
Vint-i-un dels vint-i-cinc candidats de la llista d'ERC a Manresa. Foto: Pere Fontanals
La Secció Local d'ERC a Manresa ha fet públics els 25 noms que conformen la candidatura dels republicans per a les eleccions municipals del 24 de maig. L'anunci l'ha fet el cap de llista de la formació, Pere Culell, en la roda de premsa prèvia a l'acte commemoratiu de la proclamació de la República Catalana, efemèride que enguany fa 84 anys.
Culell ha destacat la seva satisfacció per estar acompanyat d'un equip "molt competent, qualificat per assumir grans reptes i amb moltes ganes de dedicar el seu esforç a millorar el benestar dels manresans". El cap de llista republicà també ha destacat el caràcter obert i transversal de la llista, que compta amb més de la meitat de candidats independents (15 de 25) i que està molt connectada amb el teixit associatiu i veïnal de la ciutat.
"És una llista pensada per dirigir la ciutat", ha afirmat Culell, "per governar-la des d'un òptica d'esquerres arrelada a la ciutat i al país, que volem plenament lliures i socialment justos". En aquest sentit, el candidat republicà ha recordat que en l'equip que l'acompanya hi ha membres dels sindicats CCOO UGT i "persones que en d'altres ocasions havien format part d'altres candidatures de progrés i que ara han optat per ERC com a opció més sòlida de l'esquerra manresana".
L'acte d'aniversari de la proclamació de la República, presentat per la periodista de Manresainfo.cat Aina Font, té lloc a la sala petita del teatre Kursaal, que s'ha omplert de gom a gom. També compta amb Josep Maria Reniu, Membre del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) i Cap d'Estudis de Ciències Polítiques i de l'Administració (UB) que ha fet un parlament davant de prop de 120 assistents.
Llista de candidats
1. Pere Culell Oliveras
Manresa, 1955. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en Cirurgia General. Doctor en Medicina i en Cirurgia per la UB. Màster en patologia mamària. És autor o coautor de 29 publicacions. Actualment treballa com a coordinador de la Unitat de Patologia Mamària de la Fundació Althaia i del Programa de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama de les Comarques de Bages, Berguedà i Solsonès. És membre de l'associació Amics de la Unesco de Manresa i d'altres ONG i ha estat cooperant internacional.
2. Mireia Estefanell Medina
Barcelona, 1969. Té el graduat en arts aplicades i oficis artístics a la Llotja (Barcelona) i estudis de disseny gràfic a l'Escola d'Art de Manresa. Ha col·laborat en diferents empreses d'imatge i comunicació. Actualment dirigeix una empresa de disseny gràfic i producció d'esdeveniments. Ha estat coordinadora de Xàldiga, cofundadora de CiBiX i membre fundador de l'Associació Campi qui Jugui.
3. Marc Aloy Guàrdia
Manresa, 1979. Arquitecte i postgraduat en rehabilitació d'edificis. Ha treballat en diversos despatxos d'arquitectura i actualment exerceix la professió amb despatx propi. És soci d'Òmnium Cultural i l'ANC i membre de Xàldiga.
4. Àngels Santolària Morros
Manresa,1969. Llicenciada en dret i diplomada en ciències empresarials. Ha treballat 22 anys per Caixa Manresa. Des de 2011 és advocada autònoma i en el torn d'ofici. Actualment col·labora en el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge de la Diputació de Barcelona des del Consell Comarcal del Bages. És membre d'Amnistia Internacional, Òmnium Cultural i Creu Roja.
5. Anna Crespo Obiols
Manresa,1971. Llicenciada en belles arts i postgrau d'il·lustració i tècniques de comunicació gràfica. Ha treballat en docència i creació de continguts educatius. Membre fundador de Gènere i Gèneres, associació artística; participa a la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central i és sòcia del Cercle Artístic i de Cineclub Manresa.
6. Cristina Cruz Mas
Manresa, 1970. És infermera a Althaia i tècnica superior en prevenció de seguretat, higiene, ergonomia i psicosocial. Sindicalista de CCOO des de fa 18 anys.
