Un monòleg teatral inaugura el cicle «Racons» a Monistrol

El municipi montserratí acollirà els propers cinc cap de setmanes propostes artístiques en diversos espais urbans

Publicat el 03 de setembre de 2014 a les 22:15
El monologuista Isaac Serrano estrena diumenge el cicle 'Racons'. Foto: AjMdM

El passatge de la Canaleta serà l'escenari on aquest diumenge, 7 de setembre, arrencarà el cicle de cultura i arts escèniques 'Racons' que organitza l'ajuntament de Monistrol de Montserrat amb l'objectiu de divulgar el patrimoni i l'espai urbà. L'actor esparreguerí nascut a Monistrol, Isaac Serrano, obrirà el programa amb la interpretació del monòleg teatral 'I sempre pluja'. L'espectacle inaugural començarà a 2/4 de 9 del vespre i és l'únic pel qual s'haurà de pagar entrada. La totalitat dels diners recaptats es donaran a la Asociación Española de Síndrome de Wolf Hirschhorn, entitat amb la qual l'ajuntament col·labora de forma periòdica amb l'organització de diferents accions i esdeveniments solidaris. 
 
El monòleg teatral 'I sempre pluja' forma part de l'obra teatral 'La nit just abans dels boscos'. Basada en un text de Bernard-Marie Koltès (1948-1989), un dels autors que més emprempta han deixat en la dramatúrgia contemporània, Bernard-Marie Koltès. L'obra, escrita l'any 1976, aborda la temàtica de les pors humanes a través del monòleg del seu protagonista (Isaac Serrano) que interpreta un emigrant, perdut, amb la necessitat imperiosa de parlar i ser escoltat. 
 
Fer que la gent escoliti i s'acosti a la problemàtica de la síndrome de Wolf Hirschhorn és l'objectiu d'aquesta primera proposta artística, l'única que serà de pagament, destinada a recaptar fons per a l'associació espanyola d'afectats per aquesta malaltia, inclosa dins el grup de malalties considerades 'rares' per la seva escassa incidència entre la població. Aquest fet juga en contra dels afectats, ja que els és més difícil aconseguir que es posin en marxa projectes d'investigació que permetin avançar en les causes o millora de la qualitat de vida de les persones afectades. A Monistrol de Montserrat hi ha un infant, l'Èric Centellas, que pateix aquesta síndrome. Els seus pares han lluitat des del primer dia amb l'objectiu de donar a conèixer el cas de l'Èric amb l'organització de multitud d'esdeveniments solidaris destinats a la recaptació de fons. Els més coneguts són els que es van portar a terme gràcies a la implicació del presentador i esportista català, Álvaro Bultó, desaparegut l'agost del 2013 en un accident mortal mentre practicava wingfly als Alps suïssos. 
 
Amic personal del pare de l'Èric, l'actor Isaac Serrano s'ha mostrat "molt il·lusionat pel fet de poder portar aquest treball a Monistrol, on vaig néixer i on tinc una vinculació molt estreta amb amics i familiars". De fet, aquesta representació solidària servirà per tancar el cicle de vida del projecte, que es va estrenar l'estiu del 2012 al Tantarantana Teatre. 
 
Context de l'obra i l'autor
El 1977, Bernard-Marie Koltès viu amb diners prestats i dorm al conservatori d'Estrasburg. Dubta de la seva capacitat com a escriptor; dubta també entre el teatre i la novel·la. La balança es decanta cap a l'escena quan Bruno Boëglin li estrena Sallinger a Lió. Aquest mateix any, escriu el monòleg 'La nuit just avant les fôrets' per al seu amic l'actor Yves Ferry, a qui dirigeix a l'Off d'Avinyó. El protagonista, la veu de La nuit, és un emigrant perdut a qualsevol ciutat; un estranger essencial que, necessita desesperadament parlar i ser escoltat; parlar per seguir sent; parlar per passar la nit; parlar amb algú, apropar-se a un semblant i tocar-lo amb les seves paraules, amb el seu crit: la força del text radica en l'extrema intensitat d'aquest desig. També en aquest text veiem el més essencial de Koltès, sencer i a borbollons, per primer cop. A la nit de l'estrena tan sols hi ha sis persones a la sala de la Place Crillon, però el monòleg crida l'atenció d'alguns crítics, com Gilles Sandier i JeanJacques Lerrand i, sobretot, de l'actor i director Roger Blin, que fa arribar el manuscrit de 'La nuit' JeanLuc Boutté i a Richard Fontana, els quals ho portaran a París – dirigit per Boutté, interpretat per Fontana – i ho presentaran, el 81, al Pétit Odéon. 
 
L'actuació tindrà lloc al passatge de la Canaleta que ha estat objecte d'una actuació urbanística d'adequació i millora per part de l'ajuntament. L'espai es troba al final d'un petit vial que connecta el carrer del Pont amb el passeig de la Canaleta, al peu d'un dels trams de l'antiga muralla que encerclava la vila al segle XV.