Un israelià de 24 anys guanya el I Concurs Internacional de Composició Ireneu Segarra

La dotació econòmica del premi és de 15.000€ i l’obra guardonada l’estrenarà l’Escolania de Montserrat a finals del curs 2009-2010, en presència de l’autor

Publicat el 27 d’octubre de 2009 a les 17:45
El compositor israelià Yair Klartag, de 24 anys, ha guanyat el I Concurs Internacional de Composició Ireneu Segarra 2008-2009, convocat per l’Escolania de Montserrat, en col·laboració amb la Fundació Abadia de Montserrat 2025, i amb el suport de l’Obra Social Caixa Catalunya. L’obra guardonada, pensada per ser interpretada per un cor de veus blanques i acompanyament d’orgue, porta per títol Salve Regina, i ha estat triada d’un total de 112 presentades, corresponents a compositors de 33 països diferents. La dotació econòmica és de 15.000€ i l’Escolania en farà la primera audició pública, en presència de l’autor, el dia del lliurament de premis, que serà a finals d’aquest curs 2009-2010, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat.

El I Concurs Internacional de Composició 2008-2009 s’ha inspirat en els Encontres Internacionals de Composició, creats l’any 1968 pel P. Ireneu Segarra, que també es van celebrar a Liverpool, l’any 1975, i en els quals hi van prendre part importants compositors del moment. El propi P. Ireneu Segarra, director de l’Escolania de Montserrat durant més de quaranta anys, l’any 1981 va afavorir la convocatòria d’un concurs de salves amb motiu del centenari del compositor montserratí Joan Cererols. Ara, aquesta convocatòria, que serà bianual, té una finalitat doble: fomentar la producció litúrgica per a cor de veus blanques i premiar els nous valors de la creació contemporània.

El guanyador: Yair Klartag
Nascut a Israel l’any 1985, Yair Klartag es va graduar en batxillerat musical i va començar el estudis superiors a l’escola de música Buchman-Mehta de Tel Aviv. Actualment, està acabant el Grau (Llicenciatura) en composició musical, sota la supervisió del compositor Ruben Seroussi. Les seves composicions inclouen principalment música coral i de cambra. S’inspiren molt en els diferents àmbits de les arts plàstiques, la literatura i la ciència.

El I Concurs Internacional de Composició Ireneu Segarra 2008-2009 no és el primer guardó que rep Yair Klartag, ja que ja va guanyar el primer premi del concurs organitzat per l’Efrony choir and PercaDu, amb la peça Many waters. També va assolir el tercer premi de la competició de composició de l’escola Buchmann-Mehta, amb l’obra Mind the Gaps. Yair Klartag té previst continuar els estudis de composició a Alemanya, properament.

Els 8 accèssits
El jurat ha seleccionat, a part de l’obra guanyadora, un total de vuit obres finalistes, que corresponen als compositors següents: Rafael Aragonès (Catalunya), Pierre-Alain Braye-Weppe (França), Johan Duijck (Bèlgica), Jin Josephine (Austràlia), Christophe Looten (França), Yannick Paget (França), Óscar Prados (Espanya) i Rens Tienstra (Holanda).

EI jurat i la seva valoració
El jurat ha estat compost per: Javier Busto, director de cor i compositor d’Hondarríbia (Guipúscoa); José Río-Pareja, professor del Departament de Composició de l’ESMUC de Barcelona; Guy Reibel, director de cor i d’orquestra, mestre i professor de composició del CNSM de París; Antoni Ros Marbà, director d’orquestra i compositor de Barcelona; Bernat Vivancos, director de l’Escolania de Montserrat i professor de composició a l’ESMUC de Barcelona, que ha actuat de president; i el G. Manel Gasch, prefecte de l’Escolania, com a secretari.

El president del jurat, Bernat Vivancos, valora “molt positivament” la gran quantitat d'obres rebudes (112) i la diversa procedència internacional dels candidats (33 països), fet que ha sorprès l'organització –en tractar-se de la primera edició-. Vivancos destaca “la bona qualitat general de les obres” i la dificultat “d'escollir-ne només una”. No obstant això, assegura que el jurat, de procedència estètica molt diversa, creu que “no sempre es té en compte, a l'hora de compondre sobre un text sagrat, la seva espiritualitat; les obres no sempre s'adequen al text i al lloc on està pensat que siguin interpretades”. Amb la creació d’aquest Concurs Internacional, l’Escolania de Montserrat pretén donar “un nou impuls a la creació de la música litúrgica fora i dins de Montserrat”. Bernat Vivancos valora també, i especialment, que molts dels compositors “hagin compost expressament pel Concurs una Salve Regina per a veus blanques, fet poc usual en els compositors d'avui”.