Una nova Mediterrània per «generar nous públics»

La fira deixarà de fer-se al novembre per passar al segon cap de setmana d'octubre | Es reformularà per "treure els sentiments pejoratius que té la cultura popular", explica Lluís Puig

Publicat el 09 de gener de 2014 a les 19:59
Roda de premsa de balanç de la 16a. Fira Mediterrània, amb Lluís Puig (segon per l'esquerra) i David Ibáñez (primer per la dreta). Foto: Mar Martí/Arxiu ND

La Fira Mediterrània de Manresa ha decidit reinventar-se. El ple del patronat de la fundació que l'organitza s'ha reunit avui i ha adoptat tres acords estratègics: ha renovat David Ibáñez com a director del certamen per un període de tres anys més, ha decidit que passi a celebrar-se el segon cap de setmana d'octubre -en comptes del segon de novembre, com era habitual- i que passi a reflectir i posar en valor el conjunt de la cultura popular que es realitza a Catalunya.

"Anem a treure els sentiments pejoratius que té la cultura popular i fer que això ens permeti captar nous públics", explica a NacióLaFlama.cat el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig. "El món de la cultura popular mai no havia estat tan bé com ara, i encara sembla que no acabem d'estar tranquils. Ara volem situar la cultura popular a l'avantguarda i que això ens permeti generar nous públics, que es pugui entrar en sectors fins ara impermeables", avança.

Així doncs, la nova Mediterrània, a falta d'anar-se concretant tot el projecte, es posa com a fita prestigiar el conjunt de la cultura popular en el conjunt de la població, mirant de fer-la arribar a col·lectius que ara per ara no se la senten seva, com podrien ser el dels nouvinguts o el dels que la titllen de cultureta. "El 100% de la població no s'acaba de sentir seva la cultura popular", ressalta Puig, i el certament de l'octubre seria el pretext per començar a canviar la tendència.

Una cultura popular entesa, "en el sentit més fidel del terme, com aquella que amplia la base social de la cultura, la que fomenta la participació de les persones i la integració social, la que vincula el patrimoni immaterial amb les relacions socials", s'explica des del patronat. És a dir, la cultura popular com a eina socialitzadora. "Anem a eixamplar molt el concepte de cultura popular", avisa Puig. "La cultura popular és una potentíssima eina d’educació, transformació i socialització que contribueix al desenvolupament personal i col·lectiu, i la Fira Mediterrània vol convertir-se en un epicentre de projectes i idees", sosté el certamen.

Amb un ull al Womex
La música folk continuarà sent el pal de paller del certamen. De fet, el canvi de dates respon tant a raons d'estalvi energètic i climatologia com al fet que se celebrarà dues setmanes abans del gran mercat de World Music que és el Womex. Així, la no-competència amb d'altres esdeveniments relacionats "fan de les noves dates una millor oportunitat", sosté l'organització del certamen. Així, es mirarà de potenciar la capacitat d'exportació d'artistes i cultura catalana arreu del món.

"Potser la persona que vagi a la propera fira no notarà molts canvis, però internament sí que ens obliga a fer coses molt diferents", rebla Puig. Després d'haver assolit un format exitós, la fira es vol reinventar per mirar de continuar sent útil al sector de la música folk i al conjunt de la cultura popular del país.