Santa Maria d'Oló.
>Divendres 21 d'abril al matí - Passi escolar a Sant Salvador de Guardiola.
 

Éssers humans i altres monstres dels voltants, de Cia. La Cervical

Ens trobem davant d'un projecte de teatre immersiu que neix amb la voluntat d'escenificar, de forma creativa, llegendes de diferents territoris, tot fent servir materials reciclats que van des de residus plàstics que podem trobar per casa o per l'entorn proper, fins a objectes que s'han fet malbé i han deixat de tenir una vida útil.
 

Quan i on?

>Divendres 5 de maig a les vuit del vespre (20:00) - La Nau de Santpedor.
>Dissabte 6 de maig a les sis de la tarda (18:00) - Local Catalunya d'Avinyó.
>Dilluns 22 de maig al matí - Passi escolar a Prats de Lluçanès.
 

Flama Viva, de Spinish Circo

La barreja de l'aire, la terra i l'aigua amb el foc és el punt de partida d'aquesta visual i hipnòtica proposta que protagonitzen els integrants d'aquesta companyia de circ valenciana. Amb la delicadesa sonora de l'acordió, els greus del didgeridoo i la potència del so ambient, l'espectador, envoltant un gran foc, s'endinsarà en una proposta escènica que vol apropar llegendes, ritus i mites d'arreu del món a través de la dramatúrgia, la dansa i d'una gran varietat de tècniques circenses.
 

Quan i on?

>Divendres 31 de març a dos quarts de vuit del vespre (19:30) - El Vagó de Callús.
>Dissabte 1 d'abril al vespre (hora a confirmar) - Navarcles (espai per confirmar). 
 
Arxivat a