Callús commemora l'Onze de Setembre unitari

Els diferents actes van ser seguits per unes 250 persones

Publicat el 10 de setembre de 2011 a les 12:17
Els Miquelets de Catalunya durant la seva participació en els actes de la Diada a Callús. Foto: SI

Unes 250 persones van assistir divendres a la tarda als actes de celebració de l'Onze de Setembre a Callús, organitzat pels grups locals de Solidaritat Catalana per la Independència i Esquerra Republicana de Catalunya.

Després d'un berenar popular amb coca i xocolata, una representació dels Miquelets de Catalunya van fer una recreació històrica dels regiments catalans a l'Exèrcit Imperial (1705-1713). L'acte va tenir lloc al passeig d'Anselm Clavé, davant del Casal. El públic, a part de contemplar com anaven vestits i armats els soldats catalans del segle XVIII, va poder gaudir dels comentaris històrics a càrrec dels mateixos Miquelets. A més, dos dels soldats van tocar instruments, amb què van amenitzar no tan sols aquest acte, sinó també els intermedis dels actes següents.

A continuació, la celebració es va traslladar a l'interior del Casal, on un actor del Grup de Teatre Local va llegir un manifest, basat en el que ha elaborat Òmnium Cultural en ocasió de la Diada, que reivindicava la defensa de la llengua a l'escola i el concert econòmic, entre més coses. El text llegit, tanmateix, insistia a dir que aquestes mesures han de ser passos previs a la creació immediata d'un estat propi, bé mitjançant un referèndum d'autodeterminació, bé amb la proclamació unilateral de la independència al Parlament de Catalunya.

La lectura del manifest va donar peu al recital de cançons i poemes patriòtics, amb la intervenció del Grup de Teatre i dels músics i cantants –la majoria, callussencs– Isidre Badia (tenor), Anna Teixidó (soprano), Rosa Ortega (piano), Joan Ridó (guitarra elèctrica) i Martí Sanmartí (bateria). Cantants i actors va recitar un repertori poètic d'autors de tots els Països Catalans –Maragall, Guimerà, Ventura Gassol, Pere Capellà, Vicent Andrés Estellés, Espriu, Martí i Pol, Joan Oliver...–, amb textos de forta càrrega reivindicativa. Aquest recital va ser l'acte que va congregar més públic, unes 250 persones, que omplien la sala gran del Casal. Al final els assistents, tots dempeus, van entonar "El Cant de la Senyera".

La commemoració es va cloure amb una conferència de la periodista i escriptora argentinocatalana Patrícia Gabancho, que va oferir una visió de l'evolució política del Principat des de la transició fins a l'actualitat. Gabancho va concloure que Catalunya no té cabuda en el projecte nacional espanyol perquè és uniformista i, doncs, no accepta la diversitat lingüística i cultural ni tampoc el dret dels catalans a administrar-se en l'àmbit econòmic i de les infrastructures. Sobre el moment actual, l'escriptora va remarcar que vivíem una "pujada de consciència, de treballar per la llibertat, com no s'havia vist des de la transició", i va instar el públic a "ajuntar-se, organitzar-se, debatre..." per assolir la independència. "Si somiem somnis grans serem lliures", va reblar. Al final de l'acte el públic, dempeus, va cantar "Els Segadors".

Els grups locals d'ERC i SI van valorar com un èxit la participació en aquest primer acte unitari i ben aviat es reuniran per a considerar la possibilitat d'organitzar-ne més.