7. Jaume Torras Oliveras
Manresa, 1966. Llicenciat en informàtica i postgrau en economia i direcció d'empreses. És analista de sistemes Informàtics, ha tingut diferents ocupacions sempre dins del sector financer. Col·labora amb Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Metges sense Fronteres i ANC.
8. Txell Calduch Prat
Nascuda a Manresa el 1978. Diplomada en magisteri d'educació física per la UAB. És atleta internacional d'elit i mestra. També ha estat tècnica de l'àrea d'Esports a l'Ajuntament de Manresa.
9. Pol Huguet Estrada
Manresa, 1986. És llicenciat en geografia i màster de professorat de secundària. Ha treballat en una consultora i en projectes de medi ambient i ara fa de professor de secundària i escriu guies de senderisme. Ha estat cap de l'Agrupament Antoni Gaudí de Manresa i Responsable Pedagògic de la Demarcació Central de Minyons Escoltes i Guies de Manresa. Ha participat a la Comissió de l'Anella Verda de Manresa en l'elaboració d'itineraris.
10. Rosa Serentill Auberts
Manresa, 1968. És llicenciada en ciències econòmiques i empresarials i té estudis d'enginyeria informàtica de gestió. És professora d'economia a l'IES Pius Font i Quer de Manresa i participa en el projecte Puntal. És sòcia de l'empresa CATFRUITS, SL i membre de l'ANC.
11. Jordi Vidal Moncunill
Manresa, 1977. És llicenciat en història i té el cicle formatiu de grau superior d'animació d'activitats físiques i esportives. És coordinador del complex esportiu municipal de les Piscines de Manresa. És triatleta federat i entrenador auxiliar de natació. També és aficionat a les curses de muntanya i a les travesses de natació en aigües obertes de llarga distància.
12. Ramon Navarro Bosch
Manresa, 1978. És enginyer informàtic i soci fundador de l'empresa Iskra, agencia tecnològica, on fa de Chief of Technology Operations. Impulsor d'iniciatives de promoció i desenvolupament tecnològic com el Cafè amb Web i el Plone a nivell internacional. És membre fundador de l'entitat Tradiball En Dansa i del grup musical Trio Torreta, des d'on difonen la cultura popular de danses i músiques tradicionals d'arreu.
13. Gemma Garcia Valldaura
Manresa, 1973. Té un cicle formatiu de grau superior en administració i finances i està acabant el grau d'administració i direcció d'empreses a la UOC. Actualment treballa al departament de logística internacional d'una multinacional francesa. És membre de Xàldiga des de 1989 i ha estat coordinadora de l'entitat.
14. Núria Muñoz Carreras
Sant Vicenç de Castellet, 1975. És llicenciada en sociologia i té el grau en igualtat i gènere. És tècnica d'Igualtat a l'Ajuntament de Vic. Ha treballat de tècnica en el Pla de Desenvolupament Comunitari (Escodines) i el Pla de Desenvolupament del Nucli Antic de Manresa. És sòcia fundadora de l'Associació Catalana de Professionals de la Igualtat de Gènere i ha estat membre dels Amics de la UNESCO de Manresa i entrenadora de bàsquet.
15. Joan Perarnau Llorens
Manresa, 1961. És diplomat en ciències empresarials, tècnic superior en comerç i màrqueting i titulat en mediació i gestió de conflictes. Treballa al Consell Comarcal en l'àrea d'Ocupació. Ha fet de formador en atenció als clients, direcció d'equips, negociació o comunicació i ha coordinat programes d'ocupació i formació per entitats socials i administracions.
16. Teresa Sánchez Barrocal
Medina del Campo (Valladolid), 1946. Mestressa de casa. Va ser presidenta de l'Associació de Veïns del barri de Sant Pau durant 10 anys.
17. Llorenç Planas Casals
Balsareny, 1960. Mestre i psicopedagog. Ha exercit de mestre en diverses escoles de la comarca. Actualment és professor del cicle formatiu d'animació sociocultural de l'IES Guillem Catà de Manresa. Ha estat membre actiu de l'Associació Cultural El Galliner i actualment ho és d'Omnium Cultural.
18. Manel Tàpia Rius
Manresa, 1970. Enginyer tècnic industrial, especialitat química per l'Escola Universitària Politècnica de Manresa (UPC) i màster en enginyeria i gestió ambiental per la UPC. És tècnic de medi ambient i membre del comitè d'empresa per la UGT. És soci d'Òmnium Cultural, de Metges sense Fronteres i ACNUR; i membre de l'ANC i del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa.
19. Laia Corral Viliella
Manresa 1979. Llicenciada en dret, actualment treballa en un prestigiós bufet d'advocats. Ha organitzat camps de treball de cooperació internacional i és membre d'Amics de la Unesco.
20. David Raluy Salmero
Manresa, 1970. Tècnic informàtic, ha treballat sempre en el camp de la informàtica i la tecnologia, àmbit en el qual ha engegat diversos projectes. Va ser jugador del CE Manresa a 3a divisió i és un gran aficionat a la muntanya.
21. Mercè Quesada Pàmpols
Manresa, 1978. Llicenciada en psicologia. Treballa al Centre d'Intervenció i Atenció Precoç de Sant Vicenç dels Horts i Sant Feliu de Llobregat. També és psicòloga en una consulta privada a Manresa. És membre de la sectorial de l'ANC de Psicòlegs per la Independència.
22. Jordi Estrada Carbonell
Manresa, 1958. És llicenciat en filologia catalana i italiana. És professor de llengua catalana i literatura a Manresa, on també fa classes d'italià a l'EOI. És columnista setmanal al diari Regió7 i redactor de la revista El Pou de la Gallina. Ha publicat traduccions de Cesare Pavese, P.V. Tondelli i Luigi Pirandello.
23. Montserrat Domènech Santasusana
Manresa, 1962. És llicenciada en medicina i especialista en oncologia mèdica. És cap de Servei d'Oncologia a Althaia.
24. Josep Heras Solà
Artés, 1949. És enginyer químic. Ha estat coordinador de l'ANC a Manresa i és membre d'Òmnium Bages i soci de la Plataforma per la Llengua. Actualment està jubilat i es dedica a aficions com el teatre, la muntanya, la lectura i el futbol.
25. Joan Vinyes Sabata
Manresa, 1960. Mestre de primària especialitzat en ciències. Ha treballat en diverses escoles i instituts. Ha estat regidor de Rehabilitació i Habitatge i tinent d'Alcalde de Via Pública i Mobilitat (2007-2011) a l'Ajuntament de Manresa. Entre el 2011 i el 2015 ha estat regidor a l'oposició i conseller de Turisme i de Benestar Social al Consell Comarcal del Bages.
Suplents
1. Alba Alsina Serra
Manresa, 1978. Llicenciada en ciències ambientals. Militant d'ERC. Regidora a l'Ajuntament de Manresa del 2007 al 2011. Actualment treballa en una empresa de distribució alimentària ecològica.
2. Alba Baltiérrez Alier
Manresa, 1948. Mestra jubilada. Ha treballat a la guarderia l'Alba de Càrites Manresa i a l'Escola Flama, on ha fet tasques de direcció durant 20 anys. Ha format part de l'Associació Promoció Educativa i és impulsora del projecte de reforç i acompanyament escolar Puntal: Aprenem Junts. És sòcia d'Òmniun Cultural i de l'ANC.
3. Ignasi Perramon Carrió
Manresa, 1951. Enginyer industrial en l'especialitat d'organització d'empreses i postgrau en enginyeria ambiental. Treballa d'enginyer informàtic. Va participar a l'Assemblea de Catalunya i al moviment escolta i veïnal. Ha esta regidor pel PSAN (1979-1983), per Esquerra Nacionalista de Manresa (1987-1995) i per ERC (1999-2011). Va ser president del Consell Comarcal del 2002 al 2003.