El recurs de Pesarrodona contra la sentència de desobediència per l'1-O arriba a l'Audiència Provincial

Aquesta setmana ha estat presentada pel seu advocat, David Casellas

Jordi Pesarrodona amb el seu advocat, David Casellas, a l'entrada dels jutjats
Jordi Pesarrodona amb el seu advocat, David Casellas, a l'entrada dels jutjats | Gemma Aleman
12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:44h
Aquesta setmana ha quedat presentat recurs d'apel·lació contra la sentència del Jutjat Penal 2 de Manresa que condemna Jordi Pesarrodona per desobediència greu per participar en els actes d'organització del referèndum de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada, on era regidor. Resoldrà el recurs l'Audiència Provincial de Barcelona. Mentrestant la sentència no és ferma i per tant no s'aplica, encara, la inhabilitació.

El jutjat penal 2 de Manresa va condemnar el passat 28 de setembre Jordi Pesarrodona per un delicte de desobediència greu a catorze mesos d'inhabilitació i una multa de 2.100 euros. El judici contra l'exregidor d'ERC va ser una setmana abans, i Pesarrodona va dir que no tenia res a veure en l'organització del referèndum de l'1-O i va denunciar una persecució judicial per haver-se posat un nas de pallasso al costat d'un agent de la Guàrdia Civil.

L'advocat va avisar que recorreria

Quan es va conèixer la sentència, l'advocat de Pesarrodona, David Casellas, va confirmar a NacióManresa que presentarien recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona. Casellas va assegurar al diari que la sentència atempta contra la presumpció d'innocència. "La sentència diu, literalment, que la defensa no va aportar cap prova que justifiqués l'absolució que demanava", apunta el lletrat, "quan la càrrega de la prova ha de recaure sempre en l'acusació".

La magistrada del jutjat de Manresa també valorava el testimoni del cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil, "però una part insubstancial". Durant el judici, el tinent va reconèixer que l'1-O havia avisat Pesarrodona, que havia de desconvocar la concentració al col·legi perquè es tractava d'un "referèndum il·legal". "Aquesta informació és del tot insuficient, i no era el motiu que dictava la resolució judicial que havien de fer complir", explicava Casellas. "En aquest casos, la informació que es dona ha de ser exacta, no una interpretació personal", avisava l'advocat.

L'acusació, sobre la que també es basa la sentència "s'emmiralla en les sentències a Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N", però "no té en compte que a ells els van condemnar per la seva posició institucional, segons aquella sentència, càrrec o posició que no té Jordi Pesarrodona", va sentenciar Casellas.

Casellas va explicar que hi havia altres detalls a la sentència que s'incorporarien al recurs que han elevat a l'Audiència Provincial, però, en una primera vista, aquests tres eren els principals.

S'ajorna la declaració de dilluns, del guàrdia civil imputat per lesions a Pesarrodona

En una altra causa, el jutjat ha suspès la declaració de dilluns, que havia de fer en qualitat d'investigat, l'agent de la Guàrdia Civil presumpte autor de les lesions causades a Jordi Pesarrodona l'1-O a l'escola Joncadella, de Sant Joan de Vilatorrada.

L'Advocat de l'Estat, que assumeix la defensa del Guàrdia Civil investigat ha demanat més temps per preparar la declaració i el jutjat li ha concedit. De moment no s'ha tornat a assenyalar nova data de declaració.