
El cap de llista del PSC, Felip González, entrevistat per Ignasi Mata. Foto: Pere Fontanals
Felip González Martín, l'alcaldable per PSC, té una llarga experiència com a periodista a Ona7Ràdio, Regió7, Ràdio Ciutat i La Vanguardia, i col·laborant a l'Agència EFE, RNE, Diari de Barcelona, TVE, o El Pou entre 1984 i 1999.
Va ser cap del gabinet d'alcaldia de Manresa en dos dels mandats de l'alcalde Jordi Valls (1999-2007); i cap de gabinet a l'Ajuntament de Badalona, a les ordres de l'alcalde Jordi Serra (2009-2011). També ha siguet cap de premsa de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (2007-2008), i del Bàsquet Manresa SAE (temporades 92-93 i 95-96).
En l'àmbit associatiu local va ser, entre altres, activista a la Coordinadora de Defensa de l'educació Pública (CODEP). És Confrare de la Mare de Déu de la Soledat –La Salle– de Manresa i soci de l'Associació d'Amics de Pere Casaldàliga. Actualment representa el seu partit a la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública i, a títol personal, és membre actiu de la PAHC Bages.
Casat i amb dos fills, aquest manresà de 51 anys viu al barri del Poble Nou i el seu espai predilecte de la ciutat és el parc de la Font del Gat, la popular "gespeta".
- Creu que els casos de corrupció estatal o nacional poden afectar les eleccions municipals i com?
- A nivell nacional sí, afecta als partits que hem governat. D'altra banda, per sort, la democràcia ha actual per a què aquests casos de corrupció estiguin al jutjat. Qui hagi posat mà a la caixa, a la presó i que torni els diners. A partir d'ara, aquest no només és un corrupte, és un idiota. Ningú pot dubtar que se sabrà tot, siguin del meu partit o d'un altre. Per sort, en l'entorn de política local en que m'he mogut no he detectat mai corrupció; però si un dia es detecta, la mateixa recepta, al jutjat i pagar la pena. Sap greu pagar pels mals d'uns altres.
- Quins 3 punts destacaria del seu programa electoral?
- Abans de res, cal remarcar que hi ha un grup de coses en que hi ha un consens general de les 10 candidatures, ja que estem a prop de la realitat.
Emergència social, 7.000 aturats, una quarta part de la població en la pobresa o en el seu llindar, i això és la primera prioritat. L'actual govern ha fet, però podia haver fet més. Sense Creu Roja, Càritas, el banc dels aliments, la PAHC... en aquest moments estaríem al Bronx. La feina de l'Ajuntament cal, però els moviments del tercer sector fan molta feina; caldria un líder d'aquests moviments socials. Cal millorar-ne l'eficiència.
Aconseguir eficiència cuidant l'entorn urbà més proper. CiU diu que no tenen recursos, no ho posem en dubte, però hauríem de millorar aquest fet: la ciutadania te la sensació que el grafiter Ynda gasta més en pintura que no pas la brigada municipal en mantenir la senyalització horitzontal. També cal acabar amb les barreres arquitectòniques. Segueixo al Twitter a @oriolm12 que fa un recull de punts a solucionar en aquests sentit.
El govern actual va amb "les llums curtes", és a dir, veu el que ha de resoldre al dia a dia. Però també cal posar les llargues, per preveure el què pot passar, s'ha d'actuar a la reactiva. S'ha de crear de llocs de treball i generar activitat econòmica, tot i que sabem que en 4 anys es farà curt, cal posar les llargues. També cal renovar el pla estratègic fet a principis del 2000, amb l'horitzó 2015. Cal arribar al 2022 no només amb l'objectiu que el Papa vingui a la Cova, si no també omplir d'empreses el Parc Central; cal parlar amb el CTM, Cambra, Sindicats,... i involucrar-los. Cal un pla, i algú que el lideri, aportant activitat econòmica i generi llocs de treball.
- Quines serien les primeres mesures que prendria en cas de ser investit alcalde?
- Reuniria les assistentes social de l'Ajuntament i els diria que si sóc l'alcalde més breu de Manresa perquè he de prendre una decisió al llindar de la normativa, no m'importa i que quan tinguin el més mínim dubte que una família tingui una situació d'emergència estiguin tranquil·les, que firmaré el que calgui. Que no es posi en dubte les actuacions socials per una temença de vorejar la normativa.
- Perquè cal votar el seu partit? Què aporta de diferent al govern actual?
- El PSC té experiència de govern, i quan no hem fet bé les coses, hem après dels nostres errors. L'equip està preparat, és professional, apassionat, i té com a principal virtut que ha girat full, renovant persones i idees, treballant per recuperar la confiança perduda. Volem agrair a la gent que en un moment complicat com aquest han entès que calia fer un pas enrere.
- Es veuen capacitats per tornar a governar? Creuen que tenen possibilitats? Governarien amb CiU?
- Capacitats sí, perquè la candidatura del PSC està preparada, amb dificultats com tots. Les expectatives demoscòpiques no ens posen com a primera força. Crec que la llista més votada ha de ser la que faci tota la feina per poder governar, sigui CiU, o sigui qui sigui. Si no se'n surt, qualsevol altra combinació és igualment legítima.
Pel que fa a la Sociovergència, el PSC no ha governat mai amb CiU a Manresa, és una fórmula que només he vist en llocs puntuals com ara al Consell Comarcal del Bages. El més lògic és que CiU i ERC s'entenguin.
Personalment, estic sempre disposat a replantejar-m'ho tot, amb diàleg i negociació, però és difícil pactar amb CiU, perquè els models no són els mateixos.
Després del 24 de maig no tinc res a l'agenda, no crec que sigui jo qui tingui molta feina després de les eleccions, la tindran, probablement, CiU i ERC.
- Què n'opina de les llistes fantasmes?
- No són desitjables, no m'agrada que el meu partit ho hagi fet, però la legislació ho permet i ho fomenta. És feina de la direcció nacional del PSC i de la resta de partits deixar de fer el ridícul, i aprovar una llei electoral adient, representativa, i que resolgui el tema del finançament dels partits,...
Quan el PSC ho fa, però, ho fa de cara, és gent de Catalunya, i que el meu diputat a Madrid es presenti als Omellons no em convenç i crec que a ell tampoc. En aquest municipi, en tot cas, hi ha votants del PSC, i si no es presenta gent del poble, que almenys tingui el dret a votar al seu partit.