ERC proposa una Anònima per a entitats i cultura popular

El partit republicà aposta per la cultura i l'urbanisme com a "eines de revitalització" del Nucli Antic

Publicat el 20 de maig de 2015 a les 01:11
Actualitzat el 20 de maig de 2015 a les 01:19

Mireia Estefanell, Pere Culell, Marc Aloy i Anna Crespo. Foto: ERC


ERC Manresa es planteja com un dels principals reptes del proper mandat municipal en els àmbits de la cultura i de la revitalització del Nucli Antic la recuperació per a la ciutat de l'edifici de l'Anònima. I per fer-ho proposa transformar aquest emblemàtic equipament en un hotel d'entitats i un centre de cultura popular, amb un alt nivell d'autogestió per part de les entitats de cultura popular. Aquest espai, que permetrà sumar esforços i generar complicitats, també acollirà la Fundació Mediterrània i tindrà una exposició permanent de la imatgeria i el bestiari de la ciutat.

L'alcaldable republicà, Pere Culell, ha dit durant la roda de premsa, que el retorn de l'activitat a l'Anònima també té, per a ERC, un altre valor afegit: "la recuperació per a la ciutat d'un edifici patrimonial, construït entre 1893 i 1894 i atribuït a Ignasi Oms i Ponsa, que és un reeixit exemple d'arquitectura industrial. A més a més, el complex es troba en ple Barri Vell i és una peça fonamental per reactivar l'activitat en aquest sector de la ciutat".

Aquest projecte està basat en l'experiència d'altres municipis com la Casa de la Festa Major de Vilafranca o el Centre de Cultura Popular i Tradicional "La Troca" de Granollers, situada a l'antiga fàbrica Roca Umbert d'aquesta ciutat i sorgida de la voluntat de diverses entitats.

Mireia Estefanell, regidora a l'Ajuntament, ha explicat que ERC ha debatut la seva proposta per a l'Anònima amb diverses entitats de l'àmbit de la cultura popular i la rebuda ha estat positiva "pel fet que compartir un equipament al centre de la ciutat els permetrà establir sinergies entre elles i ser més visibles, la qual cosa, a més, hi afavorirà el relleu generacional".

La creació d'una Casa de Cultura Popular permetrà, a banda de l'obtenció d'espais específics per a les entitats, tenir zones comunes per afavorir la relació entre els membres de les diferents activitats. Entre aquests espais ERC planteja que hi hagi un museu per exposar la imatgeria i explicar les festes de Manresa, sales d'assaig, un bar restaurant i una sala polivalent, situada en una de les naus històriques del recinte.

Per la seva banda, el president del grup republicà, Marc Aloy, ha fet èmfasis en el fet que l'edifici "ha estat en funcionament fins a la tardor de l'any passat per tant, està en bones condicions perquè hi entrin entitats i al contrari, si es deixa buit més temps, la inversió que caldrà per habilitar els espais serà més gran". En aquest sentit, ha dit, "la inversió no ha de ser astronòmica perquè serien les entitats que anirien arreglant els seus espais".

La candidata d'ERC, Anna Crespo, ha apuntat, a més, que aquests espais "serien el màxim d'autogestionables i autònoms per les entitats". Crespo ha dit, a més, que actualment l'edifici "està d'esquena al barri antic, sent un element vertebrador de la revitalització del sector".

Per a ERC Manresa, la posada en funcionament de l'Anònima s'hauria de fer per fases, tot i que no caldria una inversió inicial de gran envergadura, ja l'edifici va estar en funcionament fins la tardor passada.

Impuls a l'art barroc en un Museu Comarcal més accessible
El Museu Comarcal és un altre equipament prioritari per a ERC en l'àmbit de la cultura i com a element revitalitzador del Nucli Antic. Per això el partit republicà es compromet a millorar-ne l'accessibilitat, dotant-lo d'una nova entrada, i posar al dia la seva museïtzació per tal que sigui un autèntic referent turístic i d'interpretació de l'art barroc.

ERC proposa que el nou accés sigui per la façana on actualment s'adossa la Sala Ciutat. Aquest nou accés hauria de permetre fer més visible i permeable el claustre de l'antic col·legi de Sant Ignasi des de la via pública i omplir-lo de nova activitat.

Aquestes actuacions han de permetre posar en valor l'edifici del museu, un element barroc, construït pels jesuïtes a mitjans del segle XVIII i d'un gran interès arquitectònic.

Arranjar els "Espais Buits" per donar nova vida al Barri Vell
Finalment, ERC proposa activar el projecte Espais buits, amb el qual es pretén, ha explicat Marc Aloy, que els espais resultants d'edificis enderrocats s'integrin de manera adequada a l'espai públic, arranjant-los i dotant-los
d'activitat: parcs infantils, horts urbans...

ERC creu que cal aplicar aquest projecte en sectors com el de l'Anònima o el de Barreres. En aquest darrer cas, el projecte Espais Buits és una alternativa temporal i viable al pla de rehabilitació urbana previst, que per l'actual situació econòmica no es pot portar a terme, si més no en el termini curt o mitjà.

En canvi per al partit republicà és factible trobar els recursos necessaris per fer els enderrocs dels edificis desocupats, en estat ruïnós, que sovint són un focus de porqueria i donen una imatge de degradació del Barri Antic. El solar que resulti d'aquesta intervenció s'arranjaria per acollir les activitats temporals escollides pels veïns en un procés participatiu.