El sindicalisme debat a Manresa sobre com vertebrar una alternativa republicana

Representants de la Intersindical-CSC, la USTEC, Unió de Pagesos i CCOO per la Independència participen en un acte organitzat per l'ANC

Publicat el 13 de juny de 2018 a les 21:02
L'independentisme manresà ha debatut aquest dimecres al vespre sobre les possibilitats que oferiria una alternativa sindical republicana i també sobre les dificultats de vertebrar-la. Ho ha fet a la Casa Lluvià, en un acte organitzat per l'ANC, que ha aconseguit gairebé omplir l'auditori, i que ha comptat amb la presència de Marc Sallas, de la Intersindical-CSC, d'Albert Llargués, de CCOO per la Independència i per la República Catalana, de Joan Tatgé, de la Unió de Pagesos, i de Ramon Font d'USTEC.

A diferència del que va passar a Galícia i el País Basc, a Catalunya, en els darrers anys de la dictadura no es van vertebrat sindicats de classe i amb vocació nacional "i això ha comportat que dels gairebé 3 milions d'assalariats que té Catalunya, el 50% estiguin regits per convenis d'àmbit estatal", ha apuntat Sallas. "De les cinc potes de l'autonomisme, tres han esclatat o s'han aprimat molt: CiU, el PSC i la patronal -que viu guerra interna des de fa mesos-". Però queden CCOO i UGT, "que pràcticament no han notat el procés".

"La voluntat de CCOO de relligar el catalanisme amb el món obrer durant la dècada dels 70, va ser el que va provocar que no sorgissin sindicats nacionals", ha apuntat Llargués, que també ha recordat que "encara ara les CCOO de Catalunya (CONS) són orgànicament un sindicat diferent a les CCOO estatals". Llargués ha apuntat que des del principi CCOO es va "comprometre" amb el dret a l'autodeterminació, tot i que també ha reconegut que "una cosa són les bases del sindicat i una altra les estructures". En aquest sentit ha indicat que en el darrer Congrés, un 43% dels sindicalistes es declaraven federalistes i un 40% independentistes.

Tatgé ha recordat el protagonisme dels tractors tant l'1-O com dos dies després. "Nosaltres, com en el camp som pocs, hem de buscar accions imaginatives i que siguin contundents", ha justificat. Tot seguit ha indicat que a Unió de Pagesos "no ens hem preguntat mai si som independentistes, suposo que perquè ja ho donem per descomptat". "Segur", ha dir, que hi ha pagesos que no són independentistes, "però molt pocs".

A nivell de professorat, Font ha apuntat que també cal ser independents "dels partits i de les subvencions per evitar complicitats". USTEC "funciona només amb les quotes dels sindicalistes". Font ha estat un dels més beligerants amb CCOO: "suposo que a l'any 1978 resultava molt progre declarar-se a favor del dret a decidir, però quan s'ha acostat el moment...". Així, ha denunciat que sindicalistes de CCOO i UGT van intentar boicotejar el referèndum des dels centres educatius.

Finalment, s'ha obert un intens torn de preguntes que ha posat de manifest la necessitat de trobar espais d'entesa entre els sindicats i els corrents sindicals d'obediència nacional per vertebrar un sindicalisme de país, de classe i republicà.