Vi per homenatjar un testimoni del setge de Felip V a Cardona

Pere Ventallola, rector del nucli de Bergús entre 1704 i 1714, va deixar escrit un costumari on descriu el patiment de la població civil

Publicat el 03 de setembre de 2014 a les 19:15
El costumari de mossèn Ventallola en primer pla i, al fons, les ampolles de vi que s'han elaborat. Foto: Mar Martí

El rector del petit nucli de Bergús (als afores de Cardona) durant els anys 1704 i 1714, Pere Ventallola, s'ha convertit en el protagonista d'un nou vi de la DO Pla de Bages. Aquest mossèn va ser un testimoni d'excepció del saqueig dels soldats borbònics durant el Setge de 1711 i, a més, enguany es compleixen 300 anys de la seva mort. Ventallola va deixar un testimoni escrit del patiment de la població civil durant aquells anys i, a partir del seu costumari, s'ha elaborat un producte que parla del paper de Cardona durant la Guerra de Successió. Es tracta d'un vi negre ecològic de l'anyada del 2009 elaborat pel Celler el Molí, que es vol distribuir per restaurants i botigues d'arreu del país.
 
Diverses empreses del Bages s'han unit per llançar al mercat un nou vi ecològic que ret homenatge a un testimoni d'excepció de la Guerra de Successió a Cardona. Es tracta de mossèn Pere Ventallola, rector del petit nucli de Bergús entre els anys 1704 i 1714. El vi també vol ser un homenatge a totes les vinyes que es van cremar per part dels soldats borbònics durant el Setge de 1711. La idea va sorgir del restaurant cardoní La Volta del Rector i del distribuïdor manresà Vins Alsina, i s'hi van sumar l'empresa de comunicació E2S i el Celler el Molí, de la DO Pla de Bages. 
 
Segons ha explicat Núria Sala, de l'empresa E2S, la idea dels impulsors era "fer un projecte que fos una mica sonat, que parlés de Cardona, però que tingués un potencial de venda a tot Catalunya". "Vàrem buscar una història que ens servís per parlar de Cardona, però que fos exportable, ja que la història del que va passar amb la vinya de Cardona, també serveix per explicar què li va passar a la vinya a la resta del país", ha detallat Sala. 
 
Després d'investigar diferents personatges relacionats amb els episodis que va viure el municipi durant la Guerra de Successió, els impulsors del projecte es van fixar amb el testimoni de Pere Ventallola, que havia deixat escrit les vicissituds que havia passat la població civil durant el Setge i la Guerra de Successió. De fet, alguns dels escrits del seu dietari han servit per il·lustrar les ampolles de vi i les caixes. En concret, es tracta dels paràgrafs en què Ventallola relata els saquejos dels soldats filipistes a les cases del nucli de Bergús i també la crema de les plantacions de vinya. 
 
Una de les curiositats de les ampolles, és que en el seu revers inclouen un codi QR que dóna accés a informació sobre com era el consum de vi durant el segle XVIII. Sala ha detallat que s'hi expliquen aspectes curiosos com ara que "es bevien entre 100 i 200 litres de vi per persona i any" i que "era molt important que els soldats dels exèrcits beguessin bastants litres de vi perquè així sortien menys temorosos al camp de batalla". 
 
Un vi 100% ecològic
El vi que s'ha escollit per homenatjar mossèn Ventallola és negre i 100% ecològic. Segons ha descrit Josep Maria Claret, del Celler el Molí, es tracta d'una selecció molt especial de cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, que ha tingut 12 mesos de criança i que, segons ell, "es troba en el millor moment per consumir-se". Segons Claret, el vi reflecteix les característiques dels vins de la DO Pla de Bages, "amb una part important de notes especiades i balsàmiques, que identifiquen els vins d'aquesta zona". 
 
El vi compta amb una primera edició exclusiva de 1.714 ampolles, de les quals ja se n'han venut unes 300 abans de la seva sortida al mercat. La intenció dels seus responsables és distribuir les ampolles per restaurants i botigues especialitzades d'arreu del país, tot i que amb una especial incidència a la comarca del Bages.