CATIC i el lliure mercat

Publicat el 04 de maig de 2012 a les 00:00
Pere Fontanals: Fa temps que la Fundació CATIC neguitejava econòmicament i aquest dijous definitivament ha estat desmantellada, diuen que de forma temporal tot i que és difícil de creure. CATIC naixia per promocionar l'ús de les noves tecnologies i fer-les atractives i senzilles a les empreses i emprenedors del Bages i durant els primers anys ho va aconseguir. La Fundació CATIC, tot i ser participada majoritàriament per empreses, complia una funció bàsicament pública: arribar allà on a la iniciativa privada no li era rendible arribar. Però la tecnologia, el maquinari i el programari, el giny i l'enginy, evolucionen molt ràpid, tant ràpid que a voltes una cosa no està acabada de pensar que ja és vella, i allò que a l'empresa privada no li era atractiu ensenyar fa uns anys, ara ho ofereix de deu mil maneres i amb tots els horaris possibles. Tot i l'aspecte públic de la Fundació CATIC, la iniciativa privada se li ha menjat el terreny, i els patrons s'han cansat de perdre diners.

Hi ha certs sectors, i la formació n'és un dels principals, on la iniciativa pública acostuma a penetrar-hi desacomplexadament convertint-se en competència directa d'una oferta privada consolidada que veu en el nou inquilí sectorial un competidor potent i, el què és més preocupant, amb una flexibilitat financera molt més tolerant que el d'un negoci convencional. Passarà aviat, també, en l'àmbit esportiu amb l'Ateneu les Bases. I no només és l'administració qui fa aquestes accions d'intrusisme, ho fan les fundacions, ho fan els sindicats, ho fan institucions de tota mena.

El problema no és si aquests òrgans han o no han de penetrar en aquests sectors sinó el motiu que els empeny a fer-ho. Si les institucions i entitats han d'omplir un buit de la iniciativa privada, que no esperin que els sigui rendible. Si les institucions i entitats ocupen una parcel·la de mercat ocupada per la iniciativa privada, que s'avinguin a competir amb les mateixes eines que les empreses del sector. O sinó, si hi ha molt interès a entrar en sectors només per entrar-hi, per ser-hi, potser que els polítics es plantegin anul·lar el lliure mercat i deixar l'activitat econòmica en mans de l'estat.