
Albert Artés és un veí de Molins de Rei (Baix Llobregat) decidit a travessar Europa reclamant la "llibertat nacional i la sobirania energètica" de Catalunya. El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte des de l'emblemàtica Cardona i ho ha fa sobre una moto elèctrica amb el repte de completar amb aquest vehicle una ruta de 1.714 quilòmetres entre Cardona i la ciutat holandesa d'Utrecht. La tornada serà una mica més llarga, 2.014 quilòmetres, amb arribada a Arenys de Munt. El conductor, Albert Artés, ha explicat que l'objectiu és demostrar que en una futura Catalunya independent és possible un model energètic sostenible i més eficient. La primera parada serà a Carcassone aquest vespre.
1.714 quilòmetres separen Cardona de la ciutat d'Utrech. Ambdues, de gran simbologia pels catalanistes, han estat escollides per un veí de Molins de Rei, Albert Artés, per establir l'anomenada 'Ruta Elèctrica per la Llibertat', que unirà aquests dos destins en moto i que retornarà a Catalunya, concretament el proper 23 d'agost, a Arenys de Munt.
Amb aquest projecte, Artés ha volgut unir dues reivindicacions essencials per ell: la independència de Catalunya i el canvi cap a un model energètic més sostenible i eficient. Així, Artés veu en la dependència energètica un "llast" per als països europeus i vol que el procés sobiranista s'acompanyi també d'un procés paral·lel per a la implantació d'un nou model energètic per a Catalunya.
A través del seu viatge en moto elèctrica, ha explicat, vol denunciar i evidenciar aquesta dependència energètica però també explicar que hi ha a Europa "altres països més evolucionats i amb més sensibilitat mediambiental". La ruta elèctrica durà també a la resta d'Europa la reivindicació nacional de Catalunya.
Com a curiositat, Artés no duu cap mena de recanvi per la motocicleta a excepció d'una corretja de transmissió. Ell i la caravana que l'acompanya no viatjarà per cap autopista, sinó que el recorregut es durà a terme íntegrament per carreteres secundàries.
El recorregut, més enllà de cobrir en quilòmetres les dates del Tricentenari, pren com a punts de partida ciutats emblemàtiques. Cardona, com a última plaça de resistència davant les tropes de Felip V; Utrecht, en record al tractat que un any abans posaria les bases per al setge de 1714, i Arenys de Munt, com a símbol de les consultes populars de la història més recent.
Artés preveu recórrer uns 300 quilòmetres diaris, tot i que haurà d'aturar-se als 150 quilòmetres per recarregar la bateria durant unes dues hores. L'Arribada a Utrecht serà el dia 14 i el dia 16 s'iniciarà el camí de tornada. L'experiència serà gravada en vídeo per fer-ne un documental.
El pressupost per aquest viatge en motocicleta, que cobrirà les despeses de l'Albert Artés i també de les set persones que l'acompanyen en aquest repte, és de 8.500 euros. A través d'una campanya de mecenatge a Verkami es van aconseguir 3.800 euros, als quals cal sumar la subvenció del Tricentenari, de 2.400 euros. La resta han sortit de la butxaca d'Artés.