Seguim combatent la crisi sanitària de la Covid-19, una pandèmia global que ha posat potes enlaire el sistema sanitari i que les mesures adoptades per a plantar-li cara han afectat a l'economia del país, afligint de forma desmesurada a sectors i empreses que tenen com a estendard les relacions interpersonals pel desenvolupament habitual de les seves activitats.
L'aplicació de mesures relacionades amb el distanciament social, o encara més, amb el marc d'un confinament de la població contribueixen en revertir la corba de contagis a fi i a efecte d'evitar el col·lapse sanitari. Són mesures en pro d'alleugerir la pressió als hospitals però que, malauradament, condicionen la llibertat social amb conseqüències físiques i psicològiques negatives.
Les restriccions socials o en la mobilitat posen de manifest la importància del paper dels espais públics a la nostra societat, essent espais que afavoreixen al benestar de les persones i a les relacions interpersonals. En altres paraules, l'espai públic és l'ànima d'un municipi, un espai de trobada, de llibertat i un indicador que reflexa la situació social del moment. L'ús que se'n fa ve acompanyat d'una diversificació social molt àmplia a on conviuen simultàniament diferents activitats socials en un mateix espai i temps.
Les persones amb responsabilitat política ens trobem davant un nou paradigma, una oportunitat que ens ha de servir per canviar d'estratègia i repensar l'espai públic dels municipis. Aquests darrers mesos, a diferents indrets, hem contemplat actuacions de caire temporal que han servit per donar una resposta ràpida a la mobilitat, però es fa necessari treballar amb visió estratègica amb actuacions estructurals, amb caràcter permanent, que apostin per un aprofitament de l'espai públic orientat als vianants. En definitiva, es tracta de vetllar per un tipus de mobilitat més sostenible, potenciant la mobilitat de les persones i fomentant l'ús de transports alternatius sostenibles que minimitzin la contaminació ambiental.
En aquesta línia trobem l'Ajuntament de Santpedor que, a través de la Regidoria de Mobilitat-Via Pública, ha portat a terme una sèrie d'actuacions que aposten per la millora de l'accessibilitat, el manteniment i la seguretat viària. Les actuacions més recents són la implementació de semàfors intel·ligents a l'entrada del municipi, una mesura que, més enllà de millorar els temps d'espera, permet reduir les emissions dels vehicles aconseguint una mobilitat més sostenible i, per altra banda, el traçat de recorreguts exclusius per vianants que permeten segregar la mobilitat urbana amb espais de circulació per vehicles i d'altres per vianants.
I és que com deia l'Albert Einstein: "si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix", una lectura positiva aplicable als moments de cruesa que ens ha tocat viure. Mirem-ho com una oportunitat de convertir l'espai públic en un indret més segur, accessible i mediambientalment sostenible.
Ara a portada