Entre els anys 1616 i 1622, unes quatre-centes dones d'arreu de Catalunya van ser acusades i ajusticiades pel fet de ser considerades bruixes. Sant Feliu Sasserra, que aleshores era la capital de la sotsvegueria del Lluçanès, va ser l'escenari dels processos de 23 dones; vuit d'elles van ser executades al Serrat de les Forques.
El dia 1 de novembre, la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra celebrarà la seva 25a edició recordant aquests fets i retrent homenatge a aquelles dones, acusades i perseguides per la justícia, a partir de recreacions teatrals. La perspectiva de gènere és l'altre pilar fonamental que estructura aquesta festa.
Durant tot el dia, es podrà gaudir d'una fira ambientada al segle XVII amb parades artesanes, comerç local i tavernes. Hi haurà un espai d'herbes remeieres, on s'expliquen dites, refranys, remeis tradicionals... i una exposició de les fotografies de la fira de les edicions anteriors.
Pel que fa a les actuacions teatrals, cada any s'explica una història relacionada amb la cacera de bruixes, una dramatúrgia diferent en cada edició, però que sempre intenta portar al públic a la societat rural del segle XVII i que, any rere any, mostra els processos judicials i de persecució a aquelles dones que van ser considerades bruixes a la localitat. La Fira de les Bruixes compta amb quatre balls propis i genuïns que representen els rituals esotèrics relacionats amb la bruixeria i que interrelacionen a diferents generacions de joves de la població. Finalitzen amb el ball del Samaniat, una de les representacions més característiques de la festa, conjuntament amb la captura, el judici, l'escarni i la Forca.
Enguany, la Fira compta amb la direcció artística de Montse Rodríguez i Núria Crosas. Tots els actors i actrius són amateurs, persones del poble o rodalies que s'involucren de manera voluntària per recrear aquests fets i explicar la història del territori.
La festa, però, començarà el dia abans. La nit del 31 d'octubre se celebrarà la Fes-ta Bruixa, organitzada per l'Associació Cultural Q-Fois. Enguany és la 24a edició i consta d'un espectacle de creació pròpia i d'un concert i DJ's, amb la presència a l'escenari íntegra femenina. L'espectacle compta amb la dramatúrgia de Laura Corominas Espelt i, s'anomena Èter(n). L'obra també compta d'artistes externs amb la Marta Erra, Nexart Percussion, Ignífug i Els Cremats d'Olost. La festa finalitzarà a l'Ateneu amb un concert amb Les Que Falta Band i Doncselles.
En celebració d'aquests 25 anys de la Fira de les Bruixes, el dia 2 de novembre, a la plaça de l'Església, hi haurà un acte institucional i la inauguració d'una estàtua commemorativa, elaborada pel forjador i artista local Josep Miquel Rodríguez. Seguidament, el compositor de les músiques dels balls de la Fira de les Bruixes, Marcel Casellas, interpretarà diverses peces i es ballarà la Sardana i el Samaniat, aquest últim amb motiu de celebració dels vint anys de la seva estrena. La jornada s'acabarà a l'Ateneu, amb un sopar popular, un Joc de la Fira i un concert amb Band Gog, Pasqual i els Desnatats i Les Espies de Veritat.