ERC Bages posa en valor «haver capgirat les retallades en Salut»

Els republicans aposten per augmentar la inversió en recerca i investigació

Publicat el 31 de gener de 2021 a les 18:06
Actualitzat el 31 de gener de 2021 a les 18:10
Ferran Estruch, alcalde de Cardona i número 19 de la candidatura d'ERC, Pere Joan Cardona, Doctor en Medicina i cirurgia i especialista en Microbiologia i Parasitologia i Carme Bertral, metgessa i secretària d'Atenció Sanitària i Participació al Departament de Salut, han participat de forma telemàtica en l'acte de campanya d'ERC al Bages sota el lema ‘Pandèmia, salut i recerca: present i futur', on s'ha posat en valor la tasca d'atenció, recerca i suport que ha fet el Departament de Salut de la Generalitat durant la pandèmia en l'àmbit assistencial i d'investigació així com també haver revertit les retallades.
 
La campanya d'Esquerra Republicana s'articula en diversos eixos. Atenent a la particular situació de la pandèmia, "la Salut" ha estat el tret de sortida de d'aquesta campanya al Bages. L'alcalde de Cardona i candidat, Ferran Estruch, ha obert l'acte explicant que "Esquerra ha de liderar Departaments com Salut o el d'Afers Socials, Treball i Famílies" ja que "per nosaltres, ocupar-nos de la salut dels nostres veïns i veïnes és un honor, així com ocupar-nos dels serveis socials, ja que és la millor manera de millorar la vida de la gent". Alhora Estruch ha posat en valor que "des que ERC és al govern, s'han revertit les retallades que durant anys ha patit el Departament de Salut" i també ha apuntat que en l'àmbit de l'I+D+I "s'ha de seguir incrementant la inversió en recerca i investigació fins arribar al 3% del PIB".
 
L'acte telemàtic ha comptat amb la presència del doctor Pere Joan Cardona, qui ha valorat la corresponsabilitat com un dels aprenentatges d'aquesta crisi, és a dir, el fet de no pensar o exigir "el que pot fer el país per mi, sinó que puc fer jo pel país". Pel que fa la inversió en recerca, Cardona "felicita" la "ràpida" i "excel·lent" reacció del Departament de Salut, posant, just una setmana després del lock down 4 milions d'euros a disposició de la recerca per tal que "tothom es mobilitzés al voltant d'aquesta emergència". De fet, Pere Joan Cardona ha posat al centre de la seva intervenció la recerca, assegurant que "sempre s'ha pensat que els països rics són els que poden fer recerca, però realment són aquells països que aposten per la recerca els qui esdevenen rics".
 
La trobada també ha comptat amb la participació de la Carme Bertral, metgessa i secretària d'Atenció Sanitària i Participació al Departament de Salut qui ha donat una visió de com s'ha viscut i com es viu la pandèmia des del departament. Bertral ha destacat l'acceleració que va patir tot el sistema quan va esclatar la primera onada i ho ha descrit com una "primera onada de gran patiment", un punt on "es van trobar amb impediments i moltes traves per part del govern espanyol". Pel que fa al paper del Departament, Bertral en destaca accions com el pla d'enfortiment de l'atenció hospitalària i el d'atenció primària on "s'ha fet una gran inversió, s'hi ha afegit personal i eines per millorar l'atenció".

En ronda de preguntes Bertral ha respost així davant del supòsit que Catalunya fos un estat propi: "Si no depenguéssim de l'estat, podríem parlar de tu a tu amb la UE pel que fa a vacunes, per exemple. Però el més important; tindríem un pressupost de país i podríem decidir sobre l'endeutament davant d'una emergència com aquesta".
 
Per acabar la trobada també ha intervingut Marc Aloy, alcalde de Manresa, qui ha volgut reforçar la importància de la gran tasca que ha fet el Departament de Salut així com la gran inversió destinada en matèria salut i dependència.

[plantillaeleccions]