Gimeno: «Veig difícil un govern estable i una alternativa no sembla viable»

El castellgalí, número 15 del PSC a Barcelona per al proper 27-S recorda que "no estem en els millors moments, però encara som la segona força electoral a les municipals"

Publicat el 23 de setembre de 2015 a les 22:00

Cristòfol Gimeno durant l'entrevista d'Ignasi Mata. Foto: Pere Fontanals


El candidat número 15 per la província de Barcelona, representant el PSC, Cristòfol Gimeno Iglesias, és diputat al Parlament de Catalunya des del març del 2014 i alcalde de Castellgalí des de fa 16 anys.

De 50 anys, casat i amb tres fills, va ser President del Consell Comarcal del Bages de l'any 2007 a l'any 2009 i vicepresident 1r del Consell Comarcal del Bages i cap del Departament de l'Àrea d'Administració i Règim Interior del 2009 al 2011. És Primer Secretari de la Federació Bages-Berguedà- Solsonès des de fa 3 anys. Té estudis superiors en delineació de construcció.

- Quins serien els punts principals del seu programa?

- Està centrat en temes que interessen a les persones: serveis socials, sanitat i Educació. Ja hi hem estat treballant aquesta legislatura. No es pot deixar tot, com diuen, a quan siguem independents. 

Economia: crear ocupació estable, tornar a invertir en els emprenedors i en I+D, assolint nous llocs de treball i calma social, és a dir, estabilitat a les empreses. Encaix territorial Catalunya-Espanya: reforma federal de la Constitució. No volem ni trencar ni seguir com estem. Sabem que la proposta no és fàcil, però és factible, pensada i treballada.

- Són necessàries aquestes eleccions?

- Els mandats estan per complir-los. No són necessàries i menys en aquests moments de confrontació entre partits polítics, no pas entre catalans i espanyols. És més intel·ligent esperar a després de les eleccions generals, quan hi haurà un altre escenari polític sense la majoria del PP, i assolir un altre status de relació Catalunya-Espanya.

Crec que són una excusa per no donar explicacions a les ciutadania d'una pèssima gestió del govern actual, qüestionada per gent que ara està a la mateixa llista.

- El PSC ha tocat fons?

- No estem en el millor moment de la nostra història, no tenim els suports necessaris. Els resultats electorals evidencien que no estem en els millors moments, però encara som la segona força electoral a les municipals. 

En cap cas hem tocat fons. La gent que queda segueix treballant per remuntar la situació i tenim la confiança necessària per canviar les coses. Tenim la percepció que la majoria de les vaques sagrades han marxat; moltes estaven amb nosaltres per estar al govern. Ja no tenim més fugues i això ens fa sentir més estables i tranquils. Hem tallat l'hemorràgia i ja no hem de donar explicacions de perquè la gent marxa.

- Us veieu amb opcions de ser alguna cosa més que un partit comparsa?

- La política segueix la llei del pèndul. Els valors socialistes són compartits per la societat catalana. Les enquestes marquen tendències i ens neguitegen, per això el PSC treballa per assolir els millors resultats. En funció de l'arc parlamentari que hi hagi decidirem quin paper ens toca fer. El que em preocupa d'aquest arc és que serà de molt difícil governar. No hi haurà una majoria absoluta i és probable que sumant Junts pel Sí i la CUP no n'hi hagi prou.

Em preocupa la reacció de PPC i C's. Si no hi ha una majoria alternativa estable no governarà ni Déu. La gent que necessita certa estabilitat es quedarà esperant si hi ha noves eleccions.

- Parlant de govern estable, a quin o quins partits podríeu donar suport per facilitar-ne un? Al bloc independentista o a l'unionista?

- No donarem suport als que persegueixen la independència: Junts pel Sí i CUP. Ara, si es desdiuen poden passar moltes coses. Ens sentim còmodes amb els partits d'esquerra, però no posem per davant la independència. Pel que fa a l'altra alternativa, segur que no donarem suport a governs amb PPC i C's. En tot cas, els acords post electorals no es poden plantejar prèviament.

Donaríem suport a un govern que perseguís els nostres objectius i trenqués amb la dinàmica de CiU, però no per ser unionistes o no ser-ho.