Habitatge i infraestructures al centre del debat urbanístic

El debat electoral "Parlem de Ciutat i Territori" va exposar les diverses propostes dels partits |Igual que en el debat sobre racisme, ni PxC ni Ciutadans, no hi van assistir

Publicat el 04 de maig de 2015 a les 22:37

Josep Lluís Gozalbo, Carles Blanco, Jordi Masdeu, Jordi Serracanta, Felip González, Marc Aloy, Domingo Beltrán, Lluís Cano i Marc Marcè. Foto: Àlex Gómez Ribera


L'urbanisme va ser l'eix temàtic del debat polític que es va celebrar dilluns al vespre a la torre Lluvià, un acte on van participar-hi representants de les diverses llistes, excepte Plataforma per Catalunya i Ciutadans. Sota el nom de 'Parlem de ciutat i territori', el debat va seguir les preguntes formulades pel Col·legi d'Arquitectes, organitzador de l'acte. Els vuit participants van haver de respondre les preguntes de manera rapida i concisa. Una formula proposada per agilitzar un debat amb gran varietat de llistes, el qual, va convertir-se en una exposició d'idees molt automatitzada que no va permetre reflexionar gaire a l'entorn de les idees proposades pels partits.

Els temes destacats van ser el barri antic, el problema de l'habitatge, la relació de Manresa amb els municipis del voltant i la seva capitalitat. Entre el gran nombre de propostes programàtiques presentades van haver-hi poques novetats, defensant moltes idees que ja fa temps que es tenen en cartera. D'altra banda, els diversos representants sovint coincidien, amb matisos, en les seves propostes, per tant, més que destacar les idees d'un partit o d'un altre, es va poder visualitzar les tendències o coincidències generals de pensament del conjunt de partits locals. Tot i l'alternança de temes, l'habitatge i les deficients comunicacions amb Barcelona van ser els temes més repetits.

Els temes del debat
Un dels debats més presents a la ciutat darrerament és la situació del Barri Antic, els diversos representants van coincidir en que la millora de l'habitatge era un punt clau, millorant la qualitat de l'oferta dels pisos del barri, possibilitant lloguers assequibles o proposant incentius fiscals per portar més gent i activitat al barri i, d'aquesta manera, recuperar el comerç de proximitat. També es va coincidir en propostes més concretes com portar-hi equipaments. Per exemple CiU va proposar portar les oficines de la Generalitat, una actuació ja prevista als antics Jutjats, o també l'Escola Oficial d'Idiomes. L'eliminació de les foto multes, per part del PP, el ple retorn de FORUM a la rehabilitació d'habitatges, per part de la CUP, o un pla de rescat social, per part d'ICV, van ser altres propostes.

La capitalitat també es va fer present en el debat on es va coincidir en la millora de les comunicacions amb Barcelona, potenciant un tren més ràpid i desdoblant la C-55 o alliberant la C-16. En aquest sentit i, arrel d'una pregunta posterior del públic de si es preferia alliberar la C-16 o la C-55, la majoria de partits van coincidir en que s'havia d'alliberar la C-16 i estalviar-se el cost econòmic i mediambiental que suposa desdoblar la C-55. La conversió de la carretera de Vic i Cardona amb un gran carrer arbrat i carril bus, una millor gestió dels polígons, un comerç cèntric potent o la creació de pàrkings perifèrics, aquesta darrera proposta per part de Democràcia Municipal, van acabar de completar el debat sobre aquest tema.

L'habitatge, un dels temes de més actualitat, es va tornar a fer present més tard. La majoria de partits van coincidir en que s'havia de potenciar l'habitatge social. Diverses formacions, sobretot d'esquerres, van coincidir en multar els propietaris de pisos buits, sobretot els que són propietat de bancs i caixes, forçant la seva conversió en habitatge social.

Per tancar les preguntes oficials del debat es va parlar de quines propostes de caire urbanístic podien generar més recursos. De nou, les infraestructures es van fer presents però també el projecte de la Fabrica Nova, l'Anella Verda, el regadiu i la promoció del patrimoni a través del projecte de Manresa 2022.

En el camp de preguntes del públic hi va destacar el debat al voltant d'un nou pont sobre el Cardener previst al POUM, una infraestructura pensada només per a transport públic i vianants que uniria la carretera de Cardona, a l'alçada del revolt de la caserna de la Guàrdia Civil amb el Congost. La CUP, un dels màxims defensors de la proposta va intercanviar diversos arguments amb un representant de Meandre, entitat contrària a aquest pont.

Al voltant de les 21:15h el debat, moderat pel director de Regio7 Marc Marcè, es va tancar, van participar-hi Jordi Serracanta, de CiU, Felip Gonzalez, del PSC, Marc Aloy, d'ERC, Jordi Masdeu, de la CUP, Domingo Beltrán, del PP, Lluís Cano, d'ICV, Josep Lluís Gozalbo, de Millor Manresa, i Carles Blanco, de Democràcia Municipal. PxC i Ciutadans tampoc no hi van assistir.