Una visita guiada pel patrimoni surienc tanca la festa de Sant Sebastià

Entre altres actes també es va fer una xerrada sobre l'epidèmia de còlera a Haití

Publicat el 31 de gener de 2011 a les 21:17

Albert Fàbrega s'adreça als participants en la visita guiada, a l'indret on s'aixecava la desapareguda fàbrica Giró. Foto: AjSú

Una visita guiada a l'indret dels antics Molí de Reguant i camí ral cap a la zona de La Pobla i el barri de Fusteret va cloure ahir, diumenge, el programa d'actes de la festa de sant Sebastià, que es va iniciar el passat 16 de gener. Enguany, la celebració ha representat la culminació del 125è aniversari dels fets del còlera, que van donar origen a la festa i al tradicional Vot de Poble.

Una setantena de persones van seguir la visita guiada, que va tenir un recorregut aproximat d'uns 4 quilòmetres i va anar a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque. Com en anteriors edicions, els participants van rebre material documental sobre els elements patrimonials visitats.

El Molí de Reguant va ser la primera fàbrica tèxtil de Súria. Albert Fàbrega va repassar la història d'aquesta empresa que va néixer en els primers anys de la industrialització a Catalunya.

Els participants en la visita es van aturar en la Creu de Perpinyà, també coneguda com a Creu del Rosselló, i que està declarada com a bé d'interès nacional. Segons l'estudiós surienc, una de les seves peculiaritats són els "motius laics" del seu capitell.

El recorregut va acabar a l'espai que va ocupar la desapareguda fàbrica tèxtil Giró, que va funcionar entre els anys 1870-1924 al Fusteret per iniciativa del fuster Ramon Giró i Jordana, del qual prové el nom del barri, i per l'aportació econòmica d'importants nissagues industrials de l'època, com els Burés i els Arderiu.

Les visites guiades van ser una novetat introduïda en les darreres edicions de la festa com a mitjà de coneixement del patrimoni històric surienc, i a hores d'ara es tracta d'un acte plenament consolidat. En la visita de l'any passat es va fer una primera aproximació a les restes de la història industrial de la vila.

Altres actes de la festa de sant Sebastià
Dins dels actes de la festa de sant Sebastià, divendres passat, 28 de gener, va tenir lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila una xerrada sobre l'epidèmia de còlera d'Haití com a exemple actual de crisi humanitària. L'acte va ser a càrrec de David Noguera, que en els darrers tres anys ha estat el responsable de la unitat d'emergències de Metges Sense Fronteres.

En la seva xerrada, David Noguera va explicar que el còlera és una malaltia "fàcil de diagnosticar", extremadament contagiosa i causada per la falta d'higiene i de sanejament, factors que estan relacionats directament amb la pobresa.

Segons David Noguera, "a Haití hi ha hagut un fracàs total entre les donacions promeses i les que hi han arribat". En aquest sentit, va animar els assistents a "fer coses" per tal que una crisi humanitària d'aquestes proporcions no caigui en l'oblit.

També va elogiar l'exposició "Epidèmia, solidaritat i progrés. El còlera de 1885 a Súria", que es podrà visitar fins el proper 27 de febrer a la sala Cal Balaguer del Porxo. Dissabte, 29 de gener, la nau de Ca l'Agut va acollir una festa popular amb l'orquestra Eivissa, en què aquesta formació musical d'arrel i composició surienca tornava renovada als escenaris amb motiu del seu 30è aniversari.

L'Ajuntament de Súria es congratula per l'èxit dels actes de la festa de sant Sebastià. També expressa el seu agraïment pel treball de les institucions i persones que han participat en l'organització dels actes, especialment als membres de la comissió dels 125 anys dels Fets del Còlera, pel seu compromís i les seves aportacions.

La celebració, que es va iniciar el setembre passat amb les representacions de "Pell de Poble", ha estat un exemple de participació que ha servit per honorar els suriencs i surienques que van patir l'epidèmia de 1885 i mantenir vius els seus valors de superació i solidaritat entre les noves generacions.