ERC considera que ha fet una «oposició constructiva»

Els republicans han presentat fins a 96 mocions al ple de l'Ajuntament durant aquest mandat, 85 de les quals han estat aprovades

Publicat el 09 d’abril de 2015 a les 21:54

Mireia Estefanell, Pere Culell i Joan Vinyes durant la roda de premsa de balanç de mandat. Foto: ERC


ERC ha fet aquest dijous una valoració del seu paper a l'Ajuntament de Manresa. "Contribuir a millorar la ciutat i el benestar de les persones ha estat la premissa bàsica des de la qual ha actuat sempre ERC en aquest mandat que ara s'acaba", han afirmat els regidors Pere Culell, Joan Vinyes i Mireia Estefanell. Per aconseguir-ho els regidors del grup municipal s'han proposat fer una "oposició constructiva que recollís les inquietuds i opinions de les moltes persones i entitats" amb qui aquests quatre anys s'han anat reunint. Aquest contacte amb la societat civil s'ha concretat en 96 mocions republicanes que ha debatut el ple de l'Ajuntament, 42 de les quals s'han presentant conjuntament amb altres grups municipals i 54 en solitari. D'aquestes mocions, 85 han estat aprovades.

Tot i la feina que falta per fer, "la nostra prioritat ha estat, en la mesura del possible, tirar endavant projectes que contribueixin a millorar la situació d'aquells ciutadans" que passen per un moment més complicat.

És el cas del Pacte de ciutat per a la promoció local i la cohesió social, aprovat el ple del maig de 2012, que té l'objectiu d'elaborar un acord de ciutat que permeti impulsar les mesures i els canvis necessaris per contribuir a revertir la situació de crisi que vivim. La virtut d'aquesta iniciativa, "que era una de les prioritats amb què ERC es va presentar a les eleccions passades", és que agrupa al voltant d'un mateix objectiu una representació amplíssima de la societat manresana: grups polítics de l'Ajuntament, sindicats, Cambra de Comerç, associacions d'empresaris i de comerciants, i altres sectors vinculats a l'emprenedoria i promoció econòmica.

"Garantir el dret a l'habitatge per aquells que més pateixen ha estat una altra de les grans preocupacions" d'ERC Manresa en aquest mandat. És per això que els regidors republicans han presentat diverses mocions per avançar en aquest àmbit. Com en el cas de les que preveuen l'establiment d'un programa de masoveria urbana, l'elaboració d'un programa d'inspecció per detectar els habitatges desocupats injustificadament i propietat d'entitats financeres, la creació d'un servei de mediació entre propietaris i llogaters per cercar solucions pactades en casos d'impagaments de lloguer o la incorporació de l'IBI a les bases reguladores dels ajuts de naturalesa social. Es tracta d'un seguit de mesures que ja han començat a donar alguns fruits, per bé que la seva aplicació ha estat irregular.

El ple de l'Ajuntament també s'ha posicionat a favor dels drets de les persones més vulnerables gràcies a altres mocions impulsades per ERC. És el cas, per exemple, de la que defensa el dret a les dones a decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs, la que ha advocat pel tancament dels centres d'internament d'estrangers, la que propugna que es treballi políticament per garantir unes pensions dignes o la que dóna suport a la querella contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat.

Un altre dels aspectes importants que ha centrat l'actuació d'ERC Manresa ha estat l'elaboració del nou Pla d'Ordenació Urbana de Manresa (POUM). En el procés de redacció d'aquesta eina cabdal per al futur de la ciutat, els representants republicans "hi ha tingut una participació activa aportant-hi opinions i propostes d'acord amb el model de ciutat defensat per ERC". Alguns d'aquests suggeriments han estat acceptats per l'equip elaborador contractat pel govern, però es mantenen discrepàncies fonamentals en la redacció inicial del POUM. Alguns d'aquests punts de desacord són, per exemple: el model comercial perjudica el petit comerç; l'augment de la densificació de la ciutat innecessari quan hi ha més de 7.000 habitatges desocupats; la pèrdua d'equipaments a tota la ciutat; la reducció del 50 al 30% en habitatge de protecció oficial en una dotzena de sectors. Per tot plegat, ERC va decidir abstenir-se en la votació d'aquest document.

En consonància amb el moviment polític que vivim, el procés cap a la independència de Catalunya també ha tingut un "alt protagonisme" en l'activitat municipal gràcies al fet que tant ERC com les altres forces partidàries que els catalans puguem decidir el nostre futur s'han fet portaveus de les inquietuds expressades per les entitats cíviques que empenyen aquest procés. És per això que les mocions en defensa de la sobirania de Catalunya han estat molt presents en aquest mandat i sempre "han comptat amb l'impuls republicà". És el cas de les mocions següents:

- de commemoració a Manresa de la festa nacional de l'Onze de Setembre
- de suport a la consulta del 9 de novembre de 2014
- pel dret a decidir, el referèndum del 9N i la República Catalana
- declaració de Manresa com a municipi republicà
- d'impuls del pagament de l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya.

Respondre a "l'actitud hostil" del govern espanyol envers la llengua catalana ha estat una altra de les prioritats d'ERC Manresa, que s'ha concretat en un seguit de mocions que han rebut el suport del ple municipal gràcies al vot de les forces polítiques de tradició democràtica. És el cas de les presentades en defensa del català com a llengua vehicular a les escoles, en defensa de la Ràdio Televisió Valenciana, de suport a Acció Cultural del País Valencià i a l'arribada de les emissions de Catalunya Ràdio i TV3 al País Valencià, i en defensa del català a la Franja de Ponent.

Finalment, ERC Manresa també ha encaminat la seva actuació cap a la defensa del territori (una moció republicana ha declarat Manresa municipi lliure de fracking) i a la millora de les comunicacions, "especialment de la connexió per carretera amb Barcelona a través de la reforma de la C-55 i l'alliberament del peatge de l'autopista Terrassa-Manresa